Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Jabloně > Vrúble

Vrúble


vyslouzil (17085) - xxx.xxx.65.50 (?)
30.11.2010 8:38

Vesměs už byly tyto otázky diskutovány dříve. Rouby řežu co nejsilnější a uchovávám je v délce cca 40 - 50 cm z 1/3 zapíchnuté v zemi ve stínu.  Parafinuji jen konce roubů peckovin se kterými počítám pro pozdní roubování za kůru. Hypermangan ani jinou desinfekci nepoužívám.
    Zajímalo by mě, jestli má někdo zkušenosti s ošetřením roubů peckovin teplem, které by zničilo případný virus šarky v roubech.

Ukázat polohu příspěvku v diskuzi >
Připojit reakci

recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty

Vrúble


host - xxx.xxx.58.118 (?)
29.11.2010 16:55, počet návštěv: 17372
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)
Ani sa nenazdáme a bude treba vrúble odoberať... ako ich ošetrujete? Hypermangán? aká koncentrácia? Namáčate konce do parafínu? Aké dlhé vrúble odoberáte? ako ich prezimujete?Akými dlhými vrúbľami vrúbľujete?
Připojit reakci   
   

Vrúble


vyslouzil (17085) - xxx.xxx.65.50 (?)
30.11.2010 8:38
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Vesměs už byly tyto otázky diskutovány dříve. Rouby řežu co nejsilnější a uchovávám je v délce cca 40 - 50 cm z 1/3 zapíchnuté v zemi ve stínu.  Parafinuji jen konce roubů peckovin se kterými počítám pro pozdní roubování za kůru. Hypermangan ani jinou desinfekci nepoužívám.
    Zajímalo by mě, jestli má někdo zkušenosti s ošetřením roubů peckovin teplem, které by zničilo případný virus šarky v roubech.

Připojit reakci
      

Vrúble


host - xxx.xxx.202.237 (?)
30.11.2010 9:21
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zatím jsem se vždy dočetl, že se na rouby nemá sahat holou rukou, aby se neohřály. To sice nedodržuji, ale nedávám rouby ani na chvíli do tepla. Předpokládám, že Váš dotaz má nějaký základ. Také by mě to zajímalo, ale logicky se mi to nelíbí. Možná zničím virus, ale jak dopadne roub?

Připojit reakci
         

Vrúble


vyslouzil (17085) - xxx.xxx.65.50 (?)
30.11.2010 10:21
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Mělo byse jednat o poměrně krátkodobou teplotu kolem 50 st.C, která inaktivuje virus a nezahubí rostlinná pletiva roubu. Samozřejmě, s vařeným roubem bychom asi moc úspěšní ve štěpování nebyli.
     Holou rukou se nemá sahat na rouby pouze v mrazu, aby místa rozehřátá dotykem nenamrzla.  Jinak roubům kratší pobyt v teple neublíží, ostatně posílají se běžně na větší vzdálenosti a pošťáci kvůli nim sedět v mraze nebudou.

Připojit reakci
      

Vrúble


host - xxx.xxx.44.75 (?)
30.11.2010 11:35
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Metoda tepelné inaktivace viru šarky je velmi zajímavé téma.  Ale jaký tato metoda může mít praktický význam pro běžné zahrádkáře?

Připojit reakci
         

Vrúble


vyslouzil (17085) - xxx.xxx.65.50 (?)
30.11.2010 12:41
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pro ty zahrádkáže, kteří sami neroubují, žádný. Pro ty ostatní poměrně velký. Podobně, jako má smysl kupovat zdravou sadbu. Ne vždy získáváme bezvirózní rouby z certifikovaných zdrojů. Ozdravením roubů bychom zabránili ještě většímu šíření šarky.  Pokud zasadíme v zamořeném kraji zdravý stromek i citlivé odrůdy, může trvat více let, než se infikuje, onemocní a přestane dávat dobré ovoce. Vysadíme-li stromek již primárně infikovaný, jeho užitek bude minimální.

Připojit reakci
            

Vrúble


host - xxx.xxx.44.75 (?)
30.11.2010 14:57
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pokud zasadíme v zamořeném kraji zdravý stromek i citlivé odrůdy, může trvat více let, než se infikuje, onemocní a přestane dávat dobré ovoce.

No nevím, v této věci jste možná velký optimista. To kouzelné slůvko "může" ve vašem příspěvku je klíčové. Může, ale tudíž nemusí. A nebo jinými slovy : také to může být otázkou pouhých několika týdnů, či měsíců, než dojde k nové infekci a ta se může projevit již před dosažením prvé úrody. Je to jenom otázka aktivity přenašečů choroby, takže sázka do loterie.

Připojit reakci
               

Vrúble


host - xxx.xxx.56.251 (?)
30.11.2010 23:20
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ošetřil jsem tímto způsobem (50st voda několik min) loňské rouby špendlíku pocházejícího ze zamořené oblasti (5ks), rouboval anglickou kopulací za bezmrazého počasí, ani jeden se neujal. Ostatních asi 25 roubů různých švestek/pološv. se až na 2 chytlo... takže nedoporučuji. Možná zkusit odstupňovat čas ponoření, náběh - já ohříval postupně až do 50st., při této teplotě následně setrval 3-5 min? - už se dobře nepamatuji.

Mittw.

Připojit reakci
                  

Vrúble


vyslouzil (17085) - xxx.xxx.65.50 (?)
30.11.2010 23:34
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Díky za informaci, škoda jen, že není povzbudivější.

Připojit reakci
                     

Vrúble


host - xxx.xxx.183.242 (?)
30.11.2010 23:51
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

No, jestli by to nechtělo ponořit rouby teprve až dosáhne teplota vody těch požadovaných 50 st., možná problém způsobila právě ta doba "zahřívací". Elena

Připojit reakci
                        

Vrúble


host - xxx.xxx.59.254 (?)
1.12.2010 16:05
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Představte si, co s rostlinnými pletivy udělá šok z teplot blízkých nule rázem do 50 st... nesmysl. Mittw.

Připojit reakci
                           

Vrúble


host - xxx.xxx.183.242 (?)
1.12.2010 22:58
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Omlouvám se, že jsem (neznalec) vstoupila do diskuze. On by to zase takový šok být nemusel - ohřejeme (nad teploty blízké O) v místě, kde budeme do teplé vody dávat, tedy zatím v suchu. Vycházela jsem z kuchyně - maso, ve kterém chceme zachovat "šťávu" buď orestujeme nebo přelijeme horkou vodou (dělám před pečením králíka nebo kuřete), maso na polévku dáváme zásadně do studené vody, aby se všechny "dobroty" z masa vyluhovaly, vyvařily. No, budu se raději držet vařečky . Elena

Připojit reakci
                           

Vrúble


Mittwoch (308) - xxx.xxx.56.251 (?)
1.12.2010 23:25
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Přece jenom rouby chceme zachovat živé. Maso nee. :o) Některé rostliny mají docela značný teplotní šok už třeba při průvanu či vynesením z květinářství ven. Samozřejmě stromy mírného pásma se na dormanci připravují několik posledních měsíců (syntéza tlustších buněčných stěn, kalóza a pod.) ale přece jen mi přijde dosti drastické hodit rouby o nulové teplotě do horké, 50 st., vody. Kdyby se někdo koncem zimy při roubování nudil a měl dostatek materiálu, možno vyzkoušet různé varianty. Pak by se to dalo vyzkoušet i na odrůdy háklivé na Šarku. Dostatečně drastická metoda, kterou ještě rouby snesou a následně vyraší, by mohla zlikvidovat PPV. Chce to ovšem čas, viruprosté izolované podnože a chuť si hrát. ;o)

Připojit reakci
                           

Vrúble


host - xxx.xxx.183.242 (?)
2.12.2010 9:12
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

No právě, živé - pro mne podstatné "aby se všechny dobroty vylouhovaly" - u masa. Nevymáčí se i z těch roubů? Elena

Připojit reakci
                           

Vrúble


vyslouzil (17085) - xxx.xxx.65.50 (?)
2.12.2010 11:59
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Několikrát jsem se pokusil uchovávat rouby peckovin v mrazáku. Konkrétně slivoně. Šlo mi hlavně o to, aby nenarašily do pozdního jara. To se tedy podařilo. Výsledky ale byly horší než u běžně uchovaných roubů zapíchlých v zemi. Hodně se jich neujalo. Ale některé ano. Nepřišel jsem na to, jak to správně dělat  (náběh teplot před mražením, termín odběru roubů, způsob rozmrazení), ale přesvědčil jsem se, že přechovávat rouby v mrazáku teoreticky možné je a ujmutí není vyloučené. Co to udělá s virem a jestli by poznatky byly využitelné prto tepelné ošetření, nevím.

Připojit reakci
                     

Vrúble


host - xxx.xxx.61.106 (?)
1.12.2010 10:07
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Tepelné ošetření proti virózám se za vegetace praktikovalo u mladých odnoží jahodníku, určených na založení nových výsadeb.

Podrobnější návod na postup s udáním v jaké teplotě a jak dlouho má ve vodní lázni působit,  byl jestli se nemýlím před  nějakou tou desítkou let popsán v  HOBBY KVĚTECH.

Z paměti si to už přesně nepamatuji,  jen přibližně,  tak o tom blížšího  raději psát víc nebudu, ale těch padesát stupňů jak se tu v příspěvcích zmiňuje je naprosto nedostačující hodnota a zkusil bych to nejspíš na bylinných  'materiálech', než dřevitých roubech. 

Taky jsem přemýšlel čím zahubit  viry v rostlinných tkáních. Jeden zatím nerealizovaný nápad snad někdy vyzkouším.

Delší období jsem se do diskuzí nezapojoval, tak jsem,  už i přihlašovací heslo zapoměl. 0.

Připojit reakci
                        

Vrúble


host - xxx.xxx.182.227 (?)
1.12.2010 15:30
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Cituji jeden zdroj: Roubovanci se testují ve skleněných inkubátorech 3 až 4 týdny při teplotě 37 C.Působením déletrvající zvýšené teploty se v nich podařilo inaktivovat virus mozaiky jabloně, virus žilkové mozaiky hrušně a FLO gumovitosti jabloně. Rouby infikované virem zakrslosti šarky se podařilo ozdravit ponořením do vody s teplotou 48 C na dobu 40 minut.Virus šarky švestky se podařilo inaktivovat teplým vzduchem při 65 C za 5 minut... při překročení stanovené teploty dochází k úhynu rostlin a naopak při nedodržení inaktivační teploty se patogen nezničí.P
Připojit reakci
                           

Vrúble


vyslouzil (17085) - xxx.xxx.81.81 (?)
1.12.2010 17:45
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

To je slovo do rvačky. Snad je ten zdroj důvěryhodný. Já mám jen obavu, že vzduch 65 st. teplý za 5 minut celý roub neprohřeje. Zejména tlustší roub. Akdyž ho prohřeje, nezahubí ho?
   Je možné, že teplem ošetřená rostlina se vzpamatuje, pokud je celá i s kořeny. Na ujmutí roubu to možná ale nestačí. Je to ale jen úvaha. Vycházím ze zkušenosti, že zasazená podnož peckoviny vetšinou na jaře vyraší i s horšímy kořeny, ale pokud ji téhož jara naštěpujme, až na výjimky seroub neujme. Aspoň mně se to nedařilo.

Připojit reakci
                           

Vrúble


host - xxx.xxx.182.227 (?)
1.12.2010 17:50
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Je to z knihy Zahradnický slovník naučný, díl pátý, virózy rostlin.P
Připojit reakci
                           

Vrúble


host - xxx.xxx.82.69 (?)
2.12.2010 14:14
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pestujem slivky v nadmorskej vyške okolo 800 m.n.m. Ani jedna z odrôd nemá príznaky šárky /Domáca veľkoplodá - Bystrická slivka/. Asi pred 10. rokmi som vysadil Čačanskú lepoticu, ktorá mala na listoch šárku. I keď táto odrôda rodí v týchto drsných podmienkach velmi nepravidelne a málo, príznaky šárky na listoch sa úplne stratili a teraz strom raste veľmi zdravo. Že by to bola cesta na vyliečenie vrublov? 

Připojit reakci
                           

Vrúble


vyslouzil (17085) - xxx.xxx.81.81 (?)
2.12.2010 19:55
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

I přes ten smajlík máte možná pravdu. Kdysi jsem četl (bohužel si nevzpomenu kde), že ve výškách nad 600 m n.m. se šarka nevyskytuje. Bylo mi divné, proč se o této skutečnosti, víc nemluví a nepíše. Asi to už doslova neplatí. Problém taky je, že v těchto výškách se švestkám daří jen málokde.

Připojit reakci
                           

Vrúble


host - xxx.xxx.33.35 (?)
4.12.2010 18:59
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Já mám stelné zkušenosti. Švestky u mne ve výšce 770 m.n.m. rostou velmi zdravě bez jakýchkoliv příznaků šárky. Pravdou je, že plodí dost nepravidelně, záleží hodně jaký je rok. Vloni byly opsypané, letos ani jedná švestka. Hodně záleží na opylování. Zde vysoko v horách na samotě nejsou žádné domácí včely, jen samotářky a čmeláci a těm tento rok na jaře nepřál. Ani zelená ringlota zde nemá příznaky šárky. Zato na švestkách - Domácí velkoplodé - se vyskytuje roztoč Halčivec, ale i když je ho hodně, nemá prakticky žádny vliv na kvalitu úrody. Takže, kdo chce mít kvalitní slivovicu, ať se stěhuje do hor. Rouby slivoní uskladňuji podobně jako p. Vysloužil s tím, že část roubu, která je v zemi - asi jedná polovina - tu zabalím do novín a položím šikmo do země a na všechno nahážu hromadu sněhu. Takto rouby vydrží velmi dlouho. U jabloní a hrušek to řeším ze stromu na strom. Příjemný den.
Připojit reakci
                           

Vrúble


host - xxx.xxx.170.244 (?)
22.1.2011 22:28
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Mám 2 slivky 500 m/m už 14 let, šárka nikde.

Byl jsem svého času na exkurzi u bayernů, kde nám také ukazovali ozdravování kultury ovocných stromů teplem. Asi 1m vysoký stromek v květináči, v uzavřeném boxu při teplote vzduchu cca 40 st. po dobu několika týdnů, zalévané a ošetřované proti chrastavitosti. Dělali tam i jiné testy, to sem ale nepatří.

Připojit reakci
                           

Vrúble


host - xxx.xxx.170.244 (?)
22.1.2011 22:32
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ještě doplním, že rouby mám už odebrané a zavázané v tesco tašce a vložené do chladničky k zadní stěně, kde je teplota tak +/- 0 až 2 st.

Připojit reakci
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Štíhlé vřeteno - zakracovat nebo ne? 1117.6.20191694
Melrose - príbeh stromčeka717.6.20191792
Matčino 7717.6.201964403
Padlí, strupovitost, svilušky, květopas, mery, pilatky, obaleči... na jádrovinách 20197216.6.201911352
Odrůdy jabloní (a nejen jabloní) z východu3115.6.20199175
Kanzi 3715.6.201920286
Opětovně kvetoucí stromy v červnu615.6.2019370
Kniha - ovocné stromy1814.6.20191942
Máte někdo zkušenost s odrůdou Ligol?5013.6.201939350
Roubování37811.6.2019431403
Coxova reneta (Cox´s Orange Renette, *1825 M.R. Cox v Colnbrook-Lawnu)7811.6.201960441
Výchovný rez - pomoc začiatočníkom25211.6.201969803
Jablcka pre bezzubych810.6.2019763
Prebierka plodov 679.6.201916647
Red Delicious 549.6.201936461
Jak daleko sázet stromy od sebe?47.6.2019468
Skladovateľnosť jabĺk - 2018/2019296.6.20195821
Zlatohlávek zlatý334.6.201953720
Choroba nebo nedostatek vyzivy? 42.6.2019435
Vysoká násada na jabloni 931.5.20191324
Choroba na jabloni 231.5.2019360
Choroby jabloni 1329.5.20194948
Florina6928.5.201936159
Vykousané plůdky226.5.2019291
Foto M9 a MM1061725.5.20196750
Má smysl pěstovat Melodii? 1222.5.20198674
Zasychání koncových větví jabloně - je to spála? 1821.5.20195516
Jablone Andera,Artiga,Reluga,Lady Silvia 218.5.2019379
Odrůda Admiral6817.5.201932734
Poškozený kmen 3017.5.20192343
Rozmnozenie rozlomeneho stromu116.5.2019125
Jabloň Karneval1114.5.20192340
Světlé skvrny na listech jabloně 213.5.2019345
Okousané listy 612.5.2019793
Odroda Telse 711.5.20191670
Stará jabloň811.5.2019636
Jak vám plodí už starší sloupové jabloně?2210.5.201918438
Karneval509.5.201941266
Poškození listů mladé jabloně 18.5.2019361
Lahůdková jablka pro labužníky - Váš favorit1216.5.2019188102
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Fórum pro chovatele - domácí miláčci, psi, drůbež, králíci, včely, krmiva, pelíšky
Chov pstruhov6:46
Chov pstruhov17.6.2019
Chov pstruhov17.6.2019
Chov pstruhov17.6.2019
Chov pstruhov17.6.2019
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů