Využití vylisované jablečné drti



Standa_HK_ - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1484) - 223.242 (?)
17.9.2018 12:33

Jablečný ocet pravý je z jablečného moštu. Nejprve se vyrobí "jablečné víno", které se následně naočkuje octovými bakteriemi a nechá zoxidovat na jablečný ocet.

Pak je ještě postup pro náhražku, kdy v kvasném lihovém octu necháte macerovat okrájené jablečné slupky. Připomínám že jen slupny a nikoliv dřeň. To proto, že účelem je vyluhování barviv a dalších cenných látek, které jsou pouze ve slupkách.

SfK.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3   
                     
host - 6.135 (?), 24.1.2015 10:42

Ja vyliskami krmim jelene... mávam toho asi tak 4 - 6 prívesných vozikov za auto. Ako je tu vyššie popisané v niektorých receptoch, je možné s nimi skúsiť aj inak naložiť, výsledok však napriek pracnosti nemusí byť dobrý. Presvedčil ma o tom jeden môj kamarat, ktorému som ich jeden rok daroval ale už to vraj skušať nebude... Pokusil sa po spracovaní vypáliť z toho jablkovicu ale vraj už nikdy!

"Mošt druhák" to snaď je žart...crying

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 220.138 (?), 24.1.2015 14:19

Ano, cukr je rozpustný a proto v moštu je větší podíl jednoduchých sacharidů než v drti a naopak, v drti nejsou téměř žádné jednoduché sacharidy a je tam plno "dlouhých" (složitější škroby a nerozpustná celulosa). Je tam dost kyselin, takže se dá použít k okyselení drti z hrušek nebo zpracovávat pro zkrmování. Nejjednoduší je sušení. Alternativou je mléčné kvašení (tj silážování).

Tedy si by bylo na místě uvést od těch co to suší, jaká je maximální tloušťka pro suché výlisky. aby to uvnitř neprokvasilo a nebo po usušení nedrželo uvnitř zbytkové vlhko následované plesnivěním.

K mléčnému kvašení je nutné přidat do "kvasu" sůl. Je to stejné jako u kysaného zelí jen s tím, že pro vysokou které je nutné dávat liz, je možné více "přisolit". Pokud jsou výlisky příliš vlhké, je dobré je nastavit řezankou z kukuřice. Před zkrmováním je možné "siláž" nastavit čerstvě strouhanou řepou nebo vařenými krmnými bramborami.

O druháku (k pálení) jsem slyšel pouze jako o způsobu výroby řepáku. To se vývar z řízků cukrovky smíchal s příslušným množstvím kyselé jablečné drti tak, že vylisovaný mošt byl nahrazen surovinou k výrobě sirobu. Chuťově to nebyl ani řepák ani calvados, ale po zrání s dubovými chipsy to byl prostě zlatý destilát pitelnější než tuzemák (s barvivem a ovoněný trestí).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 216.63 (?), 25.1.2015 3:20
Výlisky se namočí nebo jemně zalijí vodou a případně zatíží jalovým víkem. Za 12hod. až pár dní podle struktury drtě a teploty, nesmí vzniknout mázlavá břečka, se lisuje znovu. Při použití vinařské nakvašovací kádě s jalovým dnem a kohoutem lze lisování vynechat, ale výtěžnost bude daleko nižší. Cukernatost "moštu" bývá cca 4-8°Bx. Rafael.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 153.50 (?), 15.9.2018 9:26

Nešel by z výtlačků vyrobit ocet? Prateta v době nedávno minulé, kdy nebylo téměř nic vyráběla z jablečných slupek nějak ocet a skutečně to chutnalo jako ocet.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Marek-TT - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (682) - 182.44 (?), 17.9.2018 12:03

Nad tým octom som aj ja rozmýšľal. Dnes sa chystám lisovať, možno by som skúsil použiť výlisky na prípravu octu.  

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Standa_HK_ - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1484) - 223.242 (?), 17.9.2018 12:33

Jablečný ocet pravý je z jablečného moštu. Nejprve se vyrobí "jablečné víno", které se následně naočkuje octovými bakteriemi a nechá zoxidovat na jablečný ocet.

Pak je ještě postup pro náhražku, kdy v kvasném lihovém octu necháte macerovat okrájené jablečné slupky. Připomínám že jen slupny a nikoliv dřeň. To proto, že účelem je vyluhování barviv a dalších cenných látek, které jsou pouze ve slupkách.

SfK.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Marek-TT - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (682) - 182.44 (?), 17.9.2018 13:25

Asi pred dvomi rokmi som to raz už skúšal. 20 kg výliskov som dal do drevenej kade, zalial po vrch vodou a nechal som to stáť v garáži. Po nejakej dobe som to išiel skontrolovať a čuduj sa svete, bolo to príjemne kyslé. Dal som to do lisu, aby som oddelil zvyšky jabĺk od tekutiny. Získaný "ocot" som dal do suda, aby sa odkalil. Problém však bol, že ocot stále pracoval, nedokázal som ho nijak stabilizovať. Keď som ho dal do fliaš, tak po chvíli išlo vyvaliť viečko. Vyzeralo to, akoby to kvasilo a zároveň sa tvoril ocot. Tento rok by som to rád znova skúsil, aspoň zo zvedavosti.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6491) - 9.135 (?), 17.9.2018 14:26

Samozřejmě šel a velmi dobrý. Postupy jsou všude.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
1,  2,  3   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů20:33
Nářadí pro průklest vysokých stromů19:15
Podklad dlažby na terasu22.4.2024
Výběr hliníkové pergoly od A do Z22.4.2024
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika