Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Při vkládání příspěvků prosím respektujte pravidla pro vkládání příspěvků. Pro vyhledávání obchodů, poskytovatelů služeb a nejvýhodnějších cen použijte internetové katalogy, srovnávače a vyhledávače, pro inzerci pak specializované inzertní a aukční servery.

Diskusní příspěvky nesmí obsahovat díla (texty, fotografie nebo ilustrace) jiných autorů (například z knih, časopisů nebo jiných webových stránek).
Připojit reakci do diskuze Vrúble
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Vesměs už byly tyto otázky diskutovány dříve. Rouby řežu co nejsilnější a uchovávám je v délce cca 40 - 50 cm z 1/3 zapíchnuté v zemi ve stínu.  Parafinuji jen konce roubů peckovin se kterými počítám pro pozdní roubování za kůru. Hypermangan ani jinou desinfekci nepoužívám.
    Zajímalo by mě, jestli má někdo zkušenosti s ošetřením roubů peckovin teplem, které by zničilo případný virus šarky v roubech.

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG.
Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů a rozměry 4920x3218 obrazových bodů.
Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Souhlas autora:*Jako autor příspěvku souhlasím s jeho časově neomezeným zveřejněním na serveru ZAHRADA.cz
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 13 a číslo 12.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
Stránky: 1, 2, 3   

Vrúble


host - xxx.xxx.58.118 (?)
29.11.2010 16:55, počet návštěv: 18973
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)
Ani sa nenazdáme a bude treba vrúble odoberať... ako ich ošetrujete? Hypermangán? aká koncentrácia? Namáčate konce do parafínu? Aké dlhé vrúble odoberáte? ako ich prezimujete?Akými dlhými vrúbľami vrúbľujete?
Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Vrúble


vyslouzil (17513) - xxx.xxx.65.50 (?)
30.11.2010 8:38
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Vesměs už byly tyto otázky diskutovány dříve. Rouby řežu co nejsilnější a uchovávám je v délce cca 40 - 50 cm z 1/3 zapíchnuté v zemi ve stínu.  Parafinuji jen konce roubů peckovin se kterými počítám pro pozdní roubování za kůru. Hypermangan ani jinou desinfekci nepoužívám.
    Zajímalo by mě, jestli má někdo zkušenosti s ošetřením roubů peckovin teplem, které by zničilo případný virus šarky v roubech.

Připojit reakci
      

Vrúble


host - xxx.xxx.202.237 (?)
30.11.2010 9:21
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zatím jsem se vždy dočetl, že se na rouby nemá sahat holou rukou, aby se neohřály. To sice nedodržuji, ale nedávám rouby ani na chvíli do tepla. Předpokládám, že Váš dotaz má nějaký základ. Také by mě to zajímalo, ale logicky se mi to nelíbí. Možná zničím virus, ale jak dopadne roub?

Připojit reakci
         

Vrúble


vyslouzil (17513) - xxx.xxx.65.50 (?)
30.11.2010 10:21
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Mělo byse jednat o poměrně krátkodobou teplotu kolem 50 st.C, která inaktivuje virus a nezahubí rostlinná pletiva roubu. Samozřejmě, s vařeným roubem bychom asi moc úspěšní ve štěpování nebyli.
     Holou rukou se nemá sahat na rouby pouze v mrazu, aby místa rozehřátá dotykem nenamrzla.  Jinak roubům kratší pobyt v teple neublíží, ostatně posílají se běžně na větší vzdálenosti a pošťáci kvůli nim sedět v mraze nebudou.

Připojit reakci
      

Vrúble


host - xxx.xxx.44.75 (?)
30.11.2010 11:35
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Metoda tepelné inaktivace viru šarky je velmi zajímavé téma.  Ale jaký tato metoda může mít praktický význam pro běžné zahrádkáře?

Připojit reakci
         

Vrúble


vyslouzil (17513) - xxx.xxx.65.50 (?)
30.11.2010 12:41
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pro ty zahrádkáže, kteří sami neroubují, žádný. Pro ty ostatní poměrně velký. Podobně, jako má smysl kupovat zdravou sadbu. Ne vždy získáváme bezvirózní rouby z certifikovaných zdrojů. Ozdravením roubů bychom zabránili ještě většímu šíření šarky.  Pokud zasadíme v zamořeném kraji zdravý stromek i citlivé odrůdy, může trvat více let, než se infikuje, onemocní a přestane dávat dobré ovoce. Vysadíme-li stromek již primárně infikovaný, jeho užitek bude minimální.

Připojit reakci
            

Vrúble


host - xxx.xxx.44.75 (?)
30.11.2010 14:57
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pokud zasadíme v zamořeném kraji zdravý stromek i citlivé odrůdy, může trvat více let, než se infikuje, onemocní a přestane dávat dobré ovoce.

No nevím, v této věci jste možná velký optimista. To kouzelné slůvko "může" ve vašem příspěvku je klíčové. Může, ale tudíž nemusí. A nebo jinými slovy : také to může být otázkou pouhých několika týdnů, či měsíců, než dojde k nové infekci a ta se může projevit již před dosažením prvé úrody. Je to jenom otázka aktivity přenašečů choroby, takže sázka do loterie.

Připojit reakci
               

Vrúble


host - xxx.xxx.56.251 (?)
30.11.2010 23:20
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ošetřil jsem tímto způsobem (50st voda několik min) loňské rouby špendlíku pocházejícího ze zamořené oblasti (5ks), rouboval anglickou kopulací za bezmrazého počasí, ani jeden se neujal. Ostatních asi 25 roubů různých švestek/pološv. se až na 2 chytlo... takže nedoporučuji. Možná zkusit odstupňovat čas ponoření, náběh - já ohříval postupně až do 50st., při této teplotě následně setrval 3-5 min? - už se dobře nepamatuji.

Mittw.

Připojit reakci
                  

Vrúble


vyslouzil (17513) - xxx.xxx.65.50 (?)
30.11.2010 23:34
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Díky za informaci, škoda jen, že není povzbudivější.

Připojit reakci
                     

Vrúble


host - xxx.xxx.183.242 (?)
30.11.2010 23:51
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

No, jestli by to nechtělo ponořit rouby teprve až dosáhne teplota vody těch požadovaných 50 st., možná problém způsobila právě ta doba "zahřívací". Elena

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2, 3   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Ptačí jeřáb / jeřáb sladkoplodý - má někdo na zahradě?429.1.2020221
Roubování38528.1.2020456736
Mantet 4026.1.202027398
Jabloň Eva - zkušenosti 223.1.20204562
Řez ovocných stromů6421.1.202028593
Kdouloň obecná6319.1.202052885
Honeycrisp3117.1.202026841
Díra v jabloni 816.1.20205196
Topaz nepřekonaný 25810.1.2020131198
zlatá reneta89.1.202016550
Sloupové jabloně166.1.202060727
Roubovací klešte26.1.2020637
Betonove stlpiky44.1.2020881
Přeroubování starší jabloně, poraďte 154.1.20202244
Protirakovinové jablko133.1.20206415
Smiřické vzácné 3029.12.201928121
Blaník328.12.2019718
Podzimní přihnojení2525.12.201919027
Delor 3325.12.201920974
Proč jen na zakrské podnoži?525.12.2019991
Prince je výborné, poroste mi tady?222.12.2019642
Jadroviny 201914522.12.201931326
Jeromine 121.12.20191168
Jesenno - zimné práce11819.12.201945498
Jabloň Ghiva317.12.2019779
60 let stará jabloň - určení odrůdy 2017.12.201917527
Stará červená letní jabloň 5915.12.201944383
Zpustlý sad1514.12.20195869
Degustace Lysice 2019 713.12.20192378
Mrazuodolné odrody jabloní a podpníky2110.12.20193992
Opravný řez 19.12.2019538
Vlky399.12.201912458
Stará (ne)známá jablon708.12.201974411
Jabloň Jonathan628.12.201969745
5 TOP odrůd jabloní758.12.201938545
Jarka208.12.201913636
Klíčení jablka ze semene227.12.20194066
Náhrada za Desert285.12.201924161
Podnoz A234.12.2019793
Gulicky na korenoch 163.12.20193209
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Fórum pro chovatele - domácí miláčci, psi, drůbež, králíci, včely, krmiva, pelíšky
Brojlerová kuřata20:17
Chov pstruhov18:02
Chov pstruhov17:55
Chov pstruhov16:50
Chov pstruhov16:18
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2020
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů