Pokiaľ priviažete vysadenú slivku ku kolíku, aby ho vietor nezlomil a obalíte, napr. vrecom, stromčeku to iba prospeje. Vlani vo vinohrade vysadenú Gabrovskú na podložke MB som vtedy pred zimou obalil maliarskym kartónom. Keďže vinohrad často navštevujú zajace a srnce, tento rok som namiesto kartónu omotal kmienik aj korunku králičím pletivom. Z premrznutia kmienka obavy nemám.
Pokiaľ priviažete vysadenú slivku ku kolíku, aby ho vietor nezlomil a obalíte, napr. vrecom, stromčeku to iba prospeje. Vlani vo vinohrade vysadenú Gabrovskú na podložke MB som vtedy pred zimou obalil maliarskym kartónom. Keďže vinohrad často navštevujú zajace a srnce, tento rok som namiesto kartónu omotal kmienik aj korunku králičím pletivom. Z premrznutia kmienka obavy nemám.
Odrůdu Bergeron jsem měl 5 let na zahrádce, v nadmořské výšce rovných 400 m. Šla naprosto perfektně, na zimu jsem ji ničím nebalil, plodila už 3. rokem. Letos, v pátém roce, měla úrodu opravdu bohatou, bohužel nám ji zlomil silný noční vítr pár dní před sklizní. Takže jsme definitivně sklidili, ale zítra budu sadit tu samou.
No mě právě šlo o to, zda se nějak stromky chrání proti mrazu např. nějakým obalení. Proti zajícům mám stromky chráněné pletivem. A někde jsem četl, že na jaře se může obalit kmen(myslím, že tam bylo psané alobalem nebo nějakým pytlem), aby se na jaře později prohřál a unikl tak jarním výkyvům teplot.
Staršie stromy sa natierajú bielym náterom kvôli menšiemu prehriatiu kmeňov, príp. hrubých konárov ako prevencia pred poškodením vplyvom veľkých výkyvov denných a nočných teplôt. Alobal je nezvyčajné riešenie, ale prečo nie? Za skúšku to stojí. Nezabudnite však, že hliníková fólia je súčasne výborným vodičom tepla a chladu. U mladých vysadených stromčekov má obalenie význam iba u čerstvo vysadených broskýň- ako ochrana pred vysušením kmienkov účinkom vetra a mrazu. Ostatné ovocniny sú výrazne odolnejšie.
Alobal chrání dobře, ale po 2 měsících se mi potrhal na všech stromech. Musel by se nasadit o Vánocích a pak znovu v únoru. Bílý papír vydrží až do jara. Pokud ještě nemrzne, dá se natírat vápnem. To je bezodpadová technologie s rovnocenou ochranou.