destilační přístroj



host - 176.36 (?)
14.11.2011 7:27

Lavorovice :To se vezme velký hrnec na zavařování, dovnitř se nalije kvas (asi tak do jedné třetiny až poloviny), vloží se do prostřed "trojnožka" na kterou se položí miska (musí být nad kvasem alespoň 5 cm!) a vše se přikryje umyvadlem, lidově řečeným "lavórem" a utěsní. Do lavoru se dá studená voda. Potom se začne hrnec zahřívat. Pára z kvasu stoupají na horu, ochlazují se na dně lavoru, kapalní a kapky stékají do podložené misky. Po určitém čase takto nakapala celá miska a destilace se přerušila, nebo ukončila (vyžadovalo to určitou praxi a odhad). Voda se musela v lavoru měnit, aby byla stále studená. Je to jednoduchý (spíše však primitivní) druh destilace, hojně používaný předchozími generacemi. Při tomto způsobu se nedá rozdělit "destilát" na úkap, jádro a dokap, vše je spojeno v jednom...   Variaci tohoto způsobu najdete v knize "Domácí výroba lihovin" (Málleová, Schmicková) na straně 53 a obrázek většího způsobu na straně 139 (Laos), kde je již ale trochu modifikovaný - destilát odtéká mimi destilační prostor.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
   Předchozí příspěvky  |  <  6,  7,  8,  9,  10  >   
                     
host - 44.2 (?), 12.11.2011 19:16

Vážení paliči.

Pokusil jsem se přepálit víno. Bílé lihovitost 10 %. Vytekl z toho sajrajt nevalné vůně, ale co horší za pár minut to celé zežloutlo skoro jak to víno. Zjistil jsem, že je tam přídavek oxidu siřičitého. I přes uhlíkový filtr zařzený do druhé destilae to opět zežloutlo. Chuť a vůně nic moc nažloutlá barva cca po 30-40 minutách. Co s tím, nemáte někdo radu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 91.178 (?), 12.11.2011 19:47
Nepřečetl jsem všechny příspěvky.je vidět že toto téma je velice zajímavé a tak se ptám zdejších odborníků.Víte co to je lavorovica?Moje babička ji dělala a dožila se ve zdraví 93let.A i brýle potřebovala jen ke čtení.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 176.36 (?), 14.11.2011 7:27

Lavorovice :To se vezme velký hrnec na zavařování, dovnitř se nalije kvas (asi tak do jedné třetiny až poloviny), vloží se do prostřed "trojnožka" na kterou se položí miska (musí být nad kvasem alespoň 5 cm!) a vše se přikryje umyvadlem, lidově řečeným "lavórem" a utěsní. Do lavoru se dá studená voda. Potom se začne hrnec zahřívat. Pára z kvasu stoupají na horu, ochlazují se na dně lavoru, kapalní a kapky stékají do podložené misky. Po určitém čase takto nakapala celá miska a destilace se přerušila, nebo ukončila (vyžadovalo to určitou praxi a odhad). Voda se musela v lavoru měnit, aby byla stále studená. Je to jednoduchý (spíše však primitivní) druh destilace, hojně používaný předchozími generacemi. Při tomto způsobu se nedá rozdělit "destilát" na úkap, jádro a dokap, vše je spojeno v jednom...   Variaci tohoto způsobu najdete v knize "Domácí výroba lihovin" (Málleová, Schmicková) na straně 53 a obrázek většího způsobu na straně 139 (Laos), kde je již ale trochu modifikovaný - destilát odtéká mimi destilační prostor.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 176.36 (?), 14.11.2011 7:46

Úprava vína obsahujícího SO2 (což jsou většinou všechny víma kupovaná v obchodě) : SO2 se dá před destilací tzv. "vybublat" vháněním vzduchu do vína (např. přes vzduchovací kámen pro akvária), a nebo postupným přidáváním peroxidu vodíku (H2O2) tento převedete SO2 na SO3 a ten se naváže na alkálie v kvasu obsažené (vznikají sírany). Potom by již neměl dělat problém při destilaci.Totéž lze udělat s již hotovým destilátem. Chce to jen trpělivost a cvik, a hlavně nepospíchat při přidávání peroxidu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 220.205 (?), 14.11.2011 13:23

S peroxidem vodíku jsou potíže a každý ho na likvidaci volného SO2 nesežene. Velmi účinný a bezproblémový je přídavek CaO, který oxid siřičitý převede na nerozpustný siřičitan vápenatý. slosar-petr@seznam.cz

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 112.35 (?), 15.4.2019 7:39
Peroxid vodíku je v pohodě, jen je to s dostupností horší. Oxid vápenatý ok
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
jikok - (48) - 169.89 (?), 29.1.2012 7:13

je otázkou, co žloutnutí způsobuje. Sírany či siřičitany to být nemusí.Zvažte, jaký máte chladič a kolik toho destilujete najednou? aby se nejednalo jen o uvolněnou měděnku z chladiče nebo železo z vody na ředění.. Jinak, co byste chtěl, aby vám při destilaci vína kapalo? koňak? naivo..

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 16.204 (?), 9.10.2016 19:26

'Četl jsem neutralizovat reakci jak u přesířeného vína po schládnutí mezi prvním a druhým pálením.

Asi to byla soda.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 171.132 (?), 23.11.2019 7:53

Doporučil bych hlídat teplotu při odtoku, dá se toho pokazit ještě dost. Často jsou problém i použitémateriály..

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 171.132 (?), 23.11.2019 7:56

Hlavně ta měď a rezavá voda škodí.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  <  6,  7,  8,  9,  10  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika