Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
 Zahradní grily Weber - plynové, elektrické a lávové grily 

Pálení > Destilace - základní dotazy

Destilace - základní dotazy


host - xxx.xxx.241.214 (?)
18.10.2018 20:30

Děkuji za vaše příspěvky 

VLK

Ukázat polohu příspěvku v diskuzi >
Připojit reakci

Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
   << Předchozí příspěvky | 1, 2, 3, 4, 5...>   
            

Destilace - základní dotazy


host - xxx.xxx.241.214 (?), 18.10.2018 16:14
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Děkuji za reakci a rozumím Vašemu vysvětlení, je to určitě bezpečné. Ta varianta s teplotou mě napadla v sovislosti s otázkou, zda se ale o něco při tomto přístupu neokrádáme. Tím nemyslím kvanitu ale kvalitu.

Která část spektra destilátu se podílí na požadované ovocné chuti je také předmětem stálého dohadování a nikdo asi nedokáže prokozatelně doložit jak to je. Zaznívá však, že se na tom podílí jak nízkovroucí složky, tak vysokovroucí, tedy je vhodné jádro rozšiřovat oběma směry, ale při zachování kvality chutě.

U přechodu na dokap je to jasné, tam musíme koštovat a odstavit to v okmžiku kdy už cítíme přiboudliny.

Na druhé straně je to problematické. Těsně před ethylalkoholem vře ethylacetát, který ve vyšší koncentraci čpí podobně jako aceton. Vzhledem ktomu, že jsou ty teploty blízko, je problematické je důsledně oddělit, ale také se mi zdá (z obsahu diskuzí), že při malé koncentraci naopak tomu destilátu dává ovocnou příchuť. Proto mě napadlo zda by nebylo vhodné umět přejít na jádro dle teploty, což by mohlo garantovat řízený obsah athyl acetátu.

Protože nemám praktické zkušenosti, chtěl jsem vyvolat debatu paličů, kteří při přechodu na jádro se řídí teplotout.

Děkuji

VLK

Připojit reakci   
               

Destilace - základní dotazy


host - xxx.xxx.58.132 (?), 18.10.2018 17:23
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Teplota, neboli bod varu je závislá na koncentraci složek ve směsi. A obsah jednotlivých složek je závislý nejen na druhu suroviny, ale i na průběhu kvašení. A to může i ve dvou vedle stojících sudech ze stejného ovoce probíhat odlišně. Proto není možná automatizace destilačního procesu a ani lpění na nějakých pevně daných teplotách. Jsou to jen hrubě orientační údaje.
*
Jinak vady pálenek způsobené špatným oddělením úkapu jsou lehce odstranitelné a tudiž nijak nebezpečné. Na rozdíl od dokapu, tam už zbývá jen další destilace a ztráta aromatických látek a z pálenky se stane jen ovocný líh.
Proto považuji ředění lutru na 30% což se leckde doporučuje za zbytečné, či lépe napsáno, až za škodlivé! Rozumný destiláter se naopak snaží mít ho co nejvyšší aby díky nižším teplotám mohl lépe oddělit dokap.

Rafael.

Připojit reakci
                  

Destilace - základní dotazy


host - xxx.xxx.241.214 (?), 18.10.2018 20:30
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Děkuji za vaše příspěvky 

VLK

Připojit reakci
            

Destilace - základní dotazy


host - xxx.xxx.236.138 (?), 18.10.2018 18:30
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Přidám drobné rady, ale už se určitě opakuji, tak promiňte. Především etylacetát, alias octan ethylnatý má bod varu ne 77,1 °C ale 76,8 °C (Šedivec, Flek: Příručka analýzy organických rozpouštědel, Praha 1968, str. 226). Zdá se Vám to malicherné? Kdo rozumí dějům, které se odehrávají v koloně to jistě ocení, zde se potkává kapalná a parní fáze, dochází k rovnováhám a tam se rozhoduje o kvalitě budoucího destilátu. Pro určení konce odběru úkapů existuje jednoduchý, ale velmi užitěčný postup. Oceňuji ty, kteří vědí, že se při odběru úkapů nesmí topit jak na lokomotivě, prostě z chladiče to smí pouze kapat, max. tenká nitka. Všichni víte, jak to probíhá v palírnách, kde se hlavně spěchá. Odebere se 1 - 1,5 l, destilát teče jak Dunaj, palírník prohlásí, že jsou úkapy odebrány a bere se jádro. Úkapům se musí dopřát čas, min 15 min. Pak swe odebere vzorek, řekněme polovina polévkové lžíce a nalije se do 78 - 80 °C teplé vody, stačí 2 dcl, zamíchá teploměrem a důkladně očichá. Pokud si nejste jisti, doporučuji ještě chvíli odebírat úkap a pak zk. opakovat. slosar-petr@seznam.cz

Připojit reakci
               

Destilace - základní dotazy


host - xxx.xxx.16.151 (?), 18.10.2018 21:27
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Jsem moc rad ze se vyjadrili i jedni z nejvetsich odborniku weboveho prostredi. V podstate diky Vam jsem se i ja ucil. Popravde nevim proc je uvadeno na webu Deslik, ze se má lutr ředit na 30 st., vzal jsem to jako odborny a provereny nazor a drzim se ho. Zrovna mam udelany lutr z hrušek, ktere dokvasily, destiloval jsem pozvolna do 98,5 stC pred chadicem a z 90 litru mam cca 15 litru nadherne vonaveho lutru 40 proc alk. Tak zkusim pred 2D neredit a dám vědět jak to dopadlo.
Připojit reakci
                  

Destilace - základní dotazy


host - xxx.xxx.219.46 (?), 18.10.2018 21:30
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Jeste doplnim, ze na konci teklo nejakych 8 proc. alk. Honza.
Připojit reakci
                     

Destilace - základní dotazy


host - xxx.xxx.58.132 (?), 19.10.2018 0:34
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Jak to vzniklo..., to ředění lutru na 30% před 2D?

Velmi jednoduše to lze pochopit. Kvůli nižšímu varu směsi a tím pádem snažšímu oddělení úkapu. S tím souvisí i mýtus o obrovské jedovatosti toho úkapu který obsahuje hlavně methanol který má na svědomí masové otravy z domácích pálenek a obrovského nebezpečí jejích svépomocné výroby...
*
Jenže methanol je v tom směru v tom úplně nevinně. Běžnými destilacemi se ho zbavit nejde, píšu to snad už po sté.
Podobně jako na Deslikovi, jak se elegantně, bezpracně a bez větších ztrát zbavit smradlavých a chuťově nevhodných úkapových složek.
Večer zahájit 2D lutru, nechat vykapat první díly úkapu a přes noc nechat obsah vařáku, samozřejmě s chladičem, vyvětrat... a ráno pokračovat v destilaci.
Tohle je jeden z tipů nebo postupů proč výrobky z komerčních palíren nikdy nemůžou dosáhnout úrovně domácí výroby.
Další z podobných je, že po naředění pálenky na pitelnou úroveň se tato ve vařáku zahřeje na destilační teplotu pod chladičem a nechá se z ní vykapat pár kapek, ml, dcl velmi smradlavého destilátu. Kde se tam vzal?
No, je, byl tam. Dá se ten postup i nazvat umělým stárnutím nebo nápravou špatného oddělení úkapu.
Ať tak či tak, určitě je efektivnější než dnešní moderní staření ultrazvukem...
No, a to je m.j. jen část praktik starých praktiků a důvod proč jejích výrobky nemůže žádná pěstitelská a ani většina komerčních výrobců předčit.
A ještě jedna taková blbinka, vychytávka, nebo něco takového o které jsem mnohokrát psal.
Pokud si myslíte, že jste správně a dobře oddělili dokap nebo palírna, tam je to zvlášť markantní, nebo u těch co táhnou 2D hodně hluboko, nechejte si štamprli odpařit někde v teple na tak půl jejího obsahu, třeba poblíž radiátoru nebo pece a pak ten zbytek ochutnejte.
To je dobrotka, že? Jak ty smrady a pachutě už nejsou přebité lihem a vylezou nahoru.
Na jednu stranu je to známka chamtivovosti, na druhé snaha o co největší aroma získaného z vyševroucích složek, ale v konečném výsledku je to důkaz špatného oddělení dokapu.
A to si troufáḿ tvrdit, že je vada většiny domácích pálenek ať už jsou vyráběny jakkoliv a kdekoliv.

Rafael.

Připojit reakci
                        

Destilace - základní dotazy


host - xxx.xxx.58.132 (?), 19.10.2018 0:57
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Omluva - oprava!!!

Kvůli vyšší počáteční teplotě varu směsi se lépe oddělují nízkovroucí složky...

Rafael.

Připojit reakci
                           

Destilace - základní dotazy


host - xxx.xxx.219.46 (?), 19.10.2018 14:13
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Jestli jsem Vas pochopil spravne, tak naredeni na 30 proc. zjednodusi oddělení úkapu, ale huře se odděluje dokam. Naopak kdyz nechate lutr silnejsi jak je, taak je obtiznejsi oddelit úkap, ale snazší oddelit dokap.
Připojit reakci
                           

Destilace - základní dotazy


host - xxx.xxx.58.132 (?), 19.10.2018 17:28
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ano, přesně tak jsem to myslel a mám to i léty prověřeno.
*
Ale, jak se píše na tom destilátorském blogu má v jistých situacích to ředění lutru opodstatnění. Nápravu vad, odstranění kalicích látek - olejů z některých surovin apod.
Ale v běžné praxi se mi ten postup vůbec nelíbí. S výjimkou těch specifických případů.

Rafael.

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2, 3, 4, 5...>   
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Uzení domácích klobás1.6.2020
Uzení domácích klobás1.6.2020
Bílý ocet - dostupnost26.5.2020
Průměr komínu k udírně20.5.2020
Uzení domácích klobás19.5.2020
Generátor kouře15.5.2020
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2020
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů