Domácí šunka



tatnda - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1196) - 164.4 (?)
21.4.2012 8:55

pokud se vám podaří vzduch do střeva nedostat, nemusíte propichovat,maso se nevaří,takže střevo by nemuselo prasknout,můžete si ho dát ještě do sáčku,pro jistotu, při chlazení můžete střevo otáčet, ať je všude stejně masa a aspiku

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

   Předchozí příspěvky  |  <  6,  7,  8,  9   
            
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6491) - 70.100 (?), 20.2.2012 6:48

Mám zkušenost s návodem kde se šunka vaří ve vepřové kůži, která se dá na dno a stěny šunkovaru a po vyklopení se odstraní. Funguje to fine, ale dává se to tam neobyčejně blbě.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 154.73 (?), 10.12.2011 23:37

Dobrý den, co se týče solení, tak to máte v pořádku. Přidávám na 1kg masa cca 2g želatiny, špetku cukru, cca 0,2l vody a špetku muškátového oříšku - ne moc neboť je aromatický. Jinak dva dny nechávám uležet jenom tak zamíchané, pak naplním do tlačenkových střev o průměru 150mm a pořádně utáhnu, zavážu a pak propíchám jehlou vzduchové bubliny.Do forem vůbec nedávám a krásně drží tvar. Za dva dny vkládám do vody na 15min o teplotě 85°C aby se zatáhla a pak snížím teplotu na 72-74°C a dusím 75min. Vyndám z vody a hned se musí zchladit aby neunikala šťáva z hotové šunky. Základní chybu máte v teplotě vody, je příliš vysoká a pak je to vařená šunka a ne dušená jakou určitě chcete. Můžete ještě zaudit pokud máte udírnu na hodinku při teplotě 60°C. nemá potom chybu. S pozdravem Dan z Jihlavy

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 154.73 (?), 10.12.2011 23:39

Ještě jsem zapoměl že maso si nakrájím na kousky cca 2x2cm.Dan

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 243.2 (?), 21.4.2012 8:37

Někdo tlačenkové střevo propichuje, někdo ne. Myslím si, že když ho propíchnu maso se vylouhuje ve vodě a trochu ztratí chuť. Když ho nepropíchnu, vytvoří se ve střevě aspik. Ale co s ním? Bude např na vrchu šunky nebo bude obsažen uvnitř a bude se šunka rozpadat?

Jak je to správně?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
tatnda - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1196) - 164.4 (?), 21.4.2012 8:55

pokud se vám podaří vzduch do střeva nedostat, nemusíte propichovat,maso se nevaří,takže střevo by nemuselo prasknout,můžete si ho dát ještě do sáčku,pro jistotu, při chlazení můžete střevo otáčet, ať je všude stejně masa a aspiku

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 102.7 (?), 21.4.2012 15:45

Pouhým propíchnutím tlačenkového střeva se voda do šunky nedostana a moso vylouhované nebude. Aspik by se v šunce rovněž vytvořit neměl, pokud nepřekročíte teplotu a štáva zůstane v mase.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 243.2 (?), 22.4.2012 8:32

Fajn, takže se nemusím bát vyzkoušet oba způsoby. Prasknutí střeva se nebojím, protože tláča se "vaří" při vyšší teplotě a nepraská.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 49.206 (?), 19.2.2012 22:42

Zdravím můžete mi někdo poradit? Nedaří se mi šunka dám 1 kg kyty vepřové, 20 gramů obyčejné soly, trochu pepre, cesnek strouzek, lzice medu, 1 deci vody. Maso pokrajim na kostky promicham vse dohromady 1 den necham ulezet pak dam do igelitaku a do sunkovaru a necham ulezet dalsi 2 dny. Pak varim pri 75-80 °C 1,5 hod. Nikdy s toho nemám sunku je to takova rolka a ma chut bareneho mase a sunce se to neodoba ani trochu

diky za odpoved

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
barbakan - (5) - 40.210 (?), 3.5.2016 18:58

Šunka na přiloženém fotu jsem dělal následovně:

Maso z kýty

rychlosůl 2g na 1 kg masa

(někdo rychlosůl zatracuje, ale není tak škodlivá jako třeba výfukové plyny, cigarety, alkohol..)

vhodnou formu na šunku 

sáček na šunku

provázek

Maso naložím do láku, který udělám z určitého množství převařené a vychlazené vody, rozmíchám rychlosůl a maso zatížím, aby bylo zcela ponořené a uložím do chladu, nejlépe do lednice na dobu 48 hodin a nejméně dvakrát maso obrátím. Po této době maso opláchnu ve vodě, nechám okapat a vložím do pytlíku k tomu určeném, pevně zavážu a vložím do formy a dostatečně ji uzavřu. Vkládám ji do vroucí vody, která se formou zchladí na potřebných 80°C a při této teplotě ji prohřívám cca 2 hodiny. Po prohřátí vyjmu z vody a nechám minimálně 12 hodin vychladnout. Šunka je krásně růžová, příjemně slaná. A protože rád experimentuji, tak si občas udělám šunku podpíkanou a to tak, že vyjmutou šunku natřu ze všech stran sladkou paprikou rozmíchanou v oleji a vložím do vyhřáté trouby na 150-170 °C na dobu 20-25 minut až chytí zlatou barvičku. Může se jíst teplá, ale i studená, kde vynikně chuť papriky.


Šunkovar
Šunkovar
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Jamieee - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (622) - 249.108 (?), 19.2.2012 22:54

děláte chybu, nepatří tam obyčejná sůl ale řeznická rychlosůl PRAGANDA, jak jinak by z toho šunka vznikla???

u jednoho výrobku na domácí šunku mají špatný návod a už několik let dělají stovky lidí chybu a diví se, že by tu šunku skoro ani pes nežral...

kupte si to v drogerii nebo někdo v potravinách, PRAGANDA

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  <  6,  7,  8,  9   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika