Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Meruňkový kvas se musí zakládat z přezrálých, nejlépe padaných plodů, které nesmí být nahnilé ani se stopami plísní. Plody se musí jakýmkoliv způsobem rozmačkat, pokud je jich více, tak třeba i rozšlapat, ovšem pozor na poškození pecky. Meruňková jádra obsahují glykosid amygdalin, který se působením enzymu emulsin rozkládá na jeden mol (1 mol je molekulová hmotnost sloučeniny vyjádřená v gramech) kyseliny kyanovodíkové (HCN), jeden mol benzaldehydu (C6H5CHO) a dva moly glukosy (C6H12O6). Kyselina kyanovodíková a její deriváty pak vytvářejí v destilátu hořkomandlovou chuť, která se nedá z destilátu odstranit. Ovšem tato kyselina, která je přítomná pouze ve stopách není prekursorem pro vznik etylkarbamátu (NH2COOC2H5). S tímto omylem se můžeme v literatuře o pálení ovoce setkat. Specifickým rysem meruňkového máče (kvasu, zápary), je špatná životnost. Myslím, že je to způsobeno tím, že meruňková hmota je výborným přenašečem kyslíku, takže máč během několika týdnů po vykvašení zoctovatí i při velmi omezeném přístupu kyslíku. Tomuto jevu se dá snadno zabránit malým, cca 5%-ním přídavkem cukru, což je ovšem v rozporu se zákonem o lihu 61/1997. Malé množství etanolu, které vznikne zkvašením dodané sacharozy (C12H22O11) stabilizuje meruňkový máč a prodlouží dobu jeho zpracovatelnosti. Na rozdíl od hrušek, obsahují meruňky dostatečné množství cukru a organických kyselin, takže tyto máče nejsou napadány křísotvornými kvasinkami. Milovníky tohoto velmi vyhledávaného a ceněného destilátu musím upozornit na to, že chtějí-li dosáhnout maximálně voňavého produktu, musí zajistit teplotu kvašení ± 18 st C nebo i méně. Při vyšší teplotě probíhá kvašení meruněk mnohem rychleji a není to ku prospěchu věci. Jedním z mýtů se kterým se vyznavači dobrých destilátů často setkávají je tvrzení, že čím je destilát starší, tím je lepší. Bohužel meruňkovice, třešňovice, ale i destilát z višní již po třech letech citelně ztrácejí ve vůni, nicméně nikoliv v chuti. Vzhled k této skutečnosti se starší ročníky těchto destilátů jen výjimečně úspěšně umísťují na soutěžích destilátů. slosar-petr@seznam.cz

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 20 a číslo 20.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika