Aroma slivovice



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4   
                     
Michal V - (14) - 24.34 (?) 
9.12.2018 23:44
Zdravim, DakotaFred ako lisujete kvas pred destilaciou? - hlavne by ma to zaujimalo ak lisujete kvas z jablk alebo hrusiek. Michal
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
                     
host - 238.190 (?), 10.12.2018 21:08

Lisuji zatím dvěma způsoby.

Základ ovoce šrotuji ve šrotáku před naložením kvasu.

První způsob

Drenážní roura dole zadělaná nebo sítko.Co nateče odsaji přes vrtačku na kterém mám přidělané čerpadílko.Přečerpám do 60 litrové bečky, kterou již mám nad úrovní kotle pro pozdější přečerpání samospádem do kotle.Plnou bečku zavřu aby se do ní nedostával vzduch a nechám do druhého dne klidně i déle dle potřeby sednout kal. Před pálením načerpám do kotle 45 až 47 litrů projistou ještě přes plátěnou dětskou plenu, aby se popřípadě zachytil kal.V bečce zbude 13 až 15 litrů na dně usazeného šlemu a nečistot. Při pálení v klidečku lisuji husté co zbylo po odčerpání řidkého.Klasický lis a do něcho vyroben obal (ovál dle průměru lisu) z plachetky přes kterou se dříve lisoval grafit. Práce stejně jak kdybych lisoval před naložením kvasu. Naopak ušetřený čas v době pálení si v klidečku lisuji na další várky.

Nyní jedu druhým způsobem, protože jsem rozpáral lis předělávám jej pro usnadnění na lisování heverem.Časově jsem to letos nedal a nestihl jsem jej dodělat před sezónou tak jej mám mimo provoz nyní.

Druhý způsob

Začátek stejný jak u způsobu jedna.Přes drenážku odčerpu řídké.Poté z té samé plachetky mám vyrobené takové vaky do trychtýře s ušima.Přes ty uši provléknu vázací drát dám do 120 litrové bečky a zadrátuji přes hranu u hrdla bečky.Naplním vrchovatě hustým.Bečku zadělám igelitem aby se do ní nedostával vzduch a nechám 24 až 48 hodin odkapat.Do jedné plachetky se vleze 40 až 50kg hustého a to je dostatečná váha, aby to propustilo do bečky.Druhý den když otevřu, tak je to o jednu třetinu stlačené.Když jsem to jednou poté vyzkoušel, ještě přelisovat tak jsem z toho dostal cca. 1 až 1,5 litrů a na takovém množství je to opravdu zanedbatelná ztráta.

Nyní si pohrávám s další myšlenkou na bázi druhý způsob jen už bez plachetek.Už to mám i promyšlené jen to vyzkoušet zrealizovat.Musel bych na to obětovat jednu 120 litrovou bečku.Tak uvidím jestli to risknu a udělám díru pro výpust na dně.Na popisování je to složité.Pokud to realizuji určitě sem poté dám foto.Jen ve zkratce bečka by byla na rozebíratelné otočné konstrukci cirka 80 cm dno ve vzduchu.Dole bude ventil a sítko.Bečka se naplní hustým a spodem bude odtékat přes hadici do 60 litrové bečky řidké.Po dokončení by se pod to postavili kolečka a bečka, která bude ve vnitřní kleci z jeklu na ložiskách přetočí a zbytek vysipe do koleček.Úplně jednoduchá konstrukce, která se po dokončení demontuje a opře někde o stěnu ani místo to nezabere.Uvidíme kdy se k tomu dostanu.

DakotaFred  

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.238 (?), 10.12.2018 22:06

Není lepší ty jablka vylisovat před kvašením?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 238.190 (?), 11.12.2018 16:19

Za sebe si myslím, že ne. Možná má na to někdo jiný názor.

1.Vykvašený mošt si myslím bude mít jiné aroma, jak vykvašené rozdrcené jablko.

2.Lisovat před kvašením a po kvašení. Určitě po vykvašení dostanu přes lis více štávy, než kdybych to lisoval před kvašením. 

3.Kvašením se z toho stane taková kaše a jde snadněji přes plachetky vylisovat a je i odpadu o hodně méně.

4.Jak již jsem psal úspora času.Když budu lisovat před kvašením strávím nad tím při takovém množství i dva dny. Lisování po kvašení provádím při pálení.Musel bych tam sedět tak i tak, alespon u toho něco dělám a nenudím se.  

Je to jen můj názor a mě tak vyhovuje.Určitě se tu najdou oponenti.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 1.125 (?), 11.12.2018 17:02

Hlásím se jako první oponent.
Jako starý domácí ovocný vinař apod...
A myslím, že nebudu jediný z těch kdo mají větší zkušenosti s lisováním.
Takové vykvašené, nebo i moc rozkvašené břečky efektivně vylisovat nejdou.
Max. trochu přecedit nebo nechat částečně odkapat.

Rafael.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 11.12.2018 17:42

.Vykvašený mošt si myslím bude mít jiné aroma, jak vykvašené rozdrcené jablko.

Je to možné. Otázkou je, co bude líp chutnat. Bílé hrozny se lisují čerstvé a víno určitě není horší. Červené se nakvašují, ale dělá se to v podstatě jen kvůli barvě.
Každopádně jsem s jablky zkusi oboje a rozdíl velký není.

Určitě po vykvašení dostanu přes lis více štávy, než kdybych to lisoval před kvašením.

To si nemyslím. Naopak, rozbředlá zkvašená drť lis zalepí nebo projde do moštu

Kvašením se z toho stane taková kaše a jde snadněji přes plachetky

To možná ano, ale cílem není protlačit kaši, nýbrž oddělit šťávu.

Razím tuto strategii: buď vylisovat šťávu začerstva nebo kvasit rozdrcené ovoce a pálit celý mač. První způsob preferuju u jablek, druhý u hrušek (a každého dalšího ovoce).
Zdůvodnění: Nemyslím si, že destilát z moštu je výrazně lepší, ale líp to kvasí, líp se s ním manipuluje a není problém s výpalky. Aby byla hruškovice voňavá, měly by být hrušky v takovém stupni zralosti, kdy už dobře lisovat nejdou.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 238.190 (?), 11.12.2018 19:24

Rafael.

V pohodě myslel jsem si to, že by tomu tak mohlo být.Nikdy jsem nezkusil tyto varianty, abych molh posoudit.

Host 92.38

,,To si nemyslím. Naopak, rozbředlá zkvašená drť lis zalepí nebo projde do moštu,,

Na to mám právě tu plachetku.Je to ušitý vak tak že žádný lis nezalepí a projde maximálně kal, který ale do druhého dne krásně sedne v bečce.na dno.

,,To možná ano, ale cílem není protlačit kaši, nýbrž oddělit šťávu.,,

Žádnou kaši mi to neprotlačí max trochu kalu, který i kdyby šel do kotle nic neudělá, ale i přes to jej nechám sednout na dno bečky. 

DakotaFred

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 238.190 (?), 16.12.2018 20:42

Tak v pátek jsem povařil opět lis do kupy a v sobotu, už byla lisovačka vykvašených jablek. Funkčnost na jedničku.Ani jsem nepředpokládal, že to půjde až tak dobře.340 litrů kvasu asi přiblyžně 140 až 150 litrů připraveno do kotle.laugh

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 85.8 (?), 30.12.2018 23:29

Dvouplášť ohřívaný olejem a s termostatem na 40l kvasu, 1D na 115-120° teplota v oleji odebírám do cca 5 -10%. Kolona asi 3 metry dlouhá (950 mm svislé s náplní do poloviny keramických kroužků - bez izolace, u odtoku teploměr pak 850 mm dlouhé mírně šikmé o průměru 50.mm trubice se 100 mm koncovou koulí a odtahem 20 mm do šikmé další asi 400 mm dlouhé a 50. mm široké trubice, poté je odlučovač (něco jako chladič č. 1) o průměru 60 mm a výšce 40 cm s tím, že přívod je ve výšce 20cm a odvod ve výšce 38 cm, (ve spodní části odlučovače je odtok s ventylem pro odpouštění nahromaděného "úkapu"přidávám do další1.D). Z odlučovače jde vše do skleněného, spirálového chladiče o délce 60cm. Při 2D po pozvolném zahřívámí při dosažení teplota cca 79°C, a velmi mírném ohřívání odleji prošlý úkap (cca 2-4dcl, podle teploty) a pak odchytávám silnou pálenku 0,5-0,7,l dosahuji mocnosti 87 - 86 %, a pak je jádro o výsledné mocnosti +-84%. Odstavuji při cca 40-45%dle vůně a chutí, po 75. % jde mocnost velmi rychle dolů a potom další dokap jde do příští 1.D. Je velmi důleřité při druhém pálení udržovat teplotu oleje do max 110°C. Vše je v nerezu a ve skle s měděnou vložkou. Po počátečních zkušenostech asi před 20. lety - pokus a omyl, je již asi 12 roků vše ok. Opravdu je potřeba se poprat s neskušeností a propít se ke kvalitě. Aroma švestek, hrušek,  meruněk, ostružin, rybízu a pod. je velmi silná.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 214.129 (?), 10.1.2019 9:51

Po dlouhé době jsem v podstatě na popud známého navštívil web Kovoděl Janča a tam mě zaujala typová řada s kloboukem kotle, který je v horní části zakončen rozšířením ve tvaru koule a tento zlepšovák se honosí názvem AROMA. V popisu je uvedeno, že to slouží k zachycení výraznějšího aroma a tedy kvalitnější slivovici. Napadá někoho jakým způsobem dochází k tomuto jevu? Jaký je důvod a fyzikální příčina, že se aroma zlepší?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika