Bubnová sekačka s variátorem pojezdu



Jurko - (15) - 227.138 (?)
30.5.2014 14:07

Děkuji za vysvětlení, k tomu jsem se nikde nedopátral.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
                     
host - 72.218 (?), 24.5.2014 8:13

Podle mě se vyplatí jít do nového modelu - většina konstrukčních prvků je už odladěná z provozu na F550 a Agathách, navíc novější Lucka Max přebírá řadu vlastností od své předchůdkyně (tuhá náprava, dvě rychlosti, kvalitní disk, motorizace), takže to bude sázka na jistotu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 140.103 (?), 24.5.2014 8:57

To o občasném menším výkonu 850 není moje, to jsem nakopíroval od majitele stroje z jiné diskuze, jak je vidět z videí na youtube, Lucina valí jak drak v nějaké 80cm trávě, ale uživatel píše, že musí být 120cm hustá a taky neznáme na jakém svahu sekl, kopec jak známo ubírá výkonu. Osobně bych se také neobával výkonové nedostatečnosti, ale při osazení mulčem nebo sečení 120cm husté trávy v kopci, už podle všeho, může být hraniční. Osobně kdybych měl pozemek na sečení bubnovkou viděl bych to následovně, BDR583 velmi dobrý poměr výkon/cena, Vari sázka na jistotu s dobrým bubnem a u Dakru bych šel až do Pantera FD2 protože už mám možnost mraky nástavců, vozíků, obracečů sena a za příplatek 7k oproti Lucině jsem v jiném levelu, možnost vyhnutí řidítek, 16,5" kola, masivní rám, atd. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Jurko - (15) - 26.250 (?), 25.5.2014 10:56

Ano, Dakr Tekton je jistě zajímavá alternativa ke zmiňované Lučině, a to nejen cenově. U Dakru se mi však nelíbil samotný žací kotouč, který nepovažuji zrovna za šťastně řešený. S celoplošným plazem jsem ještě naživo neviděl, takže nedokáži posoudit, ale ten předchozí kotouč jednoduché konstrukce, bez spodního krytí a vyztužení, ten se Dakru moc nepovedl. Navíc v podstatě minimální ochrana obsluhy, žádné boční krytí, namotávání trávy na rotující části, takže z tohoto pohledu to bylo dle mého dost ošizené řešení pro sečení, i když si firma Dakr za jejich předcházejícím řešení stále stojí, neboť jak uvádí na svých stránkách:

"Uvedením celoplošně krytého žacího talíře nechceme rezignovat na naše stávající řešení, o kterém jsme i nadále přesvědčení, že nabízí zákazníkům nejvíce výhod. Uvedením dvojitého bubnu, který je v našem podání pro své důmyslné prolisování opět něčím novým, se však snažíme najít cestu i k těm zákazníkům, kteří v minulosti požadovali nákup pouze sekačky s celoplošně krytým talířem."

Pokud by člověk uvažoval o víceúčelovém stroji, přikláním se též k vašim názorům, že by stálo za to si už připlatit a jít do vyššího modelu Panter FD-2, přesně pro ty důvody, které uvádíte. Tekton se svou konstrukcí více podobá jednoúčelovým strojům, pouze umožňuje navíc tu variabilitu přestavby.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Jurko - (15) - 4.166 (?), 29.5.2014 23:20

V jedné z diskuzí jsem si přečetl názor

"Osobně bych si motor, který bude převážně sekat, obracet (tj. pohyb v prašném prostředí) bez olejového filtru nekoupil. Kvalitní filtr je základ a žádný papírový nebo podobný filtr/vložka ho nenahradí. Zeptejte se někoho, kdo jezdí např. s traktorem, u nich se při provozu v prašném prostředí (seno, sláma...) čistí vzduchový filtr (taky s olejem) častěji než když se jezdí v čistém prostředí."

Chtěl bych se proto v souvislosti s tím zeptat, zda by na to měl člověk brát zřetel při výběru pohonné jednotky. Jde o to, že pokud bychom chtěli vzít toho Pantera FD-2 s hydrostatickou převodovkou, nabízí se pouze v kombinaci s B&S série 950 s hliníkovou vložkou. Vyšší výkon i obsah motoru je jistě ku prospěchu, ale nižší série 850 I/C má narozdíl od 950 tlakový olejový filtr, který poskytuje dle popisu výrobce vyšší ochranu před opotřebením motoru a litinová vložka ještě větší trvanlivost. Jak tomu je v praxi, má to skutečně takový vliv?

Co se mi také u Dakru na té kombinaci pohonné jednotky s bubnovou sekačkou Panter RZS 70 nelíbí, je samotný žací kotouč. Kotouč jednoduché konstrukce, bez vyztužení, bez celoplošného spodního krycího talíře, ten nepovažuji zrovna za šťastně řešený. Když už u řady Tekton zdokonalili sekací nástavec, který je nyní s celoplošným podběhem, s označením SUNI 2, uvítal bych to i u řady Panter. Máte s tím někdo přímou zkušenost?

Děkuji předem za jakýkoliv názor.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 72.218 (?), 30.5.2014 1:32

Podle mě bohatě stačí verze bez vložky s vytvrzeným povrchem válce. Všechny tyhle motory, ať 850 nebo 950 mají vzduchový filtr dual clean - předfiltr z jemného molitanu a hlavní vložku papírovou. Ač má 850 I/C možnost mít filtr, má stejně pouze mazání rozstřikem. Provoz se tak pouze prodražuje - při každé výměně musíte dát i nový filtr, který vychází kolem pětistovky. Stačí kvalitní olej a je vystaráno na dlouhá léta bezproblémový provoz. Podívejte se na Hondy GCV, které jezdí a jezdí, pokud se dá kvalitní olej.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Jurko - (15) - 227.138 (?), 30.5.2014 10:21

Děkuji za reakci, takže se potvrzuje, že motor Briggs 850 I/C nemá plnohodnotné tlakové mazání, jak je v prospektech poněkud zavádějícně uváděno, ale "pouze" olejové čerpadlo s filtrem, jinak řečeno, tlakovou filtraci oleje. Kromě tedy o něco účinější filtrace to nemá vliv např. na vyšší svahovou dostupnost. Což mě ovšem přivádí na otázku - čím to, že u strojů s motorem Honda GCV se udává svahová dostupnost 30° a v případě motorů B&S 20°?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 140.103 (?), 30.5.2014 10:09

Co se týče motoru 950 má větší výkon a to se nějakým filtrem nenahradí, navíc 850 se nedělá s předovkou z traktoru. Co se týče bubnu a disku, zavolejte si do Dakru o info, když dělají disky na Tekon, dělají třeba i na Pantera, ten celoplošný plaz je dobrý na nerovný pozemek s krtincema a důlkama na rovném pozemku to nemá vliv. 

Pokud budete sekat ve svahu i FD2H je nepoužitelná a chce to FD3 nebo vlajkový model FD3-500ccm. Kdyžtak se mrkněte i po bazarech je to docela rozšířený model a dá se tak ušetřit nákupem zánovního. na obyčejné sekání a chození za sekačkou stačí 850, při zapojení příslušenství rozhodně čím silnější motor, tím lépe.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 9.6 (?), 30.5.2014 10:30

Pane Jurko, u Hondy je ta vyšší svahová dostupnost daná tím, že mají rozvodový řemínek, který pomáhá účinnějšímu rozstřiku oleje po motoru. Tím, že je prakticky stále v oleji, ve strmějším svahu nehrozí výpadek mazání.

BS 850 a 950E jsou běžné OHV motory s klasickým,,míchátkem". V běžném provozu jsou ale nezničitelné a dobře fungují i s méně kvalitním benzínem. Subjektivně mi připadá, že 850ka je tišší než GCV190.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Jurko - (15) - 227.138 (?), 30.5.2014 14:07

Děkuji za vysvětlení, k tomu jsem se nikde nedopátral.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Jurko - (15) - 227.138 (?), 30.5.2014 14:06

Každopádně, vyšší výkon samozřejmě preferujeme u stroje, který si bude muset poradit v některých případech i s hustou přerostlou trávou. Na druhou stranu bychom neradi podlehli lepším technickým parametrům, na úkor třeba horšímu technickému zpracování, byť se jedná o vyšší řadu motorů. Chtěl bych se zeptat, jak je myšleno to "navíc 850 se nedělá s předovkou z traktoru"?

Model FD-3 se nám samozřejmě taky líbí, je to takový buldozer, který se před ničím jen tak hned nezastaví. Pro naše použití je ale už myslím si příliš mohutný a nevyužili bychom jeho schopností. Nový je už mimo náš cenový strop a sehnat použitý, to chce nějaký čas a hlavně štěstí při hledání.

Kontaktoval jsem firmu Dakr s mým dotazem, zda neplánují v blízké době inovaci žacího bubnu i pro stavebnici Panter, když u řady Tekton už je nyní i ve verzi s celoplošným podběhem. Zaměnitelné to předpokládám pro stavebnici Panter není. Uvidíme, jaká bude jejich odpověď.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika