|
Uzení domácích klobás
|
|
|
|
|
|
|
host - 121.155 (?) 14.12.2010 12:28, zobrazeno: 676128x
Vím, že se toto téma zde již několikrát probíralo, přečetl jsem toho dost, ale nenašel jsem odpověď na můj problém a ten zní: Již několikrát jsem udil klobásy chuť výborná pojivost dobrá, ale vždy mi připadalo že mají tuhé až chřoupavé střevo. Můj postup uzení: Klobásy dám do vyhřáté a tím i vysušené udírny při teplotě cca 60 stupních nechám oschnout dále zakuřuji 5-6 hodin studeným kouřem když klobási mají správnou barvu zvednu teplotu na cca 80-90 stupnů a řeznickým teploměrem kontroluji vnitřní teplotu která by měla dosáhnou 75 stupnů, aby nebyly klobási uvnitř syrové. Když klobásí dosáhnou požadované teploty tak je vyndám z udírny a prudce ochladím studenou vodou. Klobási jsou krásně napnuté, ale již po chvíli se smrsknou a střívko je poněkud tvrdé. Používám vepřová střeva. Nemáte někdo zkušenost co s tím? Nebo ještě lépe neodkryli by jste někdo svůj postup na uzení klobás. Předem děkuji za rady a tipy na uzení klobásek. JH
Adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 121.128 (?), 16.12.2010 7:54
Děkuji za reakci a radu. Používám střeva šlemovaná. Prudké schlazení klobás mi poradil jeden řezník. Říkal, že když se klobásy takto prudce schladí tak se zatáhnou a již se z nich neodpařuje voda. Jenom se zeptám uzení 6-8 hodin při takto vysoké teplotě 60-70 stupňů, nejsou klobásy příliš vyschlé?
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 140.174 (?), 18.5.2011 10:26
Já jsem taky začínající uzenář, takže se taky potýkám s různýma problémama. Já se domnívám, že zvyšování teploty na závěr uzení není ku prospěchu věci. Podle mně toto zvýšení teploty na konci uzení klobásky jen vysuší a "opeče" se povrch a pak jsou tvrdé. Já se snažím při zahájení uzení mít teplotu v udírně 80 st. C asi tak hodinu a pak snížím teplotu na max.60 st C a udím dalších 5-6 hodin. A k tomu kažení klobás , co to je po určité době? Byly na vzduchu nebo v lednici v igeliťáku? Já vlastně ani nevím jak dlouho moje klobásky vydrží.Dělám 5 kilové várky, klobásky jím asi 2 možná 3 týdny a co mi zbude zavařím do sklenic a to je pak laskomina. Někdy mám pocit, že ty zavařené jsou lepší než čerstvé vyuzené. ada
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 238.57 (?), 7.10.2011 20:48
Dobry den, precetl jsem zde hodne uzitecnych informaci, zaujalo me vsak to zavareni do sklenic.pokud by to bylo mozne chtel bych znat presny postup, pokud mate nejaky specialni.vyudil jsem velke mnozstvi klobas a tato konzervace by mohla byt zajimava.diky za odpoved
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Milan Boštička - Stříbrný Zahrádkář (165) - 119.49 (?), 24.10.2011 10:00
Pozor klobásy se zavařují při teplotě 90st. aby nedošlo k popraskání a to po do bu 90 minut. Zality ve sklenici dvou až tříprocentním solným nálevem. Takto vydrží spolehlivě jeden měsíc. Lepší však je 60minut při 90, nechat vychladnout a druhý den opět 60 minut při90st. Takto v chladu vydrží do tří měsíců. Jinak správné zavařování je při 120 stupních, což doma nedocílíte.
Pozor dbejte na podložené rady, neboť klobásový jed je velice nebezpečný.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
Pokračování této diskuze (další příspěvky) | 1, 2, 3, 4, 5 >
|
|
|
Geniální nápady na police do koupelny pro dokonalý pořádek
Nezáleží na tom, jak malá je vaše koupelna, každá koupelna potřebuje vyhrazený kus nábytku na ručník...
3 důvody, proč si do zahrady přidat ptačí lázeň nebo fontánu
Vodní prvek je pro vaši zahradu stejně důležitý jako půda a slunce. Co kdybyste do své zahrady mohli...
7 způsobů, jak zvětšit malou zahradu
Podívejme se, jak zvětšit malou zahradu. Zelená barva je mnohem silnější, než si myslíte. Je spojová...
Výjimečné rostliny, které nemusíte téměř nikdy zalévat!
Pokud žijete v suché oblasti nebo se chcete podílet na ochraně životního prostředí vysazením zahrady...
10 úžasných bylinek, které můžete stříhat a budou se vám vracet
Trvalky jsou vynikajícím způsobem, jak si udržet zásoby čerstvých bylinek, aniž byste museli každou ...
|
|
|
|