Vysokokmen



   Předchozí příspěvky  |  <  6   
               
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6491) - 147.108 (?) 
29.9.2010 18:11

Prvorepublikovou vilku - jak Vám závidím. Myslím, že nejvýhodnější bude shánět hotový polokmen (vysokokmen spíše ne).  Nechvátejte, až najdete odrůdu, vybírejte pečlivě stromek. Dobře připravte výsadbu, tu na fóru je rad dost. První roky musíte stromek hýčkat. Všechny ostatní způsoby jsou zdlouhavé a přece jen náročné na jakous odbornost.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                  
potmesila - (35) - 69.219 (?), 1.10.2010 10:32

Dobrý den.

Moc Vám děkuji za rady. Po dlouhém hledání na internetu a telefonování jsem v rozumné vzdálenosti našla odrůdu Melodie na semenáči. Mají všechny výšky kmínku.  Můžete mi prosím napsat, jak chutná? Já už se těšila na ten Desert, ale ten neumím sehnat. Případně bych ještě zvládla sehnat Selenu, Akane a Rubín na A2 polokmeny. Podzimní jablíčka na velkém jabloni mít tedy nebudem. Považujete něco z toho za lepší výběr? Mám ráda nakyslá, šťavnatá, aromatická jablka. 

Krásný den

Zuzka B.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 65.50 (?), 1.10.2010 11:23

Chuť Melodie (není to ale podzimní nýbrž zimní odrůda) je specifická. Dá se skoro říci kyselá. Ale příjemně, zejména na jaře. Je to téměř opak Desertu, který je lahodně sladký. 
   Pokud tedy chcete podzimní odrůdu, volte Selenu. Je velmi plodná, nenáročná na pěstování a polohu,  jablka jsou pěkná a bez strupovitosti.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 153.9 (?), 1.10.2010 17:10
Selenu mám velmi rád. Ale poslední tři roky u nás trpí strupovitostí. Asi 10 až 20% jablíček je napadených, některá i hodně. Už se nedá mluvit o rezistenci. Ale to už asi u žádné odrůdy. Přesto s doporučením souhlasím, ještě bych zdůraznil, že jde brzy do plodnosti, takže potěší brzy po výsadbě.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 153.9 (?), 1.10.2010 17:24
Melodie je opravdu zajímavé jablíčko. Mnozí o ní tvrdí, že je kyselá, jenže když do ní kousnete a čekáte tu kyselost, jste překvapena, že je to jen takový nádech. Šťavnatá je hodně, křehká, výborná je z ní šťáva (mošt), která nehnědne oxidací. Je to sice zimní odrůda, ale dá se jíst už po utržení ze stromu. Abych jen nechválil, tak má jednu nectnost - když ji nestihnete zavčasu sklidit, jablíčka rychle opadají. Letos jsem si zamiloval Akane. Taky se dá jíst už ze stromu, nepadá a strupovitostí téměř netrpí. Není to moc úrodná odrůda, ale je velmi chutná. Letos na podzim, vždy, když jsme šli ze zahrady domů, každý si utrhl jedno jablíčko na cestu (a to jsme byli po ochutnávání ostatních odrůd dost najezeni).
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
potmesila - (35) - 69.219 (?), 2.10.2010 17:18

Moc děkuji. Akane na polokmenu mají ve Mcelých a to není tak daleko. Určitě si jí prostuduji. Minulý týden jsem si koupila na trhu tak úžasné Rubíny, že ještě teď po nich slintám. Dnes Šampion a taky super. Zato jsem tam chutnala i tu Selenu a to není můj šálek kávy. Každopádně to, aby byla jablíčka jedlá už ze stromu je pro mě asi rozhodující.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
potmesila - (35) - 69.219 (?), 8.11.2010 14:42

Dobrý den.

Tak po dlouhé poradě s Vámi jsem měla sice mnoho iluzí o nejlepším jablíčku, ale nabídka nebyla tak slavná.Stromky na bujných podnožích jsou špatně k sehnání, zvláště co se týče rezistentů. Pořídila jsem nakonec poměrně z daleka Lipno na MM111 (korunku bych zakládala výš), ale mělo poměrně dost poškozenou podnož bradavčitou uzlovitostí. Rozhodla jsem se nečekat několik let, jestli porostě a bude plodit a nebo zakrní. Tak jsem dnes pořídila naopak poměrně blízko v zahradnictví Melodii na semenáči. Napadlo mě Lipno založit na kraj zeleninového záhonu jako zálohu na rouby a za rok a půl zkusit přiroubovat Lipno k té Melodii. Můžete, prosím, posoudit vhodnost kombinace těchto dvou odrůd a podnože? Obě odrůdy by měli nejdříve růst dost bujně, později středně, jestli se nepletu.

Hezký den a děkuji za předešlé rady.

Zuzka B.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 153.9 (?), 8.11.2010 19:01

Dobrý den,

pokud se nebojíte roubování, tak jste nemusela tak moc shánět, stačilo koupit vlastně cokoli na vhodné podnoži a na jaro naroubovat vysněnou odrůdu, rouby Vám určitě na požádání pošle kdokoli z tohoto fóra.

Nenapsala jste, jak ten stromek Melodie vypadá, tj. jestli je to jen nerozvětvený špičák nebo jestli má již zapěstovanou korunku a v jaké výšce.

Osobně mám na drtivé většině stromů naroubováno několik odrůd (tj. na každém jednom několik). Ale musím říct, že ty zbylé "jednoodrůdové" stromy jsou na pohled pěknější a je s nimi při stříhání měně práce.

Trochu se ještě vrátím k Melodii. Jednak byste ji asi měla napřed ochutnat, než se rozhodnente, zda je to ta pravá odrůda pro Vás (osobně ji mám rád a nerad bych o ni přišel, ale jako jediné jablíčko na zahradě by mne asi neuspokojila). Druhak bych chtěl upozoznit na způsob jejího růstu, který mi přišel trochu šlahounovitý a převislý. To uvádím proto, že byste ji na jednom stromě kombinovala s jinou odrůdou (abyste neměla např. polovinu stromu převislou a polovinu vyhnanou do výšky. Růstové vlastnosti Lipna nemohu posoudit, mám pouze dvouleté rouby. To je na dalších účastnících tohoto fóra.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
potmesila - (35) - 69.219 (?), 8.11.2010 20:07

Dobrý den.

Moc děkuji za odpověď. Roubování se bojím :) Melodie má kmínek cca 150 či 160cm, což jsem chtěla. Převislost mě trochu zaskočila. Chci jí jako stínící soliteru, pod kterou půjde projít a pod ní si hrát.

Lipno mi dle popisu přišlo fajn hlavně tím, že jde jíst snad skoro ze stromu a vydrží dlouho. Navíc prý roste velmi ukázněně, není třeba probírka atd. Pro mě ideální.  Melodie se trochu bojím, aby nebyla moc kyselá. Mně sice nakyslá jablka chutnají, ale děti a manžel mají v oblibě spíš sladší. Proto jsem si říkala, že se toho Lipna nezbavím úplně a třeba i požádám nějakého známeho o to přiroubování. Navíc bychom měli právě více odrůd na jednom stromě. Vysněnou odrůdu jsem měla třeba Desert, jen jsem si říkala, že nevím, kde vzít ty rouby.

Tento víkend jsme byli na chalupě u tchánů, kteří mají zahradu se stromy hooodně starými. Pod jednou jabloní jsme nasbílali asi 10-15 kýblů padaných jablek a udělali asi 40l moštu a ta jabloň byla stále obalená, to že něco spadlo, nebylo vůbec poznat. A to je jedna z nejmenších jabloní co tam mají (neplodí samozřejmě každý rok). Tak si ani neumím představit, že bychom měli jedinou odrůdu jednou s takovou úrodou (i když toho bych se mohla dožít asi až ve velmi pokročilém věku.)

Jak velký strom na tom semenáči mohu tak čekat např. za 10 let? za 20 let? Nevíte, prosím?

Hezký večer.

Zuzka B.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
<  6   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika