Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Lavorovice :To se vezme velký hrnec na zavařování, dovnitř se nalije kvas (asi tak do jedné třetiny až poloviny), vloží se do prostřed "trojnožka" na kterou se položí miska (musí být nad kvasem alespoň 5 cm!) a vše se přikryje umyvadlem, lidově řečeným "lavórem" a utěsní. Do lavoru se dá studená voda. Potom se začne hrnec zahřívat. Pára z kvasu stoupají na horu, ochlazují se na dně lavoru, kapalní a kapky stékají do podložené misky. Po určitém čase takto nakapala celá miska a destilace se přerušila, nebo ukončila (vyžadovalo to určitou praxi a odhad). Voda se musela v lavoru měnit, aby byla stále studená. Je to jednoduchý (spíše však primitivní) druh destilace, hojně používaný předchozími generacemi. Při tomto způsobu se nedá rozdělit "destilát" na úkap, jádro a dokap, vše je spojeno v jednom...   Variaci tohoto způsobu najdete v knize "Domácí výroba lihovin" (Málleová, Schmicková) na straně 53 a obrázek většího způsobu na straně 139 (Laos), kde je již ale trochu modifikovaný - destilát odtéká mimi destilační prostor.

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 17 a číslo 12.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika