Meruňka odolná monilioze? Clarina, Harlayne, Lerosa



vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?)
9.6.2018 19:08

Pokud listy na větvi zvadnou a uschnout, není to ESFY, jedná se o apoplexii, úžeh či monilii, je jedno jak tomu říkáte.
   Svěšení a svinutí není totéž. 

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  1,  2   
                     
Mike Dundee - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (206) - 211.206 (?), 8.6.2018 17:25

Je to možné, nebudu se s vámi přít. Na ESFY mě přivedli až zdejší diskutující. Abych řekl pravdu, samotného by mě zajímalo, jak se tedy liší ESFY od apoplexie. Lístečky se na počátku léta svěšují/svinují, větev začíná uvadat - je to příznak ESFY pozdního jara/brzkého léta (svinování lístků), nebo usychání vlivem apoplexie?

Co jsem viděl (a přičítal to apoplexii) bylo poměrně rychlé odumření stromu v řádech pár týdnů. Nejdřív to začíná jednou větví, můžete řezat jak chcete a stejně odejde celý strom.

U ESFY se dle literatury příznaky objeví na části stromu, ale ten může ještě pár let přežívat než definitivně odejde. Pánovi stromek definitivně odešel až druhý rok.

Podle dalších má apoplexie příčinu právě v monilii - jenže pán uvádí že důkladně učinil postřik... Některé jiné zdroje uvádí jako příčinu apoplexie nevhodné stanoviště, nevhodná podnož v nevhodné půdě nebo ořez ve špatné době. Ale opět se uvádí velmi rychlé odumření celého stromu.

No čert aby se v tom vyznal co té meruňce vlastně je, když začíná uvadat...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 9.6.2018 19:08

Pokud listy na větvi zvadnou a uschnout, není to ESFY, jedná se o apoplexii, úžeh či monilii, je jedno jak tomu říkáte.
   Svěšení a svinutí není totéž. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Mike Dundee - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (206) - 211.236 (?), 10.6.2018 9:49

Tohle je tedy podle Vás která z obou chorob? (mně osobně ty listy přijdou svinuté). Větev nakonec po několika týdnech uschla. U ESFY je to jak - listy neuschnou a zůstávají po zbytek vegetančího období svinuté?

(toto se mi objevilo na polovině stromu Hargrand někdy v druhé půli června minulého roku).



Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.19 (?), 10.6.2018 12:11
K téme monilióza (laxa) versus ESFY kôstkovín - dovolím si pár poznámok, bez nároku na neomylnosť. Pre objektivitu dodávam, že moniliózu som videl samozrejme mnohokrát, ESFY na vlastné oči nikdy. Na základe naštudovaného si myslím, že hlavný rozdiel je v dynamike, akou choroba postupuje. Pri monilióze je tento proces rýchly, trvá rádovo dni maximálne týždne, postihnuté časti stromu (môže ísť len o jednotlivé vetvičky, alebo celé konáre, niekedy časť alebo i celú korunu) uschnú a odumrú s typicky ovisnutými hnedými listami (typická monilióza je na foto 1-3, pripomínam že na fotkách sú rôzne kôstkoviny). Takže z hľadiska rýchlosti procesu sa k minilióze hodí pojem "porážka", pričom sa môže jednať len o pár vetvičiek ktoré odídu a strom to prekoná, niekedy je ale rozsah choroby veľký a celý strom uschne. Pri ESFY je celý proces pomalší, hodí sa preň výraz "chradnutie", dynamika zmien je rádovo skôr v mesiacoch či rokoch. Listy sa postupne menia (tvarovo, zmenšujú sa, niekedy sa aj zvinujú a postupne žltnú - príznaky ESFY sú na všetkých ďalších fotkách od fotky č.4). Fytoplazmóza môže najprv postihnúť len niektoré vetvy na strome a postupne sa šíri na ďalšie. Listy majú menej chlorofylu a preto sú asimilačne menejcenné, žltnú, môžu opadať zo stromu skôr, ten postupne chradne, slabne a nedokáže dobre odolávať napr. zimným mrazom, ktoré by inak ľahko zvládol. Postupné chradnutie sa končí odumretím stromu, ale môže to trvať aj roky. Takže rozdiel vidím hlavne v tej dynamike, rýchlosti zmien na listoch, konároch a celej korune. Aby to ale nebolo také jednoznačné, do hry vstupujú aj také faktory ako vek stromu, jeho kondícia, vnímavosť k chorobe, mikroklíma, pôda, starostlivosť - toto všetko môže spomínanú dynamiku chorobných zmien ovplyvniť v čase oboma smermi, a preto sa obe choroby aj z hľadiska časovej dynamiky môžu prekrývať. Jednoznačná by bola len laboratórna diagnostika. Ak by som sa mal vyjadriť k fotkám M.D., priklonil by som sa skôr k ESFY. IH (Samozrejme, hlavný rozdiel je v prognóze - moniliózu pri adekvátnej starostlivosti môžeme zvládnuť (a väčšinou aj zvládneme), kým fytoplazmóza ESFY v súčasnosti znamená pre strom ortieľ smrti - aj keď nie okamžitej).











Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 156.212 (?), 20.12.2014 10:41

Clarinu mám letos vysazenou, zakoupil jsem ji v zahradnictví Limbach (sk).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 157.239 (?), 20.12.2014 12:35

Máte někdo, prosím, vypozorované podmínky-průběh počasí, po kterém se monilie nevyskytla vůbec, nebo jen mírně? Co-krom postřiku- tuto mršku tlumí? DÍKY za Vaše zkušenosti, S.P.,Ch. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 156.1 (?), 20.12.2014 13:45

Na dobré počasie sa spoliehať nedá.Tento rok kvôli super počasiu na jar som nerobil preventívny postrek, a stačilo 1 dňové ochladenie a 3 hodinový nočný dážď počas kvitnutia a celý strom Leskory bol na tabak.Keby nebol v super kondíciii, a nezačal silne pučať z hrubších konárov, tak by iste bolo po ňom.Môj záver-v mieste kde sa vyskytla monília výhonkov, je preventívna ochrana nevyhnutná.   Stano

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1408) - 179.38 (?), 20.12.2014 19:05

Ano, mám vypozorované, že v době déletrvajicího sucha když neprší se monilie nevyskytla vůbec, nebo jen mírně, a meruňky pak v době sucha velmi neochotně hnijí... snad jen po nabodnutí hmyzemcheeky.Ale tuto mršku tlumí krom postřiků, taky časný sběr zralých, ale polotvrdých plodů ve sklizňové zralosti.Taky časné odrůdy hnijí o krapet méně, protože bývají po kratší dobu vystaveny povětrnostním podmínkám, které napomáhají přenosu sporulíí.I když je Leskora časná odrůda, je k monilii vnímavější.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10093) - 70.240 (?), 20.12.2014 21:52

Stříkat stále stromy mě nebaví.

Milá paní, myslíte, že mě to baví? Že mám zalíbení v páchnoucích jedovatých tekutinách, které se používají na ochranu stromů? Vůbec ne. Ale bohužel meruňky bych bez nich zde při životě neudržel. Viz všechny meruňky souseda, které jsou bez chemie už dávno mrtvé. Ovšem plody meruněk vlastnoručně vypěstované jsou tak dobré, že se tato cena musí zaplatit. Když zde byla řeč o Leskoře, tak dobře ošetřená Leskora větší projevy choroby zatím nevykazuje.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Kamil Hasman - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (491) - 44.254 (?), 1.1.2015 18:11

Na mé zahradě vykazuje dobrou odolnost proti moniliovému úžehu Harcot, výbornou Darina.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Podklad dlažby na terasu22.4.2024
Výběr hliníkové pergoly od A do Z22.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika