použití dřeva na uzení nebo grilování



host - 122.179 (?)
2.1.2010 13:27

Potvrzuji, kdo neviděl milíře, musí navštívit dubové a bukové lesy, kde se suchou destilací dřevěné uhlí vyrábí.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

   Předchozí příspěvky  |  <  6,  7,  8,  9,  10   
                     
host - 175.20 (?), 2.1.2010 11:06

Je to pravda, že nelze vůbec použít dřevo z jehličnatého stromu?Konkrétně ze smrku. Vždyť dřevěné uhlí je právě z takového dřeva. Když jsem si četla ve vašich diskuzích u chutích dřeva, přesněji alkoholu z dřevěných sudů, tak bych chtěla připomenout řecké víno "retzina" do kterého se přidává smůla.

Děkuji za odpověď

Dagmar Muselíková

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 250.138 (?), 2.1.2010 11:53

Když nevěříte tak si smrk vyzkoušejte a uvidíte sama.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 49.11 (?), 2.1.2010 11:58

Dobrá rada.Myslím, že drěvěné uhlí je naopak z tvrdých dřevin.Alespoň to tedy na obalu píšou.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 122.179 (?), 2.1.2010 13:27

Potvrzuji, kdo neviděl milíře, musí navštívit dubové a bukové lesy, kde se suchou destilací dřevěné uhlí vyrábí.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
jarmilerik - (17) - 144.157 (?), 20.8.2014 22:36

Jelikož jsou tady různé názory na uzení břízou - nevím zda názory vychází z praxe či nikoliv, rozhodl jsem se to vyzkoušet. 

Loni mi jeden taky rybář u vody povídal jak krásně udí na bříze. Taky jsem mu nevěřil, navíc znaje názory na břízu zde na fóru. Nicméně jelikož mám v lese po krajích několik náletových bříz, které cloní smrkům, loni v létě jsem jednu položil, rozřezal, odkornil a uschoval na dnešní pokusné uzení.

Jelikož mám postup uzení ryb již docela vychytaný co se doby a teplot týče na tvrdém dřevě, rozhodl jsem se stejný postup zkusit s břízou.

Musím říci, že bříza hořela pěkně pomalu (za jeden rok ještě není úplně vyschlá), tudíž jsem ji nemusel namáčet jako jiná tvrdá dřeva abych docílil vlhkého kouře. Spotřeba objemem stejná. No a chuť absolutně bez chyby. Žádná pachuť nebo náznak nějaké kyselosti či štiplavosti. Dokonce bych řekl, že je taková jemnější než třeba u buku. Takže já říkám za sebe - bříza ano. Tedy co se ryb týče - absolutně bez chyby. Jinak pokud by někoho zajímal můj postup uzení:

1, hodina sušení ryb při pootevřené udírně cca 50 st.

2. - 5. hodina uzení pří teplotě 55-60st.

6. hodina douzení na cca 70st. kvůli barvě.

Topeniště bezroštové, délka kouřovodu cca 3m, udírna dřevěná, izolovaná.

V těchto podmínkách jsem nezjistil žádnou vadu u břízy. No a jelikož je bříza dostupná dřevina, jsem rád, že jsem to zkusil. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 21.8.2014 8:12

Že vyuzené maso na bříze dobře chutnalo, je jistě dobré, ale není to záruka, že je to ta pravá surovina. Jako mladí jsme si opékali špekáčky nad ohněm ze smrkových větví a právě to jehličí jim dodávalo pravou buřtovou vůni. Kdyby nám někdo řekl, že jsou hořké a že bychom měli topit suchým listnatým, měli bychom ho za blbce.
    Bříza hoří i syrová, protože obsahuje hojně silic a terpenů. Látky vzniklé jejich hořením maso neznehodnotí, ale nepřidají na chuti ani na zdravotní nezávadnosti (jistě, žádné uzené není zdravé). Kdybych neměl k dispozici tvrdá dřeva, jako buk, javor, ovocné stromy, volil bych raději olši.  Za sebe říkám, břízu raději ne.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 115.122 (?), 10.5.2016 16:59

Souhlas, bříza skvělá, hlavně bez kůry a pokud možno spoň 2 nejlépe 3roky suchá, také olše, samozřejmě buk, na závěr se dá přidat suché smrkové poleno, maso je ještě voňavější, ovocné polínko také nezaškodí :D, a nehledat i v nakládání žádnou vědu, maso nasolit /příp.smíchat sůl s česnekem 3 české :D palice utřít na 10 kg masa/ soli dát 20 gr. na kilo masa, to samé na litr láku= 2% koncentrace, v soli je maso cca 8/10 dnů, pak nic neomývám a rovnou zaleji vychlazeným lákem na  +/- 4 týdny, doba se dá přizpůsobit, skladovat při teplotě 3 st +/- 1 st.a hlavně dobře ponořené,/teploměr v lednici nutný/já zatěžuji vychlazenými pet lahvemi v spodní "bedně na zeleninu",aspoň jednou přeložit, spodek bývá slanější, když budete mít kvalitní maso-tedy ne ze supermarketu, ale od dobrého řezníka, tak se lák nezkazí, a ani při nasolení "nevyjde" moc štávy / tu po dvou dnech sleji, a maso přeložím a přikreji alobalem/,to je první předpoklad, další je dodržet teplotu a mít vše vychlazené, no a  po trpělivém čekání šup do dobře předehřáté udírny, na cca 8 -12 hod /0,5 - 1kg/ kousky/ při teplotě 60- 80 st, někdy mě to vyběhne i výše a nic se neděje/ a topit SUCHÝM!!! dřevem, vyuzené maso pak lze "dovařit" nebo zavařit do sklenic, zamrazit,nebo i nechat viset ve špajzu, ale to udím délei dva i tři dny dle ochutnávky :D a méně teplým kouřem /cca 25 - 40st /také pochoutka, jako pršut/-občasné vyskočení teploty nevadí, pozor na přeplnění udírny masíčko chce trochu prostoru.Dobrou chuť a nehřešte moc často :D

I břízou se dá velmi dobře udit
I břízou se dá velmi dobře udit
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 232.120 (?), 11.2.2017 23:10

Dobrý den.Omlouvám se, jestli můj dotaz nepatří přímo sem.ale věřím, že mi někdo ze zkušených poradí.Tak tedy my grilujeme zásadně na přírodním dřevu po vyhoření-tzn. na žhavých uhlíkách již bez plamene.Konkrétně na roštu zavěšeném na háčcích, s alu miskami a jak žár postupně slábne, převěšuji níž a níž, případne dosypu vlastní dřevěné uhlí z předešlého grilování po přesátí popelu.Dřevo používáme téměř jakékoliv.

A teď to hlavní: po odstraňení okrasné dřeviny-zřejmě tis(obrázek bude) jsem ono dřevo získal za odvoz a nevím, zda,li bych ho mohl použít i tomuto našemu způsobu grilování.Pamatuju se ještě ze základní školy, že ty bobule, co produkuje jsou snad prý jedovaté?Ale dřevo???

Bude, li použití nežádoucí, poradí si s tímto dřevem kamínka zn. Petra, které spalují výborně.Předem děkuji za odpověď.Jirka z Chrudimi

právě,že nevím :-) :-) :-)
právě,že nevím :-) :-) :-)
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 11.2.2017 23:20

Je to opačně. Na tisu je prudce jedovaté všecho kromě těch červených bobulí (semena uvnitř ovšem jedovatá jsou), tedy dřevo taky. Kouř z hořícího dřeva jedovatý není. Osobně bych ale na jehličnatém dřevě negriloval. I když ho necháte odhořet, nelze vyloučit pachuť po pryskyřici. Navíc je to škoda,  dřevo tisu patří ke krásným a velmi ceněným.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 232.120 (?), 12.2.2017 7:19
Pokus o lepsi obrazek.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  <  6,  7,  8,  9,  10   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika