Přidám drobné rady, ale už se určitě opakuji, tak promiňte. Především etylacetát, alias octan ethylnatý má bod varu ne 77,1 °C ale 76,8 °C (Šedivec, Flek: Příručka analýzy organických rozpouštědel, Praha 1968, str. 226). Zdá se Vám to malicherné? Kdo rozumí dějům, které se odehrávají v koloně to jistě ocení, zde se potkává kapalná a parní fáze, dochází k rovnováhám a tam se rozhoduje o kvalitě budoucího destilátu. Pro určení konce odběru úkapů existuje jednoduchý, ale velmi užitěčný postup. Oceňuji ty, kteří vědí, že se při odběru úkapů nesmí topit jak na lokomotivě, prostě z chladiče to smí pouze kapat, max. tenká nitka. Všichni víte, jak to probíhá v palírnách, kde se hlavně spěchá. Odebere se 1 - 1,5 l, destilát teče jak Dunaj, palírník prohlásí, že jsou úkapy odebrány a bere se jádro. Úkapům se musí dopřát čas, min 15 min. Pak swe odebere vzorek, řekněme polovina polévkové lžíce a nalije se do 78 - 80 °C teplé vody, stačí 2 dcl, zamíchá teploměrem a důkladně očichá. Pokud si nejste jisti, doporučuji ještě chvíli odebírat úkap a pak zk. opakovat. slosar-petr@seznam.cz