Uzení masa



AldaTreb - (8) - 63.130 (?)
16.12.2019 20:44
A tim rozvlazenim se neztrati zadna chut? Porad si myslim, ze to bude vymachany maso ve vode... Jak kdybych zacal varit vyvar 😉 A to date maso do vlazne vody, a prihrivate az na tech 80st. A pak drzite 45min.? Jakou ma pak maso strukturu? Neni nejaka foto? Deekuji
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

   Předchozí příspěvky  |  <  6,  7,  8,  9   
               
Radek.P - (36) - 183.41 (?), 19.11.2019 12:19

Zdravím, já osobně dělám kusy 1-1.5kg.Maso udím 10-12hod při teplotě 60-70C.rpstylle@seznam.cz

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 64.137 (?), 22.11.2019 7:42

Zdravím.

Chci se zeptat,  Kolik máte cílovou teplotu uvnitř masa? B.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 22.11.2019 11:21

Myslíte, že se za 12 hodin kilový kus masa neprohřeje celý?  Teploměr jsem dostal spolu s troubou na pečení, ale v udírně mě nenapadlo ho používat.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Radek.P - (36) - 183.41 (?), 22.11.2019 11:22

Zdravím,

cílovou teplotu uvnitř masa Vám neřeknu.Nikdy jsem ji neměřil a myslím si že ji neměří žádný domácí uzenář.Že je maso hotové poznám podle barvy, rozkrojením a ochutnávkou.rpstylle@seznam.cz

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 24.11.2019 11:03

Hlavně to měření teploty uvnitř masa nemá vůbec žádný smysl. To má význam u tepelných úpravy masa řádově v délce desítek minut, kdy potřebujeme vědět, že je již maso hotové, aby nebylo syrové ani zbytečně přepečené.  Uzení není prvotně tepelná úprava, ostatně udí se i studeným kouřem 20st C. Důležitá je doba expozice kouři. Pokud se udí kouřem teplým, není to proto, aby se maso řádně upeklo, nýbrž aby se zkrátila doba uzení, maso tolik nevyschlo a obsahovalo méně karcinogenů.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 63.130 (?), 15.12.2019 20:08
Ahoj všem. Vše tu pročítám, jakožto začínající amatér, co by se rád dopracoval ke slušnému výsledku. Mám naloženo cca 12kg, vetsinou bucek + kousek krkovice. Cca po 1kg kouscich, jen sul+ nekde cesnek, nekde ne. Inspiroval jsem se formou nalozeni nasucho, do vakua. Ted badam nad tim, jak po cca 20 dnech nalozeni vlastne udit. Nekde ctu: ohrivat pred uzenim ve vode, ususit a udit. Nebo jen oplachnout, osusit, ohrat na pokojovou teplotu pres noc, a dat do udirny... Priklanel bych se pro druhou variantu. A dal... Bylo mi porazeno udit cca 3hod na 80st.C a pak cca 9h do 60st.C. Chtel bych docilit uzeneho, ktere bude stavnate... Poradite mi? Moc dekuji..
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 11.195 (?), 16.12.2019 11:09

Já bych se přikláněl spíš k první variantě (ohřát maso ve vodě), i když znám lidi, kteří to nedělají. Mně přijde, že maso je lepší -  možná právě šťavnatější, což je teoreticky dáno koagulací povrchových bílkovin (kuchařky maso před dušením taky osmahnou) a menším odparem. 
   Způsobů uzení je mnoho, ten svůj nejlepší si časem ověříte sám. Nepodcenil bych ověření, zda jsou kusy masa prosolené až ke středu. Zejména při použití pouhé soli.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Radek.P - (36) - 183.41 (?), 16.12.2019 16:33

Zdravím, maso před uzením rozvlažit v teplé vodě 80C cca 45min.Prohřeje se celý kus masa a bílkovina v mase.Maso se pak do uzáku nedává studené a lépe jím prostupuje kouř.

Udím 45min.na 80C, pak na 60-70C cca 10-11hod.podle velikosti kusů masa.

Každá udírna se chová jinak.

Topím suchým bukem, který může být s kůrou.

rpstylle@seznam.cz

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
AldaTreb - (8) - 63.130 (?), 16.12.2019 20:44
A tim rozvlazenim se neztrati zadna chut? Porad si myslim, ze to bude vymachany maso ve vode... Jak kdybych zacal varit vyvar 😉 A to date maso do vlazne vody, a prihrivate az na tech 80st. A pak drzite 45min.? Jakou ma pak maso strukturu? Neni nejaka foto? Deekuji
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 183.41 (?), 17.12.2019 11:15

Zdravím, žádná chut' se neztratí a maso nebude vymáchaný ve vodě jak píšete.Do velkého kastrolu dám teplou vodu, vložím maso a ohřeji na 75-80C.Nechám rozvlažovat cca 45min.Maso po rozvlažení má tuhou strukturu, není uvařené jak si asi myslíte.rpstylle@seznam.cz


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  <  6,  7,  8,  9   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?8:04
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika