Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
 Zahradní grily Weber - plynové, elektrické a lávové grily 
přesný výraz
Při vkládání příspěvků prosím respektujte pravidla pro vkládání příspěvků. Diskusní příspěvky nesmí obsahovat díla (texty, fotografie nebo ilustrace) jiných autorů (například z knih, časopisů nebo jiných webových stránek). Příspěvky autorů, kteří nedodržují pravidla pro vkládání příspěvků, se v diskuzích zobrazují po jejich schválení administrátorem.
Připojit reakci do diskuze Vrúble
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:
Ani sa nenazdáme a bude treba vrúble odoberať... ako ich ošetrujete? Hypermangán? aká koncentrácia? Namáčate konce do parafínu? Aké dlhé vrúble odoberáte? ako ich prezimujete?Akými dlhými vrúbľami vrúbľujete?
Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Souhlas autora:*Jako autor příspěvku souhlasím s jeho časově neomezeným zveřejněním na serveru ZAHRADA.cz
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 14 a číslo 19.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
Stránky: 1, 2, 3   

Vrúble


host - xxx.xxx.58.118 (?)
29.11.2010 16:55
Tento příspěvek (zjistit adresu)
Ani sa nenazdáme a bude treba vrúble odoberať... ako ich ošetrujete? Hypermangán? aká koncentrácia? Namáčate konce do parafínu? Aké dlhé vrúble odoberáte? ako ich prezimujete?Akými dlhými vrúbľami vrúbľujete?
Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Vrúble


vyslouzil (17610) - xxx.xxx.65.50 (?), 30.11.2010 8:38
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Vesměs už byly tyto otázky diskutovány dříve. Rouby řežu co nejsilnější a uchovávám je v délce cca 40 - 50 cm z 1/3 zapíchnuté v zemi ve stínu.  Parafinuji jen konce roubů peckovin se kterými počítám pro pozdní roubování za kůru. Hypermangan ani jinou desinfekci nepoužívám.
    Zajímalo by mě, jestli má někdo zkušenosti s ošetřením roubů peckovin teplem, které by zničilo případný virus šarky v roubech.

Připojit reakci
      

Vrúble


host - xxx.xxx.202.237 (?), 30.11.2010 9:21
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zatím jsem se vždy dočetl, že se na rouby nemá sahat holou rukou, aby se neohřály. To sice nedodržuji, ale nedávám rouby ani na chvíli do tepla. Předpokládám, že Váš dotaz má nějaký základ. Také by mě to zajímalo, ale logicky se mi to nelíbí. Možná zničím virus, ale jak dopadne roub?

Připojit reakci
         

Vrúble


vyslouzil (17610) - xxx.xxx.65.50 (?), 30.11.2010 10:21
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Mělo byse jednat o poměrně krátkodobou teplotu kolem 50 st.C, která inaktivuje virus a nezahubí rostlinná pletiva roubu. Samozřejmě, s vařeným roubem bychom asi moc úspěšní ve štěpování nebyli.
     Holou rukou se nemá sahat na rouby pouze v mrazu, aby místa rozehřátá dotykem nenamrzla.  Jinak roubům kratší pobyt v teple neublíží, ostatně posílají se běžně na větší vzdálenosti a pošťáci kvůli nim sedět v mraze nebudou.

Připojit reakci
      

Vrúble


host - xxx.xxx.44.75 (?), 30.11.2010 11:35
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Metoda tepelné inaktivace viru šarky je velmi zajímavé téma.  Ale jaký tato metoda může mít praktický význam pro běžné zahrádkáře?

Připojit reakci
         

Vrúble


vyslouzil (17610) - xxx.xxx.65.50 (?), 30.11.2010 12:41
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pro ty zahrádkáže, kteří sami neroubují, žádný. Pro ty ostatní poměrně velký. Podobně, jako má smysl kupovat zdravou sadbu. Ne vždy získáváme bezvirózní rouby z certifikovaných zdrojů. Ozdravením roubů bychom zabránili ještě většímu šíření šarky.  Pokud zasadíme v zamořeném kraji zdravý stromek i citlivé odrůdy, může trvat více let, než se infikuje, onemocní a přestane dávat dobré ovoce. Vysadíme-li stromek již primárně infikovaný, jeho užitek bude minimální.

Připojit reakci
            

Vrúble


host - xxx.xxx.44.75 (?), 30.11.2010 14:57
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pokud zasadíme v zamořeném kraji zdravý stromek i citlivé odrůdy, může trvat více let, než se infikuje, onemocní a přestane dávat dobré ovoce.

No nevím, v této věci jste možná velký optimista. To kouzelné slůvko "může" ve vašem příspěvku je klíčové. Může, ale tudíž nemusí. A nebo jinými slovy : také to může být otázkou pouhých několika týdnů, či měsíců, než dojde k nové infekci a ta se může projevit již před dosažením prvé úrody. Je to jenom otázka aktivity přenašečů choroby, takže sázka do loterie.

Připojit reakci
               

Vrúble


host - xxx.xxx.56.251 (?), 30.11.2010 23:20
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ošetřil jsem tímto způsobem (50st voda několik min) loňské rouby špendlíku pocházejícího ze zamořené oblasti (5ks), rouboval anglickou kopulací za bezmrazého počasí, ani jeden se neujal. Ostatních asi 25 roubů různých švestek/pološv. se až na 2 chytlo... takže nedoporučuji. Možná zkusit odstupňovat čas ponoření, náběh - já ohříval postupně až do 50st., při této teplotě následně setrval 3-5 min? - už se dobře nepamatuji.

Mittw.

Připojit reakci
                  

Vrúble


vyslouzil (17610) - xxx.xxx.65.50 (?), 30.11.2010 23:34
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Díky za informaci, škoda jen, že není povzbudivější.

Připojit reakci
                     

Vrúble


host - xxx.xxx.183.242 (?), 30.11.2010 23:51
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

No, jestli by to nechtělo ponořit rouby teprve až dosáhne teplota vody těch požadovaných 50 st., možná problém způsobila právě ta doba "zahřívací". Elena

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2, 3   
Fórum pro chovatele - domácí miláčci, psi, drůbež, králíci, včely, krmiva, pelíšky
Chov krůt16:10
Chov krůt22.9.2020
Chov krůt21.9.2020
Slepice - kolik potřebují místa20.9.2020
Slepice - kolik potřebují místa18.9.2020
Překrmení brojleři? Váha 5-6 kg14.9.2020
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Kontakty
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2020