Vysvětlení pojmů



host - 58.114 (?)
27.5.2014 12:39

Degustační bodová klasifikační stupnice


Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 52.243 (?), 10.3.2014 13:48, zobrazeno: 7823x

Dobrý den, měl bych prosbu, jestli nemá někdo popis/odkaz, kde by bylo lépe popsány vlastnosti, jako je např. sladká/navinule sladká/nasládlá a pod. Děkuji

Adresa příspěvku
Připojit reakci
   
jarda7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (641) - 17.205 (?), 10.3.2014 16:14

Myslím, že si to každý určuje podle své chuti, profesionálové se asi snaží jakž takž to vystihnout, ale seřadit na př. jablka podle "kyselosti" - neznám takový pokus. Také každý rok je jiný, stupeň dozrání, někdo raději podtrhne, ve skladu se také obsah kyselin mění... J.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 10.3.2014 17:21

jj asi každý určíme kyselé a sladké, Všechno mezi je takové nejasné jako rozdíl mezi azurově modrou a tyrkysově zelenou. Najdou se i tací, kteří vynaleznou tyrkysově modrou a azurově zelenou. (tedy něco jako navinule kyselá a nasládle sladká).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 178.235 (?), 10.3.2014 19:34

Být objektivní při degustaci je nadlidský úkon, Každý máme své oblíbené a neoblíbené jídlo, někomu sedí sušší, jinému sladší víno.Nepřeberné množství kombinací vede k různým výrazům i v hodnocení. A čeština ta jich má- jako žádný jiný jazyk!   AB

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1406) - 179.38 (?), 10.3.2014 19:28

Pokud si vezmete do ruky časopis Zahrádkář 12/2007,tak tam najdete stránku, která se tomuto hodnocení na degustacích věnuje podrobněji.Článek se jmenuje "Jak chutnat jablko".Nevím, zda tento přepis najdete na netu.Určitou pasáž přepíšu.

Kyselé až sladké

stupeň1-kyselé,stupeň 2-slabě kyselé(Zvonkové,Ontário),stupeň 3-navinulé až nakyslé(Melodie),stupeň 4-slaběji navinulé(Jonalord),stupeň 5-sladce navinulé, v ústech převládá kyselost(Otava, Red topaz),stupeň 6-navinule sladké, v ústech převládá sladká(Jantar, Jonagold,Rosana, Selena,Šampion, Topaz),stupeň 7-nasládlé(Fany, Florina,Lotos, Sonet),stupeň 8-sladké(Bohemia, Golden Delicious, Goldstár,Jarka, Rubinola),stupeň 9-velmi sladké(Elstár, Gala,Luna).Sporné bývají stupně 5 a 6,proto jsou doplněny o doslov.

Chuť podle kyselosti a sladkosti dužiny je vlastnost, která především praxí hodnotitele, věkem,momentální chutí, ale třeba i pohlavím-pánové raději sladké, dámy většinou dávají přednost kyselému.Proto se do výpočtu hodnocení údaj nepoužívá.Hodnota se využívá pro zohlednění daného vegetačního roku, jak která odrůda vyzrála, jestli nebyla sklizena předčasně, nebo sklizena pozdě.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 58.114 (?), 10.3.2014 20:38

Celý článek v Zahrádkáři 12/2007 je zde :


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1406) - 179.38 (?), 11.3.2014 11:53

Děkuji dobrosrdečnému hostu, který článek tu podstrčil.Už jsem se setkal s rozličnými hodnoceními chuťi ovoce, ale doposud nevím jak naložit s tímto,a vždy přemítám kam ho zařadit-...ostře navinule aromatické.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 52.243 (?), 11.3.2014 14:57

Děkuji vám + přispěvateli na vámi. To je přesně, co jsem hledal.

Samozřejmě vím, že každý má jiné chutě, někdo rád sladké, jiný kyselé. Šlo mi o vysvětlení popisu u jednotlivých odrůd.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 58.114 (?), 27.5.2014 12:39

Degustační bodová klasifikační stupnice


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
sadař vlada z opavy - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (373) - 20.175 (?), 10.3.2014 22:59

Zdravím

Vaše otázka je stejná ja ko u degustace vína, le s tím rozdílem, že používají jinné názvosloví.

Fádně sladká - odruda je jenom sladká bez náznaku kyselinek čili řepa

sladká -   je sladká s mírnou příchutí

u dvojsloví platí, že převažuje vlastnost, která je napsaná jako poslední čili :

           sladko kyselá - je vyrazněji kyselé

          kyselo sladká - je lehce kyselé, ale převažuje sladký 

           dojem

          kyselé -        je jenom kyselé

to samé je i u chleba   pšenično - žitný a žitno - pšeničný

U ovoce se slovo nakyslá nebo mírně kyselá nahrazuje slovem navinulá a jednoznačně kyselé ovoce je kyselé.

sadař vlada

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika