|
udírna na zahradě
|
|
|
|
host - 80.230 (?) 16.10.2009 3:16
Zdenek.- No já viděl několikrát i udírnu vyhořelou a maso na vánoce bylo kde tam. Kdysi staří sedláci, kde jsme i my udívali, protože každý na dědině udírnu neměl, měli udírny kulaté aby šlo masem otáčet a lepší se maso i vytahovalo, ale i normální hranaté udírny velké, na celé prase kde, se maso muselo opatrně vyndávat a hlídat. Hlavní bylo mit topeniště 100-150cm daleko od udírny a dno udírny sypat pískem aby se omastek nezapálil. Kulatá udírna bývala s komínem asi 10cm, na který se dával kousek tašky ze střechy a tím se reguloval kouř. U zděné hranaté udírny byli pod stříškou vynechané na třech- čtyřech stranách asi půl cihle a v dírách byli zastrčené čtvrtky cihle a vytahováním se reguloval kouř. Když to uhasínalo tak se kousky cihel vyndali a tím se z výšil tah a dřevo se rozhořelo.Protože se tam dává i mokré dřevo aby lepší kouřilo. Na moravě se používalo jako základ bukové dřevo a přidávala se švestka a nebo střešeň. Nikdy se nesmí dávat měké dřevo, protože dechtuje a nikdo nechce jíst asfaltku. Zažil jse člověka který si chtěl vyudit na vánoce klobáse a dřevo neměl, tak použil dechtové železniční pražce, klobáse mohl vyhodit. Vadí mě to ještě dneska když si koupím uzené maso a hned poznám že to dohání měkkým dřevem, protože to smrdí a ne voní. A v tom to je. Když někdo přidá do kamen ze dvě polinka bukového dřeva, tak hned na vesnici lidé myslí, že někdo udí maso protože bukový kouř voní uzeným masem, a ne dechtem. Klobáse jsme udívali 12 hodin a maso 48 hodin. Jednou jsem vezl od bratra klobáse a maso vlakem do Ostravy a celý vagon voněl uzeným masem, a všichni lidé jen co otevřeli dveře, tak hned nezapoměli poznamenat, že někdo veze uzené maso, a jen nasávali.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
Předchozí příspěvky | 1, 2, 3
|
|
|
|
|
|
host - 72.73 (?), 6.6.2012 6:35
přesně tak. já jsem zakopal 170cm ocelové a oizolované roury (jsem zámečník ) těsně pod povrch, na jednom konci jsem vykopal díru cca 40x40x40, vyložil jí šamotovejma cihlama, na druhém konci jsem postavil dřevěnou bednu 80x80x80 s horním víkem odklopitelným, a je to. Lezou z toho moc velký mňamky, hihi... všem přeju hodně zdaru.
PS: až to dřevo shnije, stluču holt bednu novou...
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 80.230 (?), 16.10.2009 3:16
Zdenek.- No já viděl několikrát i udírnu vyhořelou a maso na vánoce bylo kde tam. Kdysi staří sedláci, kde jsme i my udívali, protože každý na dědině udírnu neměl, měli udírny kulaté aby šlo masem otáčet a lepší se maso i vytahovalo, ale i normální hranaté udírny velké, na celé prase kde, se maso muselo opatrně vyndávat a hlídat. Hlavní bylo mit topeniště 100-150cm daleko od udírny a dno udírny sypat pískem aby se omastek nezapálil. Kulatá udírna bývala s komínem asi 10cm, na který se dával kousek tašky ze střechy a tím se reguloval kouř. U zděné hranaté udírny byli pod stříškou vynechané na třech- čtyřech stranách asi půl cihle a v dírách byli zastrčené čtvrtky cihle a vytahováním se reguloval kouř. Když to uhasínalo tak se kousky cihel vyndali a tím se z výšil tah a dřevo se rozhořelo.Protože se tam dává i mokré dřevo aby lepší kouřilo. Na moravě se používalo jako základ bukové dřevo a přidávala se švestka a nebo střešeň. Nikdy se nesmí dávat měké dřevo, protože dechtuje a nikdo nechce jíst asfaltku. Zažil jse člověka který si chtěl vyudit na vánoce klobáse a dřevo neměl, tak použil dechtové železniční pražce, klobáse mohl vyhodit. Vadí mě to ještě dneska když si koupím uzené maso a hned poznám že to dohání měkkým dřevem, protože to smrdí a ne voní. A v tom to je. Když někdo přidá do kamen ze dvě polinka bukového dřeva, tak hned na vesnici lidé myslí, že někdo udí maso protože bukový kouř voní uzeným masem, a ne dechtem. Klobáse jsme udívali 12 hodin a maso 48 hodin. Jednou jsem vezl od bratra klobáse a maso vlakem do Ostravy a celý vagon voněl uzeným masem, a všichni lidé jen co otevřeli dveře, tak hned nezapoměli poznamenat, že někdo veze uzené maso, a jen nasávali.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
1, 2, 3
|
|
|
Trendy ze sítí 17. týden – terasy
V 17. týdnu se zaměřujeme na trendy ze sítí, konkrétně na inovativní přístupy k terasám, které spočí...
DIY nástěnná závěsná výzdoba vašeho domova
Hledáte nový DIY nápad na výzdobu stěn? Vyzkoušeli jste obrazy, cedule, obrazové koláže, plovoucí po...
Okouzlující pohádkové zahrady, které rozproudí vaši představivost
Zde je spoustu okouzlujících nápadů na miniaturní vílí zahrádky, které rozproudí vaši představivost ...
Skladování a organizace hrnků na kávu: kreativní nápady
Dobře, přiznejme si to! Pokud jste se zastavili až tady, pak jste stejní závisláci na kávě jako já! ...
Geniální nápady na police do koupelny pro dokonalý pořádek
Nezáleží na tom, jak malá je vaše koupelna, každá koupelna potřebuje vyhrazený kus nábytku na ručník...
|
|
|
|