Dobry den,
Chtěl bych rozšířit svůj švestko-hruškový sádek, který jsem zakládal loni o meruňkovou část tj. 10-15 stromů prakticky výhradně na meruňkovici a hledám vhodnou odrůdu. Podmínky bych měl mít ideální... Hodonínsko 185 m.n.m., viniční trať hlinito-písčitá půda. Primární je kvalita pálenky, výnosy jsou podružné.
Shrnul bych doporučení, které se mi podařilo vypátrat:
Od místních:
"Najlepší je Velkopavlovická."
Fórum deslik:
"Pro výrobu pálenek je nejvhodnější odrůda „Maďarská nejlepší". Dnes moderní velkoplodé a načervenalé odrůdy jsou významné pro přímou konzumaci, ale pro palírny se nedoporučují."
Užvatel Gabo doporučoval odrůdu Kioto kvůli vysoké cukernatosti (14%)
Tady na fóru jsem kdesi našel článek, kde se zmiňovali o dobrých výsledcích s odrúdou Bergeron v palenici Jelšovce.
Tak teď babo raď... osobně bych asi volil ten Bergeron, Velkopavlovická je dost svéhlavá a háklivá odrůda. Kamarád se ji snažil už po několikáté vysadit u svého sklepa, ale vždycky dřív či později odešla. Navíc je prostě náchylná na jarní mrazy a třebaže je zde teplý kraj, tak i tyto problémy v zamíšlené oblasti máme.
Nicméně rád uvítám vaše zkušenosti a názory.
S pozdravem, Ondřej