Meruňka z pecky

Zdeněk Dukát - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (70) - 62.215 (?)
12.1.2008 12:34

Já naprosto souhlasím. Měl jsem zde podobný příspěvek. U jabloní je to např. Čistecké lahůdkové. Já jsem ho neměl z pecky. Odrúdu jsem vykácel. Špatná skladovatelnost. Mám z pecky 2 broskve. 1 už plodí nádherné broskve. Jedna ještě neplodí. Další sebraná pecka se ukázala jako nektarinka. Plodí. Loni mi ovšem vše zmrzlo. Víte sázet pecku /doporučuji vyluštěnou/ to je nádheré dobrodružství. Ovšem pro toho kdo má dost času. a místa. Já ovšem sázím /seju/ pro děti!!! Já vím ,že se na mne vrhnou odborníci. Mám několik vzrostlých semenáčů meruněk. Jsem zvědav. Pro toho, kdo spěchá mohu vřele doporučit očkované odrůdy meruňek a broskví. Plodí skutečně dřív. Budou však ošizeni o překvapení. Stromem nevhodné odrůdy se mohou i ohřát...

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317), 11.12.2006 10:48
Myslím, že máte pravdu s tou těžkou (obvykle dost kyselou) půdou. Rada je těžká. Někdy pomůže vykopat velko jámu, do ní přidat hodně písku příp.omítky a stromek vysadit na kopeček - tím se stane místo o hodně sušší. Meruňka je enormě náchylná na nedostatek vzduchu v půdě. Myrobalán jako podnož v tomto případě nepomáhá, ten je dobrý na chudých kamenitých půdách. Meruňky na něm štěpované trpí mrtvicí stejně, možná více.

host - 95.236 (?), 29.4.2007 13:45
Skuste ako podpnik pouzit nejaku slivku napr. St.Julien, Durandziu alebo Wangenheimovu slivku. Najlepsie by bolo pecky zasadit na to miesto, kde chcete mat marhulu a ked vyrastu tak ich zaockovat alebo prestepit. Podobne metody pouzivaju v Belgicku a Holandsku pri pestovani broskyn s tym rozdielom, ze zasadia kostky vedla stareho odumierajuceho stromu. Pouzivaju sa kostky Rubiry alebo Montclair-co je vyber z planych vinohradnickych broskyn. Ked vyrastu preockuju ich a stary strom zrezu tesne nad zemou. Preockovane stromceky je najlepsie nepresadzat.

Zdeněk Dukát - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (70) - 62.215 (?), 12.1.2008 12:34

Já naprosto souhlasím. Měl jsem zde podobný příspěvek. U jabloní je to např. Čistecké lahůdkové. Já jsem ho neměl z pecky. Odrúdu jsem vykácel. Špatná skladovatelnost. Mám z pecky 2 broskve. 1 už plodí nádherné broskve. Jedna ještě neplodí. Další sebraná pecka se ukázala jako nektarinka. Plodí. Loni mi ovšem vše zmrzlo. Víte sázet pecku /doporučuji vyluštěnou/ to je nádheré dobrodružství. Ovšem pro toho kdo má dost času. a místa. Já ovšem sázím /seju/ pro děti!!! Já vím ,že se na mne vrhnou odborníci. Mám několik vzrostlých semenáčů meruněk. Jsem zvědav. Pro toho, kdo spěchá mohu vřele doporučit očkované odrůdy meruňek a broskví. Plodí skutečně dřív. Budou však ošizeni o překvapení. Stromem nevhodné odrůdy se mohou i ohřát...

Josef Zavřel - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (285) - 45.6 (?), 12.1.2008 17:42

Dobrý večer. Také se občas rád dávám na dobrodružnou cestu meruňkových semenáčků. S broskvoněmi mám velmi dobré zkušenosti (500 m.n.m.) a zatím jsem nezažil zklamání. Semenáče meruněk však plodí později a tak jednoletý proutek semenáče použiji jako roub a na jaře naroubuji někam do koruny slivoně. Ovlivnění podnoží je myslím minimální a již druhým rokem můžete vidět výsledky. V okrajových podmínkách jde spíš o vitalitu a chuť plodů,než o jejich velikost. Hezký večer.

host - 54.125 (?), 4.5.2010 15:23

Proč tady na to nikdo nereagoval na tento příspěvek? To mi připadá jako dobrá cesta, jak zkrátit čas čekání, co ze semenáčku bude.

A jak to vlastně dělají ti všichni šlechtitelé? Přece to musejí dělat podobně. Ze semenáčku vhodně kombinovaných odrůd musí vzít očka nebo rouby a ty přiroubují na nějakou matečnou podnož (více semenáčků na jednu) a vidí dřív, jaké budou plody a vlastnosti nové odrůdy. Nebo to dělají jinak? Jak? Nedokážu si představit, že čekají deset let, jestli ze semenáčku něco bude. Dřív to možná šlo, ale v dnešní uspěchané době by to asi nešlo.

Nebo jak to je?

host - 99.93 (?), 4.9.2013 10:30

Dobrý den, moje mamka má broskvoně vypěstované jen z pecek a má je rok co rok obsypané a výborné chuti.

jarda7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (641) - 26.199 (?), 4.9.2013 15:13

Já mám 40 broskvoní, všechny semenáče (1 zakoupený Harbinger za 2 roky zahynul). Rodí nádherné broskve od 20.července dosud, ještě tak 3 týdny budu sklízet. Rozsáhlé příbuzenstvo je už přesyceno a přezásobeno zavařeninami. Nádherný rok! J.

host - 244.2 (?), 17.9.2013 15:32

U cizosprašných meruněk se nikdy nedá s jistotou určit jestli to nebude malé a hořké (80%) nebo jestli to bude mít alespoň polovinu dobrých vlastností původního rodiče (18%) a poze 2 ze sta mohou vkazovat náhodně lepší výsledky než původní matka (otec je nejistý).

U samosprašných broskvoní je poměr lepší, až 70% má vlastnosti matky což znamená že ze tří stromků alespoň jeden vyberete. Pokud se Vám změna vlastností promítla pouze do ranosti a roztáhla se Vám sklizeň do tří-čtyř týdnů, tak gratuluji.

host - 17.40 (?), 29.3.2025 19:26

Dobrý den, mám dvě meruňky z pecek jsou na volném prostranství,  v jižních Čechách. Chuť je výborná a některý rok plodí jen tyto dvě a ostatní Vecot, Ledana a Maďarská pomrznou.

Podle mně 2 ze sta je málo, řekl bych že se povede víc stromů z dobrými vlastnostmi. Naopak u broskve jsem zkusil jeden strom z pecky a plody nebyly k jídlu. Může to být náhoda, ale určitě bych doporučil to u meruněk zkoušet.

Naďa Přerov - (1) - 95.27 (?), 21.1.2016 20:10

po neúspěšném pěstování roubovaných meruněk ("mrtvice") jsem zasadila několik pecek meruněk, další rok jsem nějvětší planý semenáč umístila na slunné stanoviště(kde byly původní roubované stromky meruněk). Planý stromek začal plodit za 4 roky - normální velké, sladké meruňky.Nyní po cca 20 letech je tento semenáč vzrostlý strom, výška min. 5 m, plodí každý rok, velké a sladké plody, úroda v r.2015 byla mimořádná, sklizeň 6 beden, spokojení byli příbuzní i sousedé.  Další 2 semenáče meruněk (3-leté) jsem již zasadila a těším se na ještě větší úrodu. Před dvěma roky manžel zasadil roubovanou meruňku, další rok uhynula, ale semenáče povyrostly.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Posuvné dveře svépomocí19.5.2025
Posuvné dveře svépomocí18.5.2025
Stihl HS4516.5.2025
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Rozetové kování montáž10.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz