Teplota, neboli bod varu je závislá na koncentraci složek ve směsi. A obsah jednotlivých složek je závislý nejen na druhu suroviny, ale i na průběhu kvašení. A to může i ve dvou vedle stojících sudech ze stejného ovoce probíhat odlišně. Proto není možná automatizace destilačního procesu a ani lpění na nějakých pevně daných teplotách. Jsou to jen hrubě orientační údaje.
*
Jinak vady pálenek způsobené špatným oddělením úkapu jsou lehce odstranitelné a tudiž nijak nebezpečné. Na rozdíl od dokapu, tam už zbývá jen další destilace a ztráta aromatických látek a z pálenky se stane jen ovocný líh.
Proto považuji ředění lutru na 30% což se leckde doporučuje za zbytečné, či lépe napsáno, až za škodlivé! Rozumný destiláter se naopak snaží mít ho co nejvyšší aby díky nižším teplotám mohl lépe oddělit dokap.
Rafael.