Vysokokmen



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
   
host - 69.219 (?) 
29.9.2010 11:45

Dobrý den. Ráda bych poprosila o radu. Ráda bych zasadila na naší zahradu několik stromků. Jsme z Úvaly (Praha-východ 270 m.n.m.). Půda spíše težší, hlinitá, podloží cca 40cm jíl s kameny). Spíše sušší než zamokřená. Všechny stromky bych chtěla na konzumaci, nikoli na zavařování, uskladnění a pod.

1.) Jabloň :. Ač prý vysokokmen či polokmen nepatří do moderních zahrad, my máme prvorepublokovou vilku se zahrádkou 400m2 a ráda bych na ní měla stín pod stromem. Mívali jsme ořech, bylo to skvělé místo, jen brzdil růst všeho na celé zahrádce a listí jsme měsíc pytlovali a odváželi. Jabloně jsou krásné stromy, tak bych jí chtěla velikou, vysokou, jako dominantu v trávníku v jinak spíše okrasné zahrádce, která je jinak v letě na pražícím slunci bez kouska stínu. Zákrsky bohužel stín neposkytují :). O vysoký výnos přepočtený na m2 my ani tak nejde a žebřík si párkrát za rok vezmem rádi. Až za 40 let nevylezem na žebřík, tak jí porazíme.  Samozřejmě bych ráda chutná (typu jako např James Grieve), nejlépe podzimní jablka a pokud možno rezistentní odrůdu. Mám zapsané odrůdy Desert, Prima, Diadém. Šlo by něco z toho? Jsou chutné? Nemáte prosím nějaký tip kde je sehnat? V blízké školce jsem zjistila, že mají špičák Selenu. Nevím, jestli lze sehnat něco jiného. Nevíte prosím, je-li chutná? Podzimní už to moc není - nemáme příliš kde uskladnit, máme jen špatný sklep, tak bych chtěla jíst skoro hned po sklizni několik měsíců. A zvládně laik zapěstovat korunku?

2.) Hrušeň: Ráda bych malý vzrůst, rezistentní odrůdu, dobré plody, nejspíše podzimní. Chutnají mi jak tvrdší plody, tak máslovky, ale nemám ráda tuhé šlupky a kamenné buňky. Bude zasazena v zamulčovaném záhoně, tak aby jí to nevadilo. Jako favorita jsem si zapsala Konference, příp. Clappova. Co byste mi, prosím, doporučili? V okolí u sousedů hrušně jsou, tak doufám, že to bude stačit. Případně někoho snad uprosím, aby mi přirouboval ještě jednu odrůdu na tu mojí až povyroste.

3.) Broskvoň: Potřebovala bych stromek co nejmenšího vzrůstu. Nemám na ní moc místa, ale vím, že se v okolí dobře daří, tak bych jí proti původnímu plánu chtěla vmáčknout. Chápu, že nemůže být rezistentní a má se sázet na jaře. Zaujal mě zákrsek Bonanza nebo tak nějak se jmenuje, ale nevím, jestli není nevhodný. Co prosím můžete doporučit. Plné slunce zaručeno. 

Byla bych Vám velmi vděčná za rady. Za pár dní začínají prodávat školky.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
      
potmesila - (35) - 69.219 (?), 29.9.2010 11:54

Omlouvám se, předchozí příspěvěk jsem psala s dojmem, že jsem se právě přihlásila. Nechci prosit o radu anonymně.

Zuzka B.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 176.18 (?), 29.9.2010 12:48

Nevím, co poradí jiní, ale po přečtení vašeho dotazu bych jako jabloň volila nějakou starou odrůdu na semenáči.Nejsou choulostivé, chorobami netrpí, pěkně vyrostou a jsou u nás léta ověřené. Dají se sehnat. Volila bych třeba nějaký malináč nebo něco podobného.       Lída

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 234.138 (?), 20.3.2018 16:23

Dobry den

V prispevku sponinate stare odrody jabloni.Ktore mate prosim na mysli?Potreboval by som poradit.Mam zahradu pri potoku z mnozstvom hryzcov vodnych ktory mo likviduju mlade stromceky.Chcem skusit pouzit podpnik a2 a na nom neaku staru odrodu jablka.

Oto

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 20.3.2018 18:34

Podnož A2 mi hryzci sežerou do 3 let od výsadby. Semenáče jabloní i hrušní se naučili brát taky (slabší podnože skoro nepoužívám).  Pane Oto, bojím se, že volbou staré odrůdy na A2 své hryzce neoblafnete.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 168.81 (?), 20.3.2018 20:00

Dobrý den pane Oto.
Hledáte vhodnou odrůdu jablek. Poradím Boskoopské. Chválím jej do 600 m/m. Pan doktor Hlavatý jej chválí i v Šuranech (výšku Šuran si najdete sám). Z ČR se vyváží na západ (z ČR se jabka skoro nevyváží). Odrůda vyžaduje vyšší vzdušnou vlhkost (to se uvádí), tak by jí blízkost vody mohla vyhovovat. Podnož Vám je jasná.
Hryzec: Na zahrádce a v sadu neznám. Desetiletí jsem ale hryzce „sledoval“ u rybníků. Také trošku zlobili. Bylo to s nimi asi tak: Nebyli. Pak se nějaký objevil. Velký kus. Vidět byl zřídka. Pak začaly být vidět chodníčky, nory, „posečená“ sítina (na zásoby) a menší hryzci. Pak byli vidět často. Pak jsem uviděl přeběhnout lasici. Za čas znovu. Chodníčky zmizely, sítiny obrostly, břeh osiřel.
Chemie je mocná kouzelnice. Také při jejím používání je zřejmé, že člověk je pracovitý, pořádný a dbalý. Ale zvažte, zda by bylo možné u potoka na nefrekventovaném místě ponechat hromádku dřev, větví, kamenů. Zda by šlo přihodit kupku „sena“ a lupení. Nesekat tam kopřivy a „sfinstvo“, co tam naroste. Prostě takový pěkný svinčík. Třeba by se i hryzcům v okolí přestalo líbit. JG

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.54 (?), 20.3.2018 20:24
Áno, môžem potvrdiť, Boskoopské by mohlo byť pre pána Ota vhodnou voľbou. Pestujem ho v n.m. výške 115 m.n.m., pán JG v 600 m.n.m. a v oboch prípadoch spokojnosť. Teda naozaj výborná plasticita a prispôsobivosť rôznym podmienkam u tejto starej odrody. Chuťovo zaujímavá, v spektre dnešných "slaďákov" príjemná zmena s harmóniou cukrov aj kyselín. Skladovateľnosť veľmi dobrá (aj teraz v marci sú plody v dobrom stave). Veľkou výhodou by bola kvalitná chladná a vlhká pivnica, v tej bežnej plody vädnú, ale nehnijú. Na bujnom podpníku to bude riadny "kusan", treba rátať aj s alternáciou (striedavou rodivosťou každý druhý rok). Plody sú vhodné na konzumáciu, ale aj na mušt alebo sušenie. IH
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 65.50 (?), 29.9.2010 13:16

Jabloně jste volila dobře. Primu bych nebral, je sice rezistent, ale překonanýˇ. Desert je chuťově bez konkurence a strupovitostí trpí málo. Taktéž Diadém - ještě pěknější plody, chuť velmi dobrá, byť Desert je jinde. Selena je pěstitelsky vděčná - vzhled, plodnost, rezistence. Chuti průměrné. Zaměřit se ale musíte na podnož. Vysokokmen na J-TE-E či M9 nevypěstujete.
  Konference i Clappova jsou dobré, je velký rozdíl ve velikosti stromu (Clappova je větší).
  Broskvoně se pěstují všechny v menších tvarech. Vysokokmen jsem ještě neviděl.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
potmesila - (35) - 69.219 (?), 29.9.2010 14:48

Mockrát Vám děkuji za odpověď. Ještě jsem se chtěla zeptat na velmi laickou otázku. Koukala jsem teď cestou do školky všem do zahrady a vzrostlé jabloně. Přišlo mi, že nezáleží jen na výšce kmínku. Některé stromy měli vysoký kmínek a větve poměrně převyslé, že by se pod nimi stejně nedalo posadit na židli. Jiné mohli být dost možná na cca metrovém kmínku, ale kosterní větve rostli poměrně šikmo vzhůru a tudíž by se pod nimi sedět dalo. Je mi jasné, že to je částečně způsobem vedení stromku, ale předpokládám, že to je i dle odrůdy. Např. matčino, které bych na vyšším kmínku i sehnala mi přišlo, kde jsem viděla, spíš převislé. Není tedy možné použít nižší kmen nějaké zaručeně nahoru rostoucí odrůdy, co myslíte?

Desert je můj favorit, který bych ráda sehnala. V okolí jsem zatím nenašla, že by byl nabízen. Někde dál už jo, ale jen jako zákrsek na M9 :( Přitom jsem četla, že to je vrůstná odrůda. Napadlo mě zatím zasadit špičák a na jaře požádat kamaráda o přeroubování. Jen nevím, jestli bych sehnala rouby. A taky nevím, jestli jde roubovat hned na jaře, když ještě nebude dobře zakořeněn.

Předem moc děkuji i za odpověď na tuto otázku.

 Zuzka B.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 65.50 (?), 29.9.2010 15:18

Zasadíte-li jakýkoli stromek na bujné podnoži, naroubovat se dá. Jabloň se ujme i naroubovaná na nezakořeněný stromek krátce po vysazení, byť růst roubu v prvním roce nebude závratný. U peckovin bych si to netroufnul.
   Různé odrůdy mají různý habitus, pokud se nechají přirozenému růstu - viz správný postřeh o převislém Matčinu. Tvarováním lze mnohé přizpůsobit vlastním potřebám. Ne každá odrůda však násilné tvarování dobře snáší.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?8:04
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika