Meruňka z pecky



   Předchozí příspěvky  |  <  6,  7,  8,  9,  10  >   
            
host - 1.251 (?) 
13.5.2007 12:58
No, mi letos vyrašilo z hrsti pecek hozených pod strom pár semenáčků. Uvažuji, že přes léto vytypuji místo a na podzim někdy večer, jak se zešeří, hodím ty semenáčky a špachtli do tašky a píchnu je někde k lesu, kde si jich do doby, než pokvetou, nikdo nevšimne.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
               
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311), 13.5.2007 13:50
Přiznám se, že příliš nevěřím, že by  meruňkové semnáče obstály v přirozené  konkurenci  náletových dřevin okraje lesa, ale nakonec - proč to  nezkusit?
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 143.210 (?), 16.5.2007 17:57

Z temi merunkami na trnkach jste me pane Milosi tedy pobavil, predstavil jsem si merunku ve tvaru kuloviteho kere, zajimave, jaka byla ujimatelnost roubu? Taky rad zkousim nove veci. Jeste k tem merunkovym semenacum, tech 50 je treba brat z rezervou, ale myslim si, ze nasadit treba deset semenacu, ktere mam vlastne zadarmo neni od veci. Merunka rychle roste a brzo vstupuje do plodnosti, zasadit jeden koupeny stromek trebaze na nejake chranene misto mi prijde znacne rizikove, nam 4 stromu na zahrade uhynuly v prubehu nekolika let 3. I kdyz je pravda, ze v blizke Opave se ve starych vilovych ctvrtich nachazeji opravdu velke merunkove stromy, co muzou mit stari okolo 50 let. Duvod tohohle jevu si nedovedu dost dobre vysvetlit. Asi prihodne pusobi kryta poloha mezi domy, mozna ze predtim byly odolnejsi sazenice, snad je tam lehci puda, tezko rict. U tech merunek slivonovych podnozi bych opravdu cekal ze budou vuci mrtvici odolnejsi, casto vidim poskozene kminky mladych merunek, snad mrazem ci houbami, rekl bych ze odtud uz neni daleko k uhynu, v pripade ze bych to nastepil v korunce snad by to melo mit pozitivni ucinek. I kdyz vase zkusenost hovori jinak, ja stale v slivonove podnoze verim. Mojimi favority zustavaji Zelena rengloda, durancie, Wangenhemova, Myrobalan.

                                          Ondra 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311), 17.5.2007 15:12
Nad těmi starými meruňkami kolem rodinných domků taky občas kroutím hlavou. Pozitivně může působit vyvezená pískovápenná drť - rumisko v době stavby domku, nebo nevím. Bezpochyby má taky vliv  teplo naakumulované přes den v domcích a vyzařované přes noc, kdy jsou mrazy nejhorší. Zanedbatelné není (ač se to možná nezdá) ani teplo z veřejného osvětlení, kanalizace, teplárenských rozvodů, továren a dopravních prostředků. Je to m.j. důvod, proč v Brně prosperují meruňky v každé zahradě a v těsném okolí Brna zdaleka ne tolik.
   Popraskané a odumírající kmeny meruněk (mrazem, houbou) jsou něco jiného než mrtvice - apoplexie meruňky - to Vám, zahradnickému bc. snad netřeba připomínat. Ano, naštěpováním v korunce, či dokonce přeroubováním švestek by mohly být stromy proti mrazu ve dřevě odolnější. Už proto, že zmrznutím celé jedné větve neodejde celý strom. Přesto si myslím, že cesta nevede přes favorizované podnože, nýbrž vyšlechtěním otužilejších odrůd.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 121.2 (?), 20.5.2007 20:50

V lednu jsem konecne nasla merunku, kterou sazel muj deda v roce 1934. Je v Koline, u jizni, vysoke cihlove zdi a je to obrovsky strom. 19 let jsem se tam chystala. Nikdy jsem nic lepsiho neochutnala. Ac mam vsechny dedeckovy knihy, stale nevim, co to je za druh. Ohromny oranzove-cerveny plod, stavnaty, sladky, aromaticky, nemoucnaty, vonavy na dalku.....to se neda popsat, to se musi zkusit. Muj znamy me pripravuje 10 stromku.

velkamysina@hotmail.com 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 89.227 (?), 8.7.2007 18:35

Dobry den, prislo me nekolik e-mailu, ze mate zajem o tuhle merunku. Problem je ten, ze se mi vraci Vase maily, jako nedorucitelne, tak bud musite uvest spravnou e-mailovou adresu nebo si vybrat e-mailovou schranku. Ziju trvale v zamori, ale jezdim do Prahy a jsem schopna do budoucna dat stromek nebo ocka na naockovani, protoze by to byla nenahraditelna skoda, kdyby tahle merunka z roku 1934 nenavratne zmizela, jako vsechna "zelen, ktera stoji za rec"  v ramci globalizace. Vsem zastancum na tomto foru "novych a lepsich hybridu" preju velmi dobrou chut. 

velkamysina@hotmail.com

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 203.64 (?), 2.11.2016 10:14

jen dal,,,,jablka citronky... tam nemel? Pred valecna odruda dik

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 176.186 (?), 16.7.2007 7:39
Koupila jsem starý sad s dosti vlhou půdou, zatímco sousedům se podle jejich slov koupené stromky neujaly, na mém sadu jsou staré meruňky naroubovány na švestce na korunku. Meruňkové dřevo vypadá dost hrozně (je popraskané a křehké), ale stromy plodí, jeden dokonce zaplodil jako první asi před měsícem plody o velikosti broskví. Tudíž si myslím, že roubování meruňek na švestku a na korunku vůbec není věc k zahození a určitě doporučuji vyzkoušet.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 60.26 (?), 6.11.2011 18:14
Meruňka je takový chcípák, že dokáže pojít na mrtvici i naroubovaná na švestce. Přitom švestce nic není.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 218.190 (?), 29.8.2009 22:42

Zdravím, Nesouhlasím s tímto názorem, u nás se říká čím hlupší sedlák tím větší kobzole, před 4 roky! jsem strčil do země pecku z merunky   které jsem koupil na trhu v Polsku a že jsou dovozové byly veliké a štavnaté tak si říká skusíme co to udělá loni měla 3 květy a letos jsme s ní obrali 2 kg meruněk byly velké ale trochu kyselejší jelikož ještě nebyly uplně zralé poněvadž je poškodily kroupy, je zasazená mezi barákem a chlívkem vedle ní roste kiwi takže je chráněná ze severu, z východu a jihu na ni svítí slunce a od západu je zastíněná barákem, loni mi vyrostly z pecek další tak jsem je zasadil na východní stranu už je mám ostříhané a mají vyšku 1,3 m,      Franta.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  <  6,  7,  8,  9,  10  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika