Vytvořme společnou nazorovou degustaci starých odrud



Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 151.9 (?)
7.2.2012 13:51

Je chvályhodné, že sa stále viac objavujú nadšenci, ktorým osud starých odrôd našich pradedov nie je ľahostajný. O jednom z nich bývajúcom na severe Slovenska v Brodne pri Žiline sa píše na tejto stránke.

Mnohé skvelo chutiace staré sorty mali bohužiaľ veľa nectností. Niektorí "odborníci" ich doma pre nevábnu chuť vykopávajú a pri tom im nedôjde, že ich pestujú v nevhodnej polohe. Nie všetky staré odrody mali odolnosť na úrovni Antonovky.

Ak nie je napr. Čistecké lahôdkové triploid, nevidím dôvod, prečo by sa nemohlo zapojiť do hybridizačného programu? Kríženie neznamená stratu chuti pôvodnej sorty. Príkladom je Kidd´s Orange. Z novších odrôd napr. krížence Vandy často prekonávajú jej chuťové kvality. Záchrana starých chutných odrôd má svoj zmysel.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
         
Rony - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1084) - 249.198 (?), 4.2.2012 20:39

Když staré, tak Jonathan, Matčino a i Jadernička Moravská. Jadernička má zvláštní vlastnost. Když se dělá zatepla k obědu "rychlokompot", tak je to snad jediné jablko, které se nerozvaří na kaši.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 78.10 (?), 6.2.2012 20:09

Což takhle Grávštýnské? Překvapuje mě že nikdo nezmínil tuhle lahodnou odrůdu... Idáální konzistence, vůně, chuť... Zmínil bych ještě starou švýcarskou odrůdu Gustavovo trvanlivé, opravdová chuťovka, kterou málokdo zná. Potom samozřejmě Major, když je dobrý rok jako letos, je fantastický. Jeho chuť je nezaměnitelná. A potom samozřejmě hromada dalších, z kožených jablek je Top chu´tovka odrůda Parkerovo. Boskoopské je zž spíše rpo náročnějšího konzumenta.  A Jadernička moravská- nechápu jak ji někdo může hodnotit jako chuťově nezajímvou, bez aroma. Opak je pravdou a opravdu je to nejlepší odrůda na kompoty. A dalo by se pokračovat ještě hodně dlouho, každá odrůda je originál, ale mám dojem že už se to nedá říci o hromadě nových odrůd, kdy se stále dokola kříží několik málo odrůd, příp. jejich potomci... Je chybou podléhat mylnému pocitu, že staré odrůdy jsoui překonané.

           Ondra

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 151.9 (?), 6.2.2012 21:09

Máte pravdu Ondro! Grávštýnské je naozaj chutné, pripomenul ste mi hektické vlákno Staré odrůdy jabloní- Slovácko. Napr. pán P (182.227) v ňom tvrdil, že staré jabloňové odrody stáli za starú bačkoru, dobrých jabĺk je v nich "zatraceně málo..."Ja si naopak myslím, že na mnohé skvelé odrody našich dedov a pradedov sa neprávom zabúdlo. Boli medzi nimi aj odolné a nenáročné sorty, ktoré sa takisto nemuseli striekať a pritom ovocie bolo skvostné, s korenistou chuťou. Príkladom je Blenheimská reneta alebo napr. dobre vyzretá Kanadská reneta. Grávštýnské znesie aj zamokrenú pôdu, je intenzívne voňavé, šťavnaté, korenisté, proste pochúťka, ale bohužiaľ má nižšiu plodnosť, plody padajú vo vetre, sú náchylné ku krenčeniu, k rakovine dreva, k chrastavitosti, má slabú mrazuodolnosť... Táto odroda je súčasne aj príklad toho, prečo sa šľachtitelia nepokúšajú zaradiť všetky chuťovo kvalitné staré sorty do svôjho programu. S tým sa musíme zmieriť. Ale súhlasím s Vami, že by občas mali siahnúť do staršieho genofondu. Napr. rezistentnú formu Čisteckého lahôdkového by som si rád vysadil.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 6.2.2012 22:47

Gustavovo trvanlivé bylo zajímavé, trvanlivé a chutné jablko bez větších nároků,, byť s menšími, nepříliš šťavnatými plody. Poslední větší strom jsem vykopal předloni.  
  Grávštýnské by se šlechtitelům, jako triploid příliš nehodilo.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 78.10 (?), 7.2.2012 19:43

Nejsem v genetice zrovna kovaný, proč by se Grávštýnské jako triploid genetikům nehodilo? Jakožto mateřská odrůda by snad nebyl problém ne? Jakožto otec by byl samozřejmě asi problém s klíčivostí pylu. Nebo to bylo myšleno že by se nehodil kvůli přílišné vzrůstnosti? Triploidy bývají hodně vzrůstné... Je pravda že tahle výtečná podzimní odrůda do šlechtění dalších odrůd moc nepromluvila, napadá mě jen odrůda Aderlebenský kalvil, který vychází z Grávštýnu a Kalvilu bílého zimního, tedy opravdových velikánů... Přesto se tahle odrůda nijak zásadně neprosadila.

           Ondra

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6491) - 70.100 (?), 7.2.2012 6:48

Ano, tady jste přesně popsal důvod proč staré odrůdy stojí za starou bačkoru. V jedné větě vychválíte jednu vlastnost a zároveň popíšete řadu negativních. Pokud jde o to Čistecké, snad by se podařilo udělat něco podobného a rezistentního. Ale už to nebude Čistecké! Kdyby se šlechtitelé na hlavu stavěli. O tom celé to vlákno je, o chuti starých odrůd, přičemž ostatní negativní vlastnosti všichni pomíjejí. Tu starou sortu, odolnou a nenáročnou,  která se nemusela stříkat a byla skvostná s korenistou chutí - prosím jmenujte.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 7.2.2012 7:55

Je to dilema. Na jedné straně jsme rádi za odolné Topazy, Rubinoly, Goldstary, Opály, Rozely, Lipna, Blaníky, na druhé straně voláme po starých jablkách s opravdovou chutí. A tak sortiment neustále tloustne, nehledě na prodávané sorty mimo něj. Odrůdy nerozezná ani odborník, rozdíly mezi nimi jsou často minimální či žádné. Vymlouváme se na tlak supermarketů, přitom v nich se točí asi jen desítka odrůd.
    Spíš než změna sortimentu mi vadí, že mizí extenzivní sady a aleje s dlouhověkými stromy dlouhověkých odrůd. Ještě víc mi vadí, že o ovoce z nich lidi ztratili zájem. Než by se ohýbali a zpracovali ovoce, raději si koupí v marketu naleštěné jabko, plechovku mandarinek a ochucenou šťávu v krabici.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 166.45 (?), 7.2.2012 9:55

Omlouvám se, že sem vstupuji nikoliv s žebříčkem chutí, ale s dotazem: můj otec byl zámecký zahradník a v užitkové zahradě byla jabloň s poměrně menšími žlutozelenými plody s extrémně sladkou chutí, hned po "vylíhnutí", na skladování to nebylo. Je to pochopitelně evokace mládí, nevíte někdo? A ještě by mě zajímal názor na zimní jablka "kožuchy", neznám odrůdové jméno, možná se tu i objevilo, ale spíše o tom pochybuji, protože nebyla příliš vábná, ale v zimě se dala jíst. Dobrou chuť       I.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
čmelda - (23) - 145.138 (?), 7.2.2012 10:59

To není důvod šmahem je odsoudit, když otazku otočím kolik je moderních rezistentných odolných, nenáročných přitom skvostných a chutově všem vyhovujicích odrůd? Taky jich moc nebude. Na skoro každe se najde chyba. A za 20-30 let je vykopeme protože už budou nové modernější, lepší(tolik se ten strom asi ani nedožije)?Bohudík každý má jine nároky a ja bych si určitě k nějaké dobré moderní dal nějakou starou odrůdu. Problém je že ne všichni mají dostatek místa na svých zahrádkách. Co například jadernička? Úrodna, nenáročna, chutově výborna... že ma malá nebo trochu strupata jablka? Neva, stejně všechno nestihnu sníst, tak dam do sudu. Že je to veliký strom? To přece může být i přednost. Mám pocit že lidé nějak zpohodlněli, otázka je jestli to není touto dobou a shonem, spěchém...

Radim

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 151.9 (?), 7.2.2012 13:51

Je chvályhodné, že sa stále viac objavujú nadšenci, ktorým osud starých odrôd našich pradedov nie je ľahostajný. O jednom z nich bývajúcom na severe Slovenska v Brodne pri Žiline sa píše na tejto stránke.

Mnohé skvelo chutiace staré sorty mali bohužiaľ veľa nectností. Niektorí "odborníci" ich doma pre nevábnu chuť vykopávajú a pri tom im nedôjde, že ich pestujú v nevhodnej polohe. Nie všetky staré odrody mali odolnosť na úrovni Antonovky.

Ak nie je napr. Čistecké lahôdkové triploid, nevidím dôvod, prečo by sa nemohlo zapojiť do hybridizačného programu? Kríženie neznamená stratu chuti pôvodnej sorty. Príkladom je Kidd´s Orange. Z novších odrôd napr. krížence Vandy často prekonávajú jej chuťové kvality. Záchrana starých chutných odrôd má svoj zmysel.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Úprava vody magnetickým polem12:13
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?10:37
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika