Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma

Při vkládání příspěvků prosím respektujte pravidla pro vkládání příspěvků. Pro vyhledávání obchodů, poskytovatelů služeb a nejvýhodnějších cen použijte internetové katalogy, srovnávače a vyhledávače, pro inzerci pak specializované inzertní a aukční servery.
Připojit reakci do diskuze Vrúble
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Zatím jsem se vždy dočetl, že se na rouby nemá sahat holou rukou, aby se neohřály. To sice nedodržuji, ale nedávám rouby ani na chvíli do tepla. Předpokládám, že Váš dotaz má nějaký základ. Také by mě to zajímalo, ale logicky se mi to nelíbí. Možná zničím virus, ale jak dopadne roub?

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG.
Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů a rozměry 4920x3218 obrazových bodů.
Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Souhlas autora:*Jako autor příspěvku souhlasím s jeho časově neomezeným zveřejněním na serveru ZAHRADA.cz
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 19 a číslo 11.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
Stránky: 1, 2   

Vrúble


host - xxx.xxx.58.118 (?)
29.11.2010 16:55, počet návštěv: 17344
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)
Ani sa nenazdáme a bude treba vrúble odoberať... ako ich ošetrujete? Hypermangán? aká koncentrácia? Namáčate konce do parafínu? Aké dlhé vrúble odoberáte? ako ich prezimujete?Akými dlhými vrúbľami vrúbľujete?
Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Vrúble


vyslouzil (17084) - xxx.xxx.65.50 (?)
30.11.2010 8:38
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Vesměs už byly tyto otázky diskutovány dříve. Rouby řežu co nejsilnější a uchovávám je v délce cca 40 - 50 cm z 1/3 zapíchnuté v zemi ve stínu.  Parafinuji jen konce roubů peckovin se kterými počítám pro pozdní roubování za kůru. Hypermangan ani jinou desinfekci nepoužívám.
    Zajímalo by mě, jestli má někdo zkušenosti s ošetřením roubů peckovin teplem, které by zničilo případný virus šarky v roubech.

Připojit reakci
      

Vrúble


host - xxx.xxx.202.237 (?)
30.11.2010 9:21
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zatím jsem se vždy dočetl, že se na rouby nemá sahat holou rukou, aby se neohřály. To sice nedodržuji, ale nedávám rouby ani na chvíli do tepla. Předpokládám, že Váš dotaz má nějaký základ. Také by mě to zajímalo, ale logicky se mi to nelíbí. Možná zničím virus, ale jak dopadne roub?

Připojit reakci
         

Vrúble


vyslouzil (17084) - xxx.xxx.65.50 (?)
30.11.2010 10:21
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Mělo byse jednat o poměrně krátkodobou teplotu kolem 50 st.C, která inaktivuje virus a nezahubí rostlinná pletiva roubu. Samozřejmě, s vařeným roubem bychom asi moc úspěšní ve štěpování nebyli.
     Holou rukou se nemá sahat na rouby pouze v mrazu, aby místa rozehřátá dotykem nenamrzla.  Jinak roubům kratší pobyt v teple neublíží, ostatně posílají se běžně na větší vzdálenosti a pošťáci kvůli nim sedět v mraze nebudou.

Připojit reakci
      

Vrúble


host - xxx.xxx.44.75 (?)
30.11.2010 11:35
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Metoda tepelné inaktivace viru šarky je velmi zajímavé téma.  Ale jaký tato metoda může mít praktický význam pro běžné zahrádkáře?

Připojit reakci
         

Vrúble


vyslouzil (17084) - xxx.xxx.65.50 (?)
30.11.2010 12:41
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pro ty zahrádkáže, kteří sami neroubují, žádný. Pro ty ostatní poměrně velký. Podobně, jako má smysl kupovat zdravou sadbu. Ne vždy získáváme bezvirózní rouby z certifikovaných zdrojů. Ozdravením roubů bychom zabránili ještě většímu šíření šarky.  Pokud zasadíme v zamořeném kraji zdravý stromek i citlivé odrůdy, může trvat více let, než se infikuje, onemocní a přestane dávat dobré ovoce. Vysadíme-li stromek již primárně infikovaný, jeho užitek bude minimální.

Připojit reakci
            

Vrúble


host - xxx.xxx.44.75 (?)
30.11.2010 14:57
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pokud zasadíme v zamořeném kraji zdravý stromek i citlivé odrůdy, může trvat více let, než se infikuje, onemocní a přestane dávat dobré ovoce.

No nevím, v této věci jste možná velký optimista. To kouzelné slůvko "může" ve vašem příspěvku je klíčové. Může, ale tudíž nemusí. A nebo jinými slovy : také to může být otázkou pouhých několika týdnů, či měsíců, než dojde k nové infekci a ta se může projevit již před dosažením prvé úrody. Je to jenom otázka aktivity přenašečů choroby, takže sázka do loterie.

Připojit reakci
               

Vrúble


host - xxx.xxx.56.251 (?)
30.11.2010 23:20
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ošetřil jsem tímto způsobem (50st voda několik min) loňské rouby špendlíku pocházejícího ze zamořené oblasti (5ks), rouboval anglickou kopulací za bezmrazého počasí, ani jeden se neujal. Ostatních asi 25 roubů různých švestek/pološv. se až na 2 chytlo... takže nedoporučuji. Možná zkusit odstupňovat čas ponoření, náběh - já ohříval postupně až do 50st., při této teplotě následně setrval 3-5 min? - už se dobře nepamatuji.

Mittw.

Připojit reakci
                  

Vrúble


vyslouzil (17084) - xxx.xxx.65.50 (?)
30.11.2010 23:34
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Díky za informaci, škoda jen, že není povzbudivější.

Připojit reakci
                     

Vrúble


host - xxx.xxx.183.242 (?)
30.11.2010 23:51
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

No, jestli by to nechtělo ponořit rouby teprve až dosáhne teplota vody těch požadovaných 50 st., možná problém způsobila právě ta doba "zahřívací". Elena

Připojit reakci
                        

Vrúble


host - xxx.xxx.59.254 (?)
1.12.2010 16:05
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Představte si, co s rostlinnými pletivy udělá šok z teplot blízkých nule rázem do 50 st... nesmysl. Mittw.

Připojit reakci
                           

Vrúble


host - xxx.xxx.183.242 (?)
1.12.2010 22:58
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Omlouvám se, že jsem (neznalec) vstoupila do diskuze. On by to zase takový šok být nemusel - ohřejeme (nad teploty blízké O) v místě, kde budeme do teplé vody dávat, tedy zatím v suchu. Vycházela jsem z kuchyně - maso, ve kterém chceme zachovat "šťávu" buď orestujeme nebo přelijeme horkou vodou (dělám před pečením králíka nebo kuřete), maso na polévku dáváme zásadně do studené vody, aby se všechny "dobroty" z masa vyluhovaly, vyvařily. No, budu se raději držet vařečky . Elena

Připojit reakci
                           

Vrúble


Mittwoch (308) - xxx.xxx.56.251 (?)
1.12.2010 23:25
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Přece jenom rouby chceme zachovat živé. Maso nee. :o) Některé rostliny mají docela značný teplotní šok už třeba při průvanu či vynesením z květinářství ven. Samozřejmě stromy mírného pásma se na dormanci připravují několik posledních měsíců (syntéza tlustších buněčných stěn, kalóza a pod.) ale přece jen mi přijde dosti drastické hodit rouby o nulové teplotě do horké, 50 st., vody. Kdyby se někdo koncem zimy při roubování nudil a měl dostatek materiálu, možno vyzkoušet různé varianty. Pak by se to dalo vyzkoušet i na odrůdy háklivé na Šarku. Dostatečně drastická metoda, kterou ještě rouby snesou a následně vyraší, by mohla zlikvidovat PPV. Chce to ovšem čas, viruprosté izolované podnože a chuť si hrát. ;o)

Připojit reakci
                           

Vrúble


host - xxx.xxx.183.242 (?)
2.12.2010 9:12
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

No právě, živé - pro mne podstatné "aby se všechny dobroty vylouhovaly" - u masa. Nevymáčí se i z těch roubů? Elena

Připojit reakci
                           

Vrúble


vyslouzil (17084) - xxx.xxx.65.50 (?)
2.12.2010 11:59
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Několikrát jsem se pokusil uchovávat rouby peckovin v mrazáku. Konkrétně slivoně. Šlo mi hlavně o to, aby nenarašily do pozdního jara. To se tedy podařilo. Výsledky ale byly horší než u běžně uchovaných roubů zapíchlých v zemi. Hodně se jich neujalo. Ale některé ano. Nepřišel jsem na to, jak to správně dělat  (náběh teplot před mražením, termín odběru roubů, způsob rozmrazení), ale přesvědčil jsem se, že přechovávat rouby v mrazáku teoreticky možné je a ujmutí není vyloučené. Co to udělá s virem a jestli by poznatky byly využitelné prto tepelné ošetření, nevím.

Připojit reakci
                     

Vrúble


host - xxx.xxx.61.106 (?)
1.12.2010 10:07
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Tepelné ošetření proti virózám se za vegetace praktikovalo u mladých odnoží jahodníku, určených na založení nových výsadeb.

Podrobnější návod na postup s udáním v jaké teplotě a jak dlouho má ve vodní lázni působit,  byl jestli se nemýlím před  nějakou tou desítkou let popsán v  HOBBY KVĚTECH.

Z paměti si to už přesně nepamatuji,  jen přibližně,  tak o tom blížšího  raději psát víc nebudu, ale těch padesát stupňů jak se tu v příspěvcích zmiňuje je naprosto nedostačující hodnota a zkusil bych to nejspíš na bylinných  'materiálech', než dřevitých roubech. 

Taky jsem přemýšlel čím zahubit  viry v rostlinných tkáních. Jeden zatím nerealizovaný nápad snad někdy vyzkouším.

Delší období jsem se do diskuzí nezapojoval, tak jsem,  už i přihlašovací heslo zapoměl. 0.

Připojit reakci
                        

Vrúble


host - xxx.xxx.182.227 (?)
1.12.2010 15:30
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Cituji jeden zdroj: Roubovanci se testují ve skleněných inkubátorech 3 až 4 týdny při teplotě 37 C.Působením déletrvající zvýšené teploty se v nich podařilo inaktivovat virus mozaiky jabloně, virus žilkové mozaiky hrušně a FLO gumovitosti jabloně. Rouby infikované virem zakrslosti šarky se podařilo ozdravit ponořením do vody s teplotou 48 C na dobu 40 minut.Virus šarky švestky se podařilo inaktivovat teplým vzduchem při 65 C za 5 minut... při překročení stanovené teploty dochází k úhynu rostlin a naopak při nedodržení inaktivační teploty se patogen nezničí.P
Připojit reakci
                           

Vrúble


vyslouzil (17084) - xxx.xxx.81.81 (?)
1.12.2010 17:45
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

To je slovo do rvačky. Snad je ten zdroj důvěryhodný. Já mám jen obavu, že vzduch 65 st. teplý za 5 minut celý roub neprohřeje. Zejména tlustší roub. Akdyž ho prohřeje, nezahubí ho?
   Je možné, že teplem ošetřená rostlina se vzpamatuje, pokud je celá i s kořeny. Na ujmutí roubu to možná ale nestačí. Je to ale jen úvaha. Vycházím ze zkušenosti, že zasazená podnož peckoviny vetšinou na jaře vyraší i s horšímy kořeny, ale pokud ji téhož jara naštěpujme, až na výjimky seroub neujme. Aspoň mně se to nedařilo.

Připojit reakci
                           

Vrúble


host - xxx.xxx.182.227 (?)
1.12.2010 17:50
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Je to z knihy Zahradnický slovník naučný, díl pátý, virózy rostlin.P
Připojit reakci
                           

Vrúble


host - xxx.xxx.82.69 (?)
2.12.2010 14:14
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pestujem slivky v nadmorskej vyške okolo 800 m.n.m. Ani jedna z odrôd nemá príznaky šárky /Domáca veľkoplodá - Bystrická slivka/. Asi pred 10. rokmi som vysadil Čačanskú lepoticu, ktorá mala na listoch šárku. I keď táto odrôda rodí v týchto drsných podmienkach velmi nepravidelne a málo, príznaky šárky na listoch sa úplne stratili a teraz strom raste veľmi zdravo. Že by to bola cesta na vyliečenie vrublov? 

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Padlí, strupovitost, svilušky, květopas, mery, pilatky, obaleči... na jádrovinách 20197216.6.201911270
Odrůdy jabloní (a nejen jabloní) z východu3115.6.20199077
Kanzi 3715.6.201920275
Opětovně kvetoucí stromy v červnu615.6.2019357
Kniha - ovocné stromy1814.6.20191926
Máte někdo zkušenost s odrůdou Ligol?5013.6.201939338
Roubování37811.6.2019431333
Coxova reneta (Cox´s Orange Renette, *1825 M.R. Cox v Colnbrook-Lawnu)7811.6.201960426
Výchovný rez - pomoc začiatočníkom25211.6.201969775
Jablcka pre bezzubych810.6.2019739
Prebierka plodov 679.6.201916638
Red Delicious 549.6.201936446
Jak daleko sázet stromy od sebe?47.6.2019462
Skladovateľnosť jabĺk - 2018/2019296.6.20195808
Zlatohlávek zlatý334.6.201953697
Choroba nebo nedostatek vyzivy? 42.6.2019428
Vysoká násada na jabloni 931.5.20191313
Choroba na jabloni 231.5.2019356
Choroby jabloni 1329.5.20194934
Florina6928.5.201936145
Vykousané plůdky226.5.2019287
Foto M9 a MM1061725.5.20196741
Má smysl pěstovat Melodii? 1222.5.20198670
Zasychání koncových větví jabloně - je to spála? 1821.5.20195501
Jablone Andera,Artiga,Reluga,Lady Silvia 218.5.2019374
Odrůda Admiral6817.5.201932715
Poškozený kmen 3017.5.20192333
Rozmnozenie rozlomeneho stromu116.5.2019124
Jabloň Karneval1114.5.20192327
Světlé skvrny na listech jabloně 213.5.2019341
Okousané listy 612.5.2019792
Odroda Telse 711.5.20191668
Stará jabloň811.5.2019632
Jak vám plodí už starší sloupové jabloně?2210.5.201918427
Karneval509.5.201941249
Poškození listů mladé jabloně 18.5.2019356
Lahůdková jablka pro labužníky - Váš favorit1216.5.2019188083
Cherry Cox 185.5.201913959
Orion765.5.201980250
Melódia + gala 33.5.2019418
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Fórum pro chovatele - domácí miláčci, psi, drůbež, králíci, včely, krmiva, pelíšky
Chov pstruhov8:45
Chov pstruhov16.6.2019
Chov pstruhov16.6.2019
Chov pstruhov16.6.2019
Kavka - březost16.6.2019
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů