Pinus aristata a wallichiana "Densa Hill"



host - 65.92 (?) 
19.7.2007 9:21, zobrazeno: 11364x
Má někdo zkušenosti s růstem a odolností těchto borovic v našich podmínkách? Plánuju výsadbu v cca 300 m n. m. s epozicí na jih. Zemina je v místě hlinito písčitá a přes léto dosti suchá. Díky za odpvědi.
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
         
Ricchardo - (2), 24.7.2007 11:00

Zakrslý kultivar himalájské borovice jménem „Densa Hill“ zdědil po původním druhu neobvyklé velké a velmi dekorativní stříbromodré jehlice, které jsou mladé vzpřímené, při dozrávání se půvabně svěsí. Tvar je spíše vzpřímený a štíhlý, maximální výška kolem 6m. S ročními přírůstky cca 20-25 cm jí na to dejte něco přes 20 let. Při přesazování dbejte na to, aby půda nebyla přemokřená, ale dobře odvodněná. Nesnáší větrná stanoviště a mrazové kapsy a kotliny. Půdu potřebuje propustnou, teplou, lehkou, středně živnou, přemírou hnojení vytvoří nezdravě vypadající dlouhé výhony.

Pinus aristata pochází ze severní Ameriky, poddruh P.a. susp. longaeva patří mezi nejstarší žijící organismy na Zemi. Roste při horní hranici lesa v nadmořských výškách 2800-3600 m na mělkých skalnatých půdách (dolomit). Je velmi odolná vůči klimatu: snáší vysoké mrazy i sucho, je náročná pouze na světlo. Roste velmi pomalu. Tato borovice, jako ostatně všechny americké pětijehličné druhy, u nás někdy trpí rzí vejmutovkovou (Cronartium ribicola). Ve vyšších polohách, kde je víc srážek, jsou stromy větší a mohutnější. Největší strom byl pojmenován Patriarcha a je asi 14 m vysoký. Jeho stáří je odhadováno na 1500 let. Nejstarší strom tohoto druhu byl pojmenovaný Metuzalém a roste v nadmořské výšce 2900 m. Záměrně není označen z toho důvodu, aby ho návštěvníci nezdevastovali. Jeho věk je odhadován na téměř 4750 let. To, že se tyto stromy dožívají tak vysokého věku je zapříčiněno tím, že díky velmi pomalému růstu (vegetační období zde trvá 2-3 měsíce a půdy jsou extrémě chudé na živiny) je jejich dřevo velmi husté, a proto lépe odolává škůdcům a nepříznivým klimatickým vlivům.

Jelikož mají oba druhy podobné nároky na půdu, živiny a vodu, které vyplívaji se zhora zmíněného, tak bych je bez problémů vysadil. Zpočátku než stromy dostatečně zakoření a začnou růst, bych je 1 max. 2 do roka přihnojil, nejlépe vícesložkovým hnojivem pro konifery. V různých zahradnických a zahrádkářských prodejnách lze vybrat hnojivo od různých výrobců. Doporučil bych přečíst složení a vzít hnojivo s rohovinou. Po výsadbě aplikoval vydatnou zálivku jednou týdně, v suchých létech max. 2x za týden. Stromy jinak nejsou nijak náročné, doporučoval bych nakrytí mulčovací kůrou (proti plevelům, zadržuje více vodu a chrání v zimě - což ocenní hlavně pinus wallichiana).

Mnoho úspěchů při pěstování.

Pinus wallichiana
Pinus wallichiana "Densa Hill"
Pinus aristata
Pinus aristata
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 65.67 (?), 24.7.2007 13:09
Dekuji za odpoved.Obecnou charakteristiku techto  borovic znam a zajimaji mne prave prakticke poznatky s rustem v nasich podminkach. Casto se totiz dozvidam o tom, ze nektere jemnejsi borovice v nasich tzn. vlastne cizich podminkach nedrzi jehlici tak dlouho jako v puvodni domovine. Neco podobneho delaji treba borovice strobus v kultivarech: lonske jehlici po dozrani letosniho okamzite shodi, cimz se casem, jak roste, stava  neprijemne prosvetlenou. V nekterych zahradnictvich definuji tento jev jako sypavku ale to neni presne. Sypavka je onemcneni mnohem vaznejsi. Shozeni lonskych jehlic je spise jev vlastne fyziologicky. takze kdo je mate na zahrade zkuste se ozvat. Diky
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?30.4.2024
Úprava vody magnetickým polem29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika