Odolnost ovocných dřevin vůči přísušku



Petr z H - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (690) - 189.109 (?) 
22.7.2019 13:56, zobrazeno: 1751x

Mám vysazeno větší množství ovocných stromů všech druhů na suchém místě, mírný svah s hlinitopísčitou půdou. Stromky jsou v zemi 2 roky, toto je třetí sezóna. Prospívají celkem dobře, mají přírůstky i plody.

Zaznamenal jsem, že 2 meruňky a 2 mandloně mají více svěšené listy než ostatní stromy. Provedl jsem proto vydatnou zálivku všeho, kterou jsem vloni dělal jen začátkem srpna při největším suchu a horku. Stav zmiňovaných stromů se zlepšil - mandloně dokonale a meruňky téměř dokonale.

Ale docela mě to zaráží, protože právě meruňky a mandloně jsou uváděny jako stromy libující si v suchu? Zajímavé, že ostatních stromů (jabloně, hrušně, třešně, švestky, broskvoně,...) se 2 týdny sucha nijak nedotkly.

Teď nevím, jak si to vysvětlit a jak se k tomu postavit. Ještě jsem zjistil, že právě tyto 2 meruňky mají oproti ostatním podnož zelenou ringli. Tato je doporučovaná pro půdy těžké nebo mokré, nicméně se u nich uvádí i informace, že dobře snáší přísušky. Takže teď nevím, jestli nad tím mám mávnout rukou a počítat s tím, že během pár let se s tím nějak poperou a prokoření, nebo rovnou na tomto suchém místě ZR zavrhnout a vyměnit za myrobalán, abych je nehýčkal a neztrácel čas s tím, že až je přestanu zachraňovat vodou, že odejdou?

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 22.7.2019 14:36

To je těžká rada, nevíme jsk hluboko je spodní voda, jakou máte možnost zálivky, jak moc vysychavá je půda. Místo, kde roste meruňka a mandloň může být z nějakého důvodu sušší než jinde (víc písku, větší sklon svahu, aj.) Samozřejmě lze očekávat, že časem si kořeny dosáhnou do větší hloubky a trpět suchem tolik nebudou. 
   Do extenzivních výsadeb (zatravněné plochy, vyšší tvary) je myrobalán asi vhodnější. Pokud se jedná o zahrádku, asi bych vyčkal a ponechal ryngli (vyšší plodnost, kompaktnější tvar, neodnožuje). 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Petr z H - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (690) - 189.109 (?), 22.7.2019 15:01

Jedná se o sad na kopci, tedy extenzivní forma pěstování. Možnost zálivky není, musím vodu vozit. Studny domů ve svahu o 20 metrů níž sahají dost hluboko, takže ve spodní vodu bych nedoufal... Půda BPEJ 53716 (bpej.vumop.cz/53716).

Nicméně stromy v okolí tu rostou, na kopci nahoře jsou lesy,  takže by se snad mohly i tyto zmiňované časem usadit... Tedy určitě by mě zajímal názor, zda ZR je výrazněji náročná na vláhu než myrobalán, a pokud ano, zda je zatím nechat, či zda by lepším řešením bylo zahodit 3 roky zapěstování a sehnat stejné meruňky, ale na myrobalánu.

Jasně, to je hlavně na mém rozhodnutí, ale někteří s tím třeba máte osobní zkušenost...

A třeba je to jen můj pocit, třeba Leskora a Bergeron mají oproti jiným meruňkám svěšenější listy běžně...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 22.7.2019 16:35

Nejsem kovaný meruňkář, všechny stromky meruněk mám buď na myrobalánu nebo m. semenáči a tam bych řekl, že růstové vlastnosti a nároky na vodu jsou srovnatelné. V tuto dobu mi nejlíp prosperuje mezištěpovaný stromek - kořeny myrobalán, kmínek slivoň, koruna meruňková (nejdřív jsem narouboval švestku a za rok si to rozmyslel).
   Osobně si myslím, že myrobalán má podstatně bujněji rostoucí kořenový systém než ZR a do extenzivmího sadu na kopci bude asi vhodnější. Na druhé straně intenzitu růstu kořenů dokáže hodně ovlivnit i naštěpovaná odrůda. Tedy bujně rostoucí meruňka dokáže "rozjet" i poněkud línější podnož. Vypozorované to mám sice jen u jabloní, ale soudím, že to platí všeobecně.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Mikeš13 - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1994) - 26.152 (?), 22.7.2019 20:28

Na severním vlhkém jílovitém svahu jsem kdysi začal vše štěpovat na St. Jul. a ZR. Bohužel poslední roky, kdy z pozemku voda zmizela se ukazuje, že tyto podmínky výše uvedeným podnožím nevyhovují - slabý růst, malé přírůstky a i vadnutí a usychání mladých stromků. Hlavně od ZR jsem čekal víc. Na myrobalánech je to o dost lepší, ale i ty tu trpí v těžkém jílu např. klejotokem podnožového kmínku. Přesto začnu odrůdy postupně "přesouvat" na myroše.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika