Zalevani pri vysadbe

jarda7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (641) - 31.72 (?)
22.4.2013 14:02

Já chodím po sadu s malou motyčkou na dlouhé násadě - je to výborný nástroj, kterým na př. mohu odebrat trochu zeminy z okraje jamky 2. den po zálivce a v hloubce 20 cm dobře odhadnu stav závlahy - zemina má být vlhká ale ne rozbahněná. J.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
dafa - (48) - 109.6 (?), 22.4.2013 12:09, zobrazeno: 8051x

Dobry den,

rad bych se zeptal na cetnost zalevani ovocnych stromku po vysadbe. Zasadil jsem jich letos asi 20. Jablone, hrusne, svestky, tresne, ryngle. Az na drobne vyjimky jsem je sestrihal vsechny na spicak. Pri vysadbe jsem je 2x zalil s odstupem nekolika hodin pokazde cca kyblik ke stromu a ted uz tyden zalevam cca kazdy 2-3 den opet kyblik ke stromu. Stromy jsem mel samozrejme namocene minimalne 24 hodin pred vysadbou. Mam pokracovat v zalevani co 2-3 dny treba mesic a pak uz zalevat jen obcas nebo zalevam uz i tak moc a mohl by z toho byt naopak nejaky problem? Nejsem v uplne suche lokalite. S vysychanim pudy v miste kde jsou stromy neni velky problem, ale na druhou stranu, kdyz tam ten kyblik vyliju tak je za par minut vsaknuto.

Diky

David

host - 220.186 (?), 22.4.2013 12:15

Nevím, jak to dělají ostatní, já stromky po výsadbě zalévám vždy, když je zem na povrchu suchá - tak asi tři týdny. Také záleží, zda prší, nebo je slunce. Paušálně se to asi říct nedá.           Lída

dafa - (48) - 109.6 (?), 22.4.2013 12:26

Kdyz ono se to tezko poznava, protoze ja sazim prevazne do substratu a ten je na povrchu suchy uz za kratkou dobu i kdyz okolni zem je pravdepodobne dost zavlazena. Spis jsem myslel jestli se da stromek "uchlastat" nebo zvladne i vetsi mnozstvi vody, pokud v ni vylezen nestoji. Abych jim vetsi zalivkou neprivodil nejakou ujmu misto abych jim nazacatku pomohl.;-)

Michal. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (711) - 8.222 (?), 22.4.2013 12:48

Může se to stát v těžké půdě, kdy výsadbová jáma působí jako vana.

dafa - (48) - 109.6 (?), 22.4.2013 13:05

Nebudu to tedy resit a zustanu u sveho ritualu 1 mesic zalevat kazdy 2-3 den, dokud substrat saje tak saje zrejme i zbytek okolni zeminy.;-) pak uz je budu jen udrzovat.

Diky

jarda7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (641) - 31.72 (?), 22.4.2013 14:02

Já chodím po sadu s malou motyčkou na dlouhé násadě - je to výborný nástroj, kterým na př. mohu odebrat trochu zeminy z okraje jamky 2. den po zálivce a v hloubce 20 cm dobře odhadnu stav závlahy - zemina má být vlhká ale ne rozbahněná. J.

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4623) - 38.136 (?), 22.4.2013 16:20

Já bych do substrátu nesázel. Snadno vysychá a pak špatně přijímá vodu. Ať si stromky zvykají na běžnou půdu. Zalévejte hodně, přelití nehrozí ani náhodou.

Josef. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2694) - 233.60 (?), 22.4.2013 18:50

Nesouhlasím s tím, že nehrozí přelití. Už jsem to zažil mnohokrát, mnohem častěij než zaschnutí z nedostatku závlahy. (Přelití nehrozí v písčité zemi, jakou má na zahrádce třeba Lída a možná i Kuky ze stejného města, možná ze stejných podmínek).

I člověk vydrží několik dnů pokud vodu nemá, ale jen pár minut, pokud jí má moc (je v ní celý ponořen) - utopí se, udusí se.

Příznaky poškození u rostlin jsou dosti podobné: rostliny vadnou, nerosto, nemají zdravou barvu... Člověk si většinou řekne, že to vadne, protože má málo vody, ale opak může být pravdou.

Josef.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 67.66 (?), 22.4.2013 20:16

Nepochybuji o prospěšnosti zalévání stromků po výsadbě, ale nevím, jestli se jeho nezbytnost nepřehání. Zejména v těžších půdách.
   Zalévám stromky jen jednou - po vysazení na podzim. Přes zimu není čím zalévat, na jaře věřím v zimní vláhu
   Při výsadbě na jaře zaleju stromky 3 - 4x v týdenních intervalech.
   Chápu, že při výsadbě do písku platí jiná pravidla.

dafa - (48) - 8.194 (?), 22.4.2013 20:04

Ja to sazim do substratu proto, ze ta louka je v nekterych castech stoleta navazka a chtel jsem dat stromum do startu moznost se zakorenit. Pak uz to tam snad nejak zvladnou..Rostou tam i jine stromy tak doufam, ze i ty moje nove.;-)

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Posuvné dveře svépomocí19.5.2025
Posuvné dveře svépomocí18.5.2025
Stihl HS4516.5.2025
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Rozetové kování montáž10.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz