|
Odrůda Meruňky Leala
|
|
|
|
Předchozí příspěvky | 1, 2, 3, 4, 5 >
|
|
|
|
|
|
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář (1017) - 88.38 (?), 29.6.2013 12:16
Poznamenám si "koupit Lealu na myrobalánu.Rozhodně ji nechci do jílu, ale pokaždé, když připravuju vhodné podloží k sázení, tak vykopu s předstihem jámu, a zapravím hnůj+nějaké prvky+písek+dřevěný popel, a za půl roku můžu sázet.To mi tak vyjde na příští jaro.
Zajímalo by mě, jestli existují obě odrůdy-tedy Růžová raná, a Růžová pozdní.Taky se někdy v souvislosti s Růžovou mluví o Kloboucké-jak je to tedy správně?Budou to asi starší semenáče, které už málokdo bude mít na zahradě.Možná by se někde našly, zajímalo by mě jakou mají chuť.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář (1017) - 88.38 (?), 4.7.2013 10:54
Tak zdá se, že si s Růžovou zatím nikdo neví rady, a i jindy dobře informovaný pan david zatím mlčí.Leala je pro mě zajimavá i z pohledu množství cukrů, které jsou u ní údajně o trochu výše, což jak poznamenal pan Petr z Pardubic "může být na úkor aromatických chutí.Na druhou stranu konzumace né až tak úplně zralých plodů nemusí působit nepříjemně nakyslé obličeje.Pan Boris Krška když hodnotil široké spektrum meruněk od nejrannějších po nejpozdnější, a pro různě teplé regiony naší republiky, které vyšlo v časopise Zahrádkář 2006/4,tak pro velké množství hodnoceného materiálu, a tím pádem malým prostorem ke každé hodnocené odrůdě si k Leale poznamenal-"velmi otužilá, samosprašná odrůda střední velikosti a výborné chuti!!!
Když je něco výborné chuti, zvláště na zahradách o něco horších poloh a navíc dosti odolné(né už tak monílií),tak na vzhledu až tak nezáleží.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář (1017) - 88.38 (?), 5.7.2013 18:10
No jo, jenže u mě se ty které dozrávají před VP nějak kupí.Mám jich více, než těch dobou dozrávaní s VP a po ní.A to bych chtěl i Tsunami a Veselku.Právě proto se snažím prodloužit si meruňkovou sezonu o trochu déle.V době dozrávání VP mám jen Kioto v nádobě, a silně uvažuju, že si pořídím i Goldrich, který mi už jednou vymrznul, ale ve zkušebnách v Horní Bělé s ním mají dobré zkušenosti.Přímo do nejlepší meruňky VP asi z důvodů nepříměřeného rizika náchylnosti květů na mráz nepůjdu.Pak je tady ten problém nestenoměrného dozrávání části plodů, které by u Goldrichu nemuselo nastat, protože údajně vybarvuje předčasně,a tedy by stačil vybarvit celoplošně.Po VP mám ještě Harogem, který se v Horní Bělé (520 mnm) taky osvědčil, a potřeboval bych k němu přidat nějakou meruňkovou jistotu-třeba Lealu.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10026) - 70.240 (?), 6.7.2013 9:56
I když je Goldrich moje oblíbená odrůda, tak bych vždy volil raději VP. Takové delikatesní chuti jako má VP nedosáhnete u žádné jiné odrůdy. Výhoda Goldrichu spočívá jen v tom, že u něj nehrozí nerovnoměrné vyzrávání plodu. Jeho menší plody ale nedosahují zdaleka kvality těch větších. Odolnost květů proti mrazu je na stejné úrovni jako u VP. Výhoda VP spočívá také v prozatimní větší odolnosti proti strupovitosti peckovin. Není třeba ji chemicky ošetřovat, alespoň zde. To samé platí u Karoly. Výhodou Goldrichu je při rovnoměrném dozrávání celého plodu jeho silná a pevná dužnina s příjemnou meruňkovou chutí. To platí u větších plodů (přeplozuje). Plody je třeba nechat dozrát až do částečného změknutí, i když jsou dlouho před tím vybarvené. Do té doby jsou plody nadměrně kyselé. Strupovitostí peckovin trpí velmi silně. Goldrich chuťových kvalit VP nedosahuje, ale v Evropě je zřejmě populární pro svou velikost, rovnoměrné vyzrávání plodu a velmi dobrou vnitřní kvalitu, co se týče konzistence a pevnosti dužniny. Konečná chuť po částečném změknutí je příjemně meruňkově aromatická už ne tak kyselá. Odolnost květů proti mrazu je však slabá, takže pro horší oblasti nebude tato odrůda žádnou výhrou. Z odrůd dozrávajících po VP se mně jeví jako stále nejlepší Bergeron. Jednak chuťově a jednak jeho velkou předností je právě vyšší odolnost květů proti mrazu. Porovnat tyto dvě vlastnosti u pozdních odrůd jako je Velbora, Minaret nebo jiné odrůdy u kterých se uvádí výborná chuť by stálo za to.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pokračování této diskuze (další příspěvky) | 1, 2, 3, 4, 5 >
|
|
|
9 rychle rostoucích stálezelených stromů
Stálezelené stromy vytvářejí na zahradách krásné přírodní ohraničení, které lze použít místo tradičn...
Návod, jak na odplevelování při péči o trávník
Odplevelování trávníku je důležitý proces, který udržuje vaši krajinu zdravou. Když se na trávníku n...
Nejlepší rostliny pro rajčata a tipy, jak zajistit, aby se jim dařilo
Pokud uvažujete o pěstování rajčat na zahradě, měli byste zvážit pěstování doprovodných rostlin. Dop...
Závěsná velikonoční vajíčka: kreativní DIY projekt pro jarní výzdobu
Pokud hledáte velikonoční výzdobu, která je elegantní a zároveň snadno zvládnutelná jako DIY projekt...
Pěstování jahod: nejlepší tipy pro obrovskou úrodu
Vyzývám vás, abyste našli jahodu, která by chutnala stejně dobře jako ta, kterou jste si sami vypěst...
|
|
|
|