Konopí

host - 134.79 (?)
9.2.2011 23:00

Stačí jeden bdělý soused a máte o zábavu postaráno.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 14.133 (?), 9.2.2011 21:00, zobrazeno: 23577x

Dobrý den. Chtěl bych si do skleníku vysadit jednu rostlinku konopí jako prevenci proti mšicím. Zajímalo by mě, zda k tomuto účelu moho použít technické konopí. Děkuji za odpověď.

jacktenrek - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (452) - 118.231 (?), 9.2.2011 21:51
určitě jo nevidím v tom problem ani ze strany zakona ani z fukčnosti ;)

host - 134.79 (?), 9.2.2011 23:00

Stačí jeden bdělý soused a máte o zábavu postaráno.

host - 40.135 (?), 10.2.2011 8:41

Zdravím.

Sousedka má skleník hned vedle silničky, kde chodí denně v zimě v létě hromada pěších, místních i turistů, rostlina konopí z něho roste větracím okýnkem ven. Jsme tu zatím dva roky a dva roky ji tam měla. Problém to asi není.   

marmisa - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (161) - 69.62 (?), 10.2.2011 12:37

Měla jsem ji vloni ve foliáčku, mšice tam nějaké byly. Ale rostlina, jako první, byla dočista celá zasviluškovaná. Letos ji tam nedám.

host - 107.191 (?), 8.12.2022 8:06

Ale pozor. Naopak, konopí je včelami vyhledáváno, můžete si najít články o tom, jak je konopný pyl pro včely užitečný. Záleží ale hlavně na odrůdě kterou zvolíte, protože některé mají jemnou květinovou vůni a jiné opravdu smrdí těžkým olejovitým a borovicovým odérem. Proto je potřeba myslet a dávat pozor i při výběru odrůd. Terpeny obsažené v květech konopí jsou přírodním antibiotikem a jsou léčivé, takže i ty nejsmrdutější odrůdy mají své využití, zápach je většinou způsoben myrcenem o jehož přínosu bylo už mnoho napsáno.

Oxalistriangularis - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (578) - 245.24 (?), 10.2.2011 13:15

Loni jsem na radu jisté paní na tomto fóru - jako prevenci proti mšicím technické konopí do foliáku také zasadila. K paprikám. Konopí utiskovalo papriky a příšerně páchlo. Mšice ve foliáku nebyly, konopí fungovalo ale i jako odpuzovač všeho hmyzu, nezaletěla do něj ani včelka, ani moucha, ani mravenci tam nebyli. Úrodu jsem měla tímto experimentem opožděnou o celou tu dobu, než mi došlo, že konopí musí pryč. Takže má dobře míněná rada je, že pokud chcete mít ve skleníku ještě i jiné užitkové rostliny jako například papriky, tak konopí rozhodně do skleníku ne!

Saga - (12) - 170.5 (?), 2.4.2019 7:32

Já každý rok pěstuji jednu rostlinu v rohu kterou mám kromě okrasy a jako odpozuvače škůdců i do čajů a na mastičky. Osvědčily se mi po exotickém ovoci vonící odrůdy konopí Warlock a Ice Cool. Osobně jsem žádnou změnu v počtu opylujícího hmyzu ani mravenců nezaznamenal, ty obranné látky cílí, stejně jako u jiných rostlin, přímo na škůdce. Zaujal mě zajímavý článek o jedné studii v Colorádu. Dovolil jsem si udělat výcuc.Kopac:

Ve vědeckém časopise Biomass and Bioenergy byla letos publikovaná studie, že včely mají rády konopí. Celkem bylo zjištěno 23 druhů včetně dvou velmi vzácných a to „v překvapivě hojném počtu.“

Vzorek také nasvědčuje tomu, že květy konopí jsou pro včely jedinečně přitažlivé; předchozí výzkumy včelí populace a diverzity plodin jako je geneticky modifikovaná řepka nedospěly k tak početným vzorkům ani k podobné různorodosti.

Konopí „tudíž může být ekologicky cennou plodinou, jejíž květy jsou přitažlivé pro doma chovaná včelstva a také pro mnoho druhů divokých včel,“ uzavírají tuto část svého článku výzkumníci.

host - 14.133 (?), 13.2.2011 19:01

Díky za rady. Z toho, že by mě někdo udal, moc strach nemám. Ono by to nebylo moc vidět. Spíš mě odrazuje to, že bych tím odpudil i užitečný hmyz. Nedalo by se to třeba řešit tak, že bych měl to konopí v květináči někde jinde a po objevení mšic ho na nějakou dobu přesunul do skleníku a pak zase pryč? Myslíte, že by to mohlo byý řešení? Moc se mně totiž nechce stříkat.

Zelenáč Kenny - (29) - 144.126 (?), 14.2.2011 17:42
Dobrý deň, podľa mňa je to výborný nápad. Predsa odpudzovať ten hmyz ktorý je potrebný, to je zlé, ale dať to tam iba na niaku dobu, to je super. A aby ste sa nemuseli namáhať s prenášaním, snáď by stačilo vždy z toho konope trochu odstrihnúť a v sklenníčku zavesiť napríklad na niaku šnúrku. Nech vám to konope pomôže, dovidenia. Michal
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Posuvné dveře svépomocí19.5.2025
Posuvné dveře svépomocí18.5.2025
Stihl HS4516.5.2025
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Rozetové kování montáž10.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz