Moniliový úžeh a moniliová hniloba peckovin v roce 2015
|
|
 |
 |
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18319) - 236.1 (?) 31.3.2017 10:33
Ostatně jestli meruňka pokvete 30.3. či 3.4. je v zásadě jedno, protože mrazy mohou dorazit třeba o týden později a nejcitlivější budou plůdky v půlce dubna.
On jistý rozdíl v nakvétání květů je patrný i u jiných druhů, např. odrůdy jabloní, které kvetou i na jednoletých letorostech, vykvétají na sterším dřevě dřív než na tom jednoletém. Možná že Šittův řez je něco podobného. Za sebe si myslím, že každý den nebo tři o které nějaký květ vykvete později, svou roli sehrát může, pokud poslední mráz příjde právě mezi nimi. Samozřejmě, když příjde mráz v půlce dubna (u nás by to nevadilo, tou dobou meruňky obvykle ještě nekvetou) nebo dokonce 20.5. jako roku 2012, pak beztak zmrzne všechno.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
|
 |
 |
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18319) - 236.1 (?), 31.3.2017 10:33
Ostatně jestli meruňka pokvete 30.3. či 3.4. je v zásadě jedno, protože mrazy mohou dorazit třeba o týden později a nejcitlivější budou plůdky v půlce dubna.
On jistý rozdíl v nakvétání květů je patrný i u jiných druhů, např. odrůdy jabloní, které kvetou i na jednoletých letorostech, vykvétají na sterším dřevě dřív než na tom jednoletém. Možná že Šittův řez je něco podobného. Za sebe si myslím, že každý den nebo tři o které nějaký květ vykvete později, svou roli sehrát může, pokud poslední mráz příjde právě mezi nimi. Samozřejmě, když příjde mráz v půlce dubna (u nás by to nevadilo, tou dobou meruňky obvykle ještě nekvetou) nebo dokonce 20.5. jako roku 2012, pak beztak zmrzne všechno.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Daník - Zlatý Zahrádkář (789) - 186.2 (?), 31.3.2017 13:06
"každý den nebo tři o které nějaký květ vykvete později, svou roli sehrát může, pokud poslední mráz příjde právě mezi nimi" - To teoreticky ano, ale také to může být nevýhoda: Soudedovi rozkvétají meruňky nyní a mají tak před sebou nejmíň 3 dny teplého, slunného počasí. Mě rozkvetou cca začátkem příštího týdne a to má přijít výrazné ochlazení pod 10st a přeháňky, tedy včelky zalezou a já můžu být bez úrody. Tyhle teorie posouvají Šitta do oblasti spekulací. Navíc za ty roky, co ho aplikuji, jsem nepozoroval, že by neřezané vyzrálejší výhony vykvétaly dříve (vysleduji a vyfotím). Zpoždění oproti sousedům mohu též přičítat odrůdě, mikroklimatu, natření kmene vápnem, nakupení snehu ke kmeni...
Nyní spíš přemítám, jestli s ohledem na dosavadní relativně teplé a suché počasí můžu risknout vypustit první postřik na začátek kvetení a tím trochu minimalizovat chemii na zahrádce...
|
|
 |
|
 |
 |
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18319) - 236.1 (?), 31.3.2017 13:28
Mně rozkvetou cca začátkem příštího týdne a to má přijít výrazné ochlazení pod 10st a přeháňky, tedy včelky zalezou a já můžu být bez úrody.
Teoreticky. Mnohokrát jsem byl bez úrody, když meruňky kvetly, ale pokaždé to bylo kvůli mrazu. Nikdy za to nemohly nelétající včely.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 159.118 (?), 31.3.2017 16:35
Dnes jsem postříkala meruňku (Harogem) Horizonem a je fakt, že rozdíly v kvetení tam jsou. Je téměř v plném květu, ale horní větvičky jsou hodně opožděné (viz foto)...
Jana
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 104.6 (?), 31.3.2017 19:25
Dotaz-mohu použít Signum na strupovitost meruněk a v jakých termínech ošetřit děkuji Vladimír.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |