Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Lisuji zatím dvěma způsoby.

Základ ovoce šrotuji ve šrotáku před naložením kvasu.

První způsob

Drenážní roura dole zadělaná nebo sítko.Co nateče odsaji přes vrtačku na kterém mám přidělané čerpadílko.Přečerpám do 60 litrové bečky, kterou již mám nad úrovní kotle pro pozdější přečerpání samospádem do kotle.Plnou bečku zavřu aby se do ní nedostával vzduch a nechám do druhého dne klidně i déle dle potřeby sednout kal. Před pálením načerpám do kotle 45 až 47 litrů projistou ještě přes plátěnou dětskou plenu, aby se popřípadě zachytil kal.V bečce zbude 13 až 15 litrů na dně usazeného šlemu a nečistot. Při pálení v klidečku lisuji husté co zbylo po odčerpání řidkého.Klasický lis a do něcho vyroben obal (ovál dle průměru lisu) z plachetky přes kterou se dříve lisoval grafit. Práce stejně jak kdybych lisoval před naložením kvasu. Naopak ušetřený čas v době pálení si v klidečku lisuji na další várky.

Nyní jedu druhým způsobem, protože jsem rozpáral lis předělávám jej pro usnadnění na lisování heverem.Časově jsem to letos nedal a nestihl jsem jej dodělat před sezónou tak jej mám mimo provoz nyní.

Druhý způsob

Začátek stejný jak u způsobu jedna.Přes drenážku odčerpu řídké.Poté z té samé plachetky mám vyrobené takové vaky do trychtýře s ušima.Přes ty uši provléknu vázací drát dám do 120 litrové bečky a zadrátuji přes hranu u hrdla bečky.Naplním vrchovatě hustým.Bečku zadělám igelitem aby se do ní nedostával vzduch a nechám 24 až 48 hodin odkapat.Do jedné plachetky se vleze 40 až 50kg hustého a to je dostatečná váha, aby to propustilo do bečky.Druhý den když otevřu, tak je to o jednu třetinu stlačené.Když jsem to jednou poté vyzkoušel, ještě přelisovat tak jsem z toho dostal cca. 1 až 1,5 litrů a na takovém množství je to opravdu zanedbatelná ztráta.

Nyní si pohrávám s další myšlenkou na bázi druhý způsob jen už bez plachetek.Už to mám i promyšlené jen to vyzkoušet zrealizovat.Musel bych na to obětovat jednu 120 litrovou bečku.Tak uvidím jestli to risknu a udělám díru pro výpust na dně.Na popisování je to složité.Pokud to realizuji určitě sem poté dám foto.Jen ve zkratce bečka by byla na rozebíratelné otočné konstrukci cirka 80 cm dno ve vzduchu.Dole bude ventil a sítko.Bečka se naplní hustým a spodem bude odtékat přes hadici do 60 litrové bečky řidké.Po dokončení by se pod to postavili kolečka a bečka, která bude ve vnitřní kleci z jeklu na ložiskách přetočí a zbytek vysipe do koleček.Úplně jednoduchá konstrukce, která se po dokončení demontuje a opře někde o stěnu ani místo to nezabere.Uvidíme kdy se k tomu dostanu.

DakotaFred  

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 18 a číslo 14.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika