Odrůda Meruňky Leala



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
                     
host - 137.32 (?) 
12.1.2012 20:29

Ceľkom dobrá rakúska stránka, borče! Dal som si ju do záložky Obľúbené. Nie kvôli snímkam nestriekaných nerezistentných jabĺčok v galérii, ktoré potrebujú nožík na ošúpanie (u nás by ich zákazník nekúpil), ale kvôli sortimentu jadrovín a slivkovín, ktorý môže súperiť s wikipédiou. Nájdu sa tam sorty staré niekoľko sto rokov. Z českých kultivarov sa popisuje napr. jemne aromatické letné České ružové jablko, alebo zimná odroda Böhmischer Brünnerling - Welschisner. Z rezistentov som zachytil akurát Produktu a Topaz. Medzi slivkovinami nechýbajú Hanita, Jojo, Toptaste a Topking. Sympatický je výraz ZWETSCHKEN. A potom odkiaľ pochádza názov ŠVESTKY? Paľo

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
Zdeni - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (52) - 107.254 (?), 15.2.2012 16:23

A čím stříkáte do květu? Mám Lealu druhým rokem, snad letos zakvete... ale taky Barbaru, o které se nemůžu nikde nic dovědět, dokonce ani na vlákně, kde je Barbara v záhlaví...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 67.66 (?), 15.2.2012 18:59

Možná o ní nic nemůžete najít proto, že se nejmenuje Barbara, nýbrž Barbora. Je slovenská.

Meruňka obecná – Prunus armeniaca L.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 88.38 (?), 17.6.2013 10:31

Jako každým rokem, tak i letos se mi i "vlastním přičiněním" uvolnily dvě místa na stanovišti meruněk-a to nebyla nijak zvlášť mrazivá zima.Stálé vykopávání mrtvých stromků, a kupování nových mi leze do peněz, a na nervy, ale nevzdávám to.Spíše se poohlídnu po takových, které se hodí i do horších poloh.Na chuti moc slevovat nemíním, ale na vzhledu a velikosti prý nezáležísmiley.Jednu z nich dobou zrání potřebuju po VP, tak uvažuju o Begeronu, nebo o Leale.Zrovna u ní mě fascinuje pozdější nakvétání, a celková odolnost proti mrazu jak květních pupenů na jaře, tak ve dřevě v zimě.

Přečetl jsem o Leale co jsem kde našel, a některé informace jsou protichůdné.Tak ku příkladu někde píší, že vznikla volným opýlením Růžové ranné, a někde, že pochází z Růžové pozdní.Neznám ani jednu, ale vzhledem k tomu, že je Leala pozdní odrůda, tak bych se přiklonil spíše k té pozdní.

Další zavádějící informace, i když pro někoho méně podstatná říká, že se odrůda hodí do malých zahrádek, a pro hustější výsadbu, protože má menší vzrůst.Oproti tomu tvrzení uvádí pan Ján v Zahradkáři 2010/8 cituji-"Pro poměrně bujný růst vyžaduje zpravidla umístění ve větších zahradách.Pro mě to je tedy podstatná věc, protože sadím na vzdálenost menší, než uvádějí publikace.

Garten.cz uvádí- Roste středně až slabě, tvoří malé kulovité koruny, dobře obrůstající plodným obrostem. Nenáročná na řez.Afinita k meruňkovým podnožím je dobrá, se slivoňovými podnožemi z Prunus domestica a instititia roste často až příliš slabě, vhodnější je použít selektované klony myrobalánu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 0.146 (?), 17.6.2013 13:19

Dobrý den, lealu mám a můžu potvrdit ten střední až slabší růst a nenáročnost na řez -)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 88.38 (?), 25.6.2013 19:23

Zajímala by mě intenzita růstu v závislosti na druhu podnože.Která podnož je pod ní nejlepší.Chci ji na malou zahradu, respektíve na normální zahradu s malým prostorem.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10100) - 70.240 (?), 25.6.2013 21:11

Pokud se dobře pamatuju, tak Lealu a Lejunu jsem kupoval na meruňkovém semenáči. Lejuna už je v "pánu" a Leala nějak zvláště na tomto semenáči neroste. U mě se žádná meruňka nevyrovná intenzitě růstu VP, která roste na myrobalánu velmi silně.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 88.38 (?), 26.6.2013 10:57

Nějak jsem ji v minulosti přehlížel, a podle jména si myslel, že to zase bude nějaká tuctová z Ameriky, jako Lejuna.Zajímam se od té doby, co jsem zjístil, že pochází z "nějakého" původního českého semenáče.Zvýšenou sladkost, která přebíjí leckteré aromatické chutě už znám z naší rengloty, a celkem chápu, že někomu může vadit, nebo připadat nezajimavá v záplavě aromatických VP a podobných.No možná že by se ta zvýšená sladkost nemusela u meruněk dostavit ve vyšších polohách s menší sumou aktívních teplot, tak jako je to u vinné révy, když plody npř. z Francie jsou ve větší míře sladké, ale chybí aroma, které naopak nechybí révě vypěstované na Moravě.Pokud by dřevo v zimě vydrželo, a na jaře se vyhnuly květy, plůdky teplotám pod nulou, tak by se zrovna tahle méně atraktívní Leala hodila výše.Na jižní Moravu, a do polabí si pořizujte odrůdy z Escandesmiley,mě akorát zbývá tak Lednice, Valtice,Veselé, Holovousy a Harow.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10100) - 70.240 (?), 26.6.2013 12:03

Pravda je, že mám sice Lealu na meruňkovém semenáči, ale do těžkého jílu to moc vhodná podnož není. I tak se ale uvádí u Lealy menší vzrůstnost a vhodnost do hustějších výsadeb. Moje Leala zůstává každým rokem ve stínu chuťově výraznějších odrůd jako je Bergeron a Harogem, zrajících zhruba ve stejnou dobu jako Leala a to asi týden po VP.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 40.135 (?), 27.6.2013 12:43

No, Leala ještě sice není zdaleka zralá, ale letos je opět plná jak na mer. semenáči, GF 677 i na myrobalánu, na tom všem roste slabě, řekl bych, že nedosahuje velikosti ani bergeronu, jež roste oproti VP výrazně méně. Je to semenáč z Růžové pozdní, zkoušeno to bylo myslím jako LE-352. Až na náchylnost na monilii v květu ji hodotím velice dobře. Řekl bych, že je to takový ten typ středoevropských meruněk, s dobrou chutí a aromatem. david

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?8:04
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika