Ako najlepsie spracovat a konzervovat bazalku?



host - 216.226 (?)
7.8.2012 20:03

Na sůl nezapomeňte, ale zapomeňte na mixování, lepší je opravdu nadrobounko nakrájet, nebo nasekat tzv. kolíbkou.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

solide - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (415) - 229.74 (?), 7.8.2012 11:51, zobrazeno: 45351x

ahoj neporadite ako najlepsie spracovat a konzervovat bazalku aby si zachovala co najviac svojej chuti a vone??

   
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6652) - 14.199 (?), 7.8.2012 12:56

Asi nejlepší způsob je udělat pesto. Jenže to umí jen Italové. Sušenou používám, ale není to ono i když použitelné. Zkusil jsem naložit do různých octů, jakousi chuť to má, ale "žádnej vodvaz". Nic jiného mně nenapadá. Koupit si čerstvou v hypermarketu.

   
Zdenula - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (170) - 165.2 (?), 7.8.2012 13:29

Také mám nádhernou bazalku, listy velké skoro jak dlaň a přemýšlím, jak ji uchovat voňavou na zimu. Sušená není ono, co zmrazit? Já to ale ještě nezkoušela, tak nevím. Také mě napadlo dát do sklenice a zalít olejem, pak před upotřebením nechat okapat. Ale nevím, jestli by to vydrželo, neslyšela jsem, že by to někdo dělal. Také uvítám jakoukoliv zkušenost.

      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 92.38 (?), 7.8.2012 13:45

Nezkoušel jsem bazalku konzervovat, ale kdyby to po mně někdo chtěl, asi bych ji nakrájel, zalil vodou a zamrazil do ledových kostek.

      
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3366) - 5.149 (?), 7.8.2012 15:56

S bazalkou jsem na tom úplně stejně, nějaký recept by mně bodl. Ale nemám moc času a tak budu s tím muset zítra něco podniknout. Asi ty listy rozmixuji s olivovým olejem (možná i s přídavkem česneku)  a zkusím to uchovat ve skleničkách (něco v mrazáku a něco v chladničce) jako polotovar na pesto. Úspěchem si nejsem vůbec jistý.

           Mr Big

         
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 92.38 (?), 7.8.2012 16:53

Obecně nemám, dobré zkušenosti s uchováváním potravin s dodaným tukem, proto jej, je-li to možné, do nich nepřidávám, resp. až před úpravou či konzumací. 
   Když jsem dřív otevřel sklenici či rozmrazil sáček s potravinou, do nichž se přidával olej, neomylně jsem po chuti poznal, je-li to surovina čerstvá nebo zapomenutá z loňska. A bylo lhostejno, zda šlo o lečo, houby, česnek, čalamádu, kapie. Zato na okurkách, kompotech (snad někdy krom barvy) to poznat nebylo.
   A protože olej nepěstuji, abych jej musel konzervovat, nemám s tím problém.

            
ivap - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (754) - 243.245 (?), 7.8.2012 17:03

Loni jsem bazalku pokrájela, přidala nadrobno nasekaný česnek, mírně prohodila mořskou hrubozrnnou solí ve sklenici stlačila a zalila panenským olivovým olejem. Uložené v lednici vydrželo až do konce jara, používali jsme na ochucení rajčat a do pizzy.

               
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3366) - 5.149 (?), 7.8.2012 17:48

Vidíte, na sůl bych zapoměl. Díky

     Mr Big

                  
host - 216.226 (?), 7.8.2012 20:03

Na sůl nezapomeňte, ale zapomeňte na mixování, lepší je opravdu nadrobounko nakrájet, nebo nasekat tzv. kolíbkou.

                     
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3366) - 5.149 (?), 7.8.2012 21:35

Já mám tento recept na bazalkové pesto. Jen nevím, jak se mně bude mixovat bazalka bez těch oříšků.

          Mr Big

Bazalkové pesto
Bazalkové pesto
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Husqvarna 359 vs. stihl ms 34127.4.2025
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz
statistika