Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Kontakty   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Mošty > Smysly nás šálí?

Smysly nás šálí?


vyslouzil (17344) - xxx.xxx.67.66 (?)
5.11.2015 12:39, počet návštěv: 3244
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Prošel jsem se o slunném víkendu po zahradě a z jablíček, co dosud visí na stromech jsem vymáčkl kapku šťávy do refraktometru, abych změřil cukernatos jednotlivých odrůd. Výsledky byly překvapivé. Medově sladká Rubinola má jen něco kolem 14 Brix, trochu víc má navinule sladké Bláhovo oranživé, ještě víc ostře sladkokyselý Topaz.  Jasným vítězem bylo ovšem kyselé tzv. Trnavské zimní s bezmála 18 stupni. Ne nadarmo staří sedláci - v dobách, kdy tato jabloň stála u každého dobu tvrdili, že jabčák vyrábějí jedině z ní. Jablkovice se tehdy ještě moc nepálily.Přesvědčil jsem se, že chuť je sice úžasným smyslem, ale zcela bez smyslu pro objektivitu.

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Smysly nás šálí?


host - xxx.xxx.157.239 (?)
5.11.2015 14:33
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Možná by byly smysly jiného názoru, pokud by se změnilo pořadí koštovaných jablíček...wink, S.P.,Ch.

Připojit reakci
      

Smysly nás šálí?


host - xxx.xxx.140.176 (?)
5.11.2015 15:19
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Anebo srovnání cukernatosti divokých planých trnek které jsou i po přezrání a přemrznutí praktický nepoživatelné se švestkami. Rafael.
Připojit reakci
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Lis na ovoce5230.9.201923016
Mošt chytá plíseň - kde je chyba?2223.2.20194291
Hruškový mošt z odrůdy Williams127.12.2018661
Výroba moštu 4226.11.201840348
Uchování jablečného moštu bez sterilace16331.10.2018313191
Využití vylisované jablečné drti2817.9.201825182
Druhy moštů417.9.20182077
Vyroba calvadosu329.8.20181890
První burčák - kde se stala chyba?720.10.20173125
Jakou odstředivku a drtič na mošt? Zkušenosti?429.5.20177753
Smysly nás šálí?35.11.20153245
Uchování a konzumace moštu828.12.20149758
Moštoměr versus Cukroměr156.7.201437984
Kal v moštu530.11.20137260
Lze moštovat jablka napadená strupovitostí?626.11.20118272
Drtič ovoce ze staré ždímačky?416.9.201025792
Jak stanovit obsah C vitamínu v moštu?4029.12.200845364
Jablečný mošt23.10.20078735
Další diskuze na téma Mošty najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Elektrická udírna z Mountfield21.10.2019
Elektrická udírna z Mountfield21.10.2019
Tvrdá kůže na bůčku16.10.2019
Tvrdá kůže na bůčku15.10.2019
Tvrdá kůže na bůčku14.10.2019
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů