Pásová pila



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4   
                     
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 248.27 (?) 
13.1.2016 20:34

I pásová pila se dá opatřit kolíbkou nebo větším stolem, ale většinou vypadá takto :

se vodorovným pásem
se vodorovným pásem
se svislým pásem
se svislým pásem
tesařská
tesařská
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
host - 165.102 (?), 13.1.2016 23:06

Pánové, původní dotaz byl na možnost řezání palivového dříví pásovkou. 

 Takže odkazy na podélné řezání jsou trochu mimo. Ta zobrazená " kolíbka" je asi dvoumužný přístroj na úpravu konce klád (asi na výrobu srubových klád). Poznámku pana "PP" komentovat nebudu, je to jeho názor. Spíš bych ocenil, kdyby tedy napsal,  jak by opravdu na pásovce řezal kubíky palivového dříví a porovnal to s kombinací motorovka + cirkulárka. 

Jinak k tomu podélnému řezání - to se dnes opravdu nevyplatí. Menší množství řeziva je jednodušší koupit,  větší vyřešit dovozem klád na pilu. Promluvte si s provozovateli pil. Ovšem když vám doma nebude vadit zahálející monstrum a příslušná pojezdová dráha tak s chutí do toho.Třeba to jednou za dva roky na půl dne použijete. Jirka

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 223.242 (?), 12.1.2016 1:21

cenově je 3kW stroj s kotoučem 50 cm určitě levnější než stroj s pásem...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 223.242 (?), 11.1.2016 21:40

Výhodou pásové pily je řezání nezávisle na vláknech dřeva a relativně úzký prořez. Tyto všechny vlastnosti ocení truhláři a modeláři.

Motor neřešte, pokud nevyhazuje pojistky nebo není poškozený. To kolik má příkon by jste potřeboval znát, když by jste místo pákového vypínače chtěl přejít o level výše a spouštět jej přes motorový spouštěč. Pokud by jste dával motor nový/moderní, stejně by jste musel dát parametricky stejný a tudíž by pro stejný hodinový výkon měl stejnou spotřebu. Slabší by znamenal menší hodinový výkon a silnější by (mimo větší spotřeby) hrozil prokluzem na hnaném kole.

Na palivové dříví pásovku nekupujte. Jak na silné cirkulárce s tlustým kotoučem můžete občas řezat bez ohledu na nějaký ten hřebík nebo písek v kůře, tak u pásovky je to pro daný den konečná...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 165.102 (?), 12.1.2016 11:30

K té odolnosti kotouče proti hřebíkům: Známý postavil nový dům, starý zboural a zbyla mu hromada prken, trámů - vše s maltou, hřebíky..

 Věnoval to sousedovi - ten přivezl cirkulárku, celý den řezal bez ohledu na to, co ve dřevu je, večer vzal kotouč, doma nabrousil a ráno začal znovu. Během několika dní měl topení na půl zimy. Takový úkol zvládně jedině cirkulárka. Jirka

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 19.34 (?), 13.1.2016 21:03

Dík za reakce  ,asi vezmu tu pásovku  .Jednak na  ni už  nějakou dobu  řežu  ,na cirgulce  jsem nedělal nikdy  ..a pak, nebude moc  drahá a na  těch zhruba  min.  3kilowatech se shodují  všichni dotázaní kolem.Ten motor chci  dát pryč, k tomu  i 30m kabelu  přímo navinutém na pile a  litinový vypínač abych  to poměnil za lehčí  a nemusel  se pilou  tak natahovat.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 248.27 (?), 13.1.2016 21:24

Investici do bezpečnosti Vám rozmlouvat nebudu. Proberte s elektrikářem to, jak a kde na stroj osadit "bouchací červené stop-tlačítko", motorový spouštěč a provozní vypínač. Připojení kabelu místo "pevného ocásku" můžete mít tak, že na stroji bude přístrojová vidlice, do které se připojí samiččí konec přiměřeně dlouhé pětikolíkové prodlužky.

Ale motor si nechte původní. Výhodou 3F asynchronního motoru je to, že si vezme jen o málo více než jak ho zatížíte. To znamená, že pokud jsou dobrá ložiska a běží setrvačností naprázdno, vezme si ze sítě "nulacelánulanic". Taky bude mít kvalitní měděné vinutí. Nebo si spočítejte, jak dlouho se vám bude vracet investice 5tisíc do nového motoru? To je prostě cena 1/2 až 1/3 nové cirkulárky. Vyjímkou by snad bylo, když by chtěl původní majitel motor zpátky a tudíž by Vám poskytl na odkup stroje výrazně nižší cenu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 155.64 (?), 16.1.2016 13:10

Řezat palivové dřevo   na pásovce je dle mého názoru pitomost.  Co to je bytelný americký pás??? Kolik stojí, kolikrát se musí brousit, kdo Vám ho v případě, že praskne svaří atd.?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 19.34 (?), 16.1.2016 16:02

Pilový pás s kaleným zubem 27mm-559kč, bimetalový pás s Hss špičkami zubů za 839.Řezal jsem s  tím bimetalem a  po 20m jsem ho nechal přebrousit na příští sezónu.Podle dodavatele  ,to ani  nebylo potřebné, pila řezala  jako šlak.Měl jsem to nechat až  ucítím, že to  pojede tkz  na  "tupo"  .Kdyby náhodou  praskl, což ale  hned tak neočekávám  ,svařím si  ho sám.

p.S.

Proč je  podle Vás pitomost  ,řezat dřevo  pásovkou?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 248.27 (?), 16.1.2016 17:13

Pitomost by byla, mít ve stodole/dílně/garáži takovýto stroj a řezat ruční rámovou pilou. Pokud ten stroj máte a můžete jej s minimální investicí používat, pak to bude jen dobře. Potřeba ostření pásu i kotouče s HSS (či s tvrdokovovými plátky) je obdobná - pokud je čisté dřevo je téměř nulová.

Jen se zeptám, jakou máte představu, kolik že by jste ušetřil výměnou motoru za nový? K tomu přibližnému určení spotřeby stačí zapsat si stav elektroměru před a po skončení práce a odečíst od toho předpokládanou spotřebu domácnosti. Tedy například udělám si odečet A elektroměru v sobotu v 14 hodin hodinku řežu a udělám odečet B v 15 hodin. Další odečet C udělám večer v 18 hodin a příkon P spočítám jako P=B-A-(C-B)/3. Až to budete mít, zkuste nám to sem napsat.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4   
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika