Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.

Jabloně > Vrúble

   << Předchozí příspěvky | 1, 2, 3   
                        

Vrúble


host - xxx.xxx.59.254 (?)
1.12.2010 16:05, počet návštěv: 18536
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Představte si, co s rostlinnými pletivy udělá šok z teplot blízkých nule rázem do 50 st... nesmysl. Mittw.

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
                           

Vrúble


host - xxx.xxx.183.242 (?)
1.12.2010 22:58
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Omlouvám se, že jsem (neznalec) vstoupila do diskuze. On by to zase takový šok být nemusel - ohřejeme (nad teploty blízké O) v místě, kde budeme do teplé vody dávat, tedy zatím v suchu. Vycházela jsem z kuchyně - maso, ve kterém chceme zachovat "šťávu" buď orestujeme nebo přelijeme horkou vodou (dělám před pečením králíka nebo kuřete), maso na polévku dáváme zásadně do studené vody, aby se všechny "dobroty" z masa vyluhovaly, vyvařily. No, budu se raději držet vařečky . Elena

Připojit reakci
                           

Vrúble


Mittwoch (310) - xxx.xxx.56.251 (?)
1.12.2010 23:25
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Přece jenom rouby chceme zachovat živé. Maso nee. :o) Některé rostliny mají docela značný teplotní šok už třeba při průvanu či vynesením z květinářství ven. Samozřejmě stromy mírného pásma se na dormanci připravují několik posledních měsíců (syntéza tlustších buněčných stěn, kalóza a pod.) ale přece jen mi přijde dosti drastické hodit rouby o nulové teplotě do horké, 50 st., vody. Kdyby se někdo koncem zimy při roubování nudil a měl dostatek materiálu, možno vyzkoušet různé varianty. Pak by se to dalo vyzkoušet i na odrůdy háklivé na Šarku. Dostatečně drastická metoda, kterou ještě rouby snesou a následně vyraší, by mohla zlikvidovat PPV. Chce to ovšem čas, viruprosté izolované podnože a chuť si hrát. ;o)

Připojit reakci
                           

Vrúble


host - xxx.xxx.183.242 (?)
2.12.2010 9:12
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

No právě, živé - pro mne podstatné "aby se všechny dobroty vylouhovaly" - u masa. Nevymáčí se i z těch roubů? Elena

Připojit reakci
                           

Vrúble


vyslouzil (17513) - xxx.xxx.65.50 (?)
2.12.2010 11:59
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Několikrát jsem se pokusil uchovávat rouby peckovin v mrazáku. Konkrétně slivoně. Šlo mi hlavně o to, aby nenarašily do pozdního jara. To se tedy podařilo. Výsledky ale byly horší než u běžně uchovaných roubů zapíchlých v zemi. Hodně se jich neujalo. Ale některé ano. Nepřišel jsem na to, jak to správně dělat  (náběh teplot před mražením, termín odběru roubů, způsob rozmrazení), ale přesvědčil jsem se, že přechovávat rouby v mrazáku teoreticky možné je a ujmutí není vyloučené. Co to udělá s virem a jestli by poznatky byly využitelné prto tepelné ošetření, nevím.

Připojit reakci
                     

Vrúble


host - xxx.xxx.61.106 (?)
1.12.2010 10:07
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Tepelné ošetření proti virózám se za vegetace praktikovalo u mladých odnoží jahodníku, určených na založení nových výsadeb.

Podrobnější návod na postup s udáním v jaké teplotě a jak dlouho má ve vodní lázni působit,  byl jestli se nemýlím před  nějakou tou desítkou let popsán v  HOBBY KVĚTECH.

Z paměti si to už přesně nepamatuji,  jen přibližně,  tak o tom blížšího  raději psát víc nebudu, ale těch padesát stupňů jak se tu v příspěvcích zmiňuje je naprosto nedostačující hodnota a zkusil bych to nejspíš na bylinných  'materiálech', než dřevitých roubech. 

Taky jsem přemýšlel čím zahubit  viry v rostlinných tkáních. Jeden zatím nerealizovaný nápad snad někdy vyzkouším.

Delší období jsem se do diskuzí nezapojoval, tak jsem,  už i přihlašovací heslo zapoměl. 0.

Připojit reakci
                        

Vrúble


host - xxx.xxx.182.227 (?)
1.12.2010 15:30
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Cituji jeden zdroj: Roubovanci se testují ve skleněných inkubátorech 3 až 4 týdny při teplotě 37 C.Působením déletrvající zvýšené teploty se v nich podařilo inaktivovat virus mozaiky jabloně, virus žilkové mozaiky hrušně a FLO gumovitosti jabloně. Rouby infikované virem zakrslosti šarky se podařilo ozdravit ponořením do vody s teplotou 48 C na dobu 40 minut.Virus šarky švestky se podařilo inaktivovat teplým vzduchem při 65 C za 5 minut... při překročení stanovené teploty dochází k úhynu rostlin a naopak při nedodržení inaktivační teploty se patogen nezničí.P
Připojit reakci
                           

Vrúble


vyslouzil (17513) - xxx.xxx.81.81 (?)
1.12.2010 17:45
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

To je slovo do rvačky. Snad je ten zdroj důvěryhodný. Já mám jen obavu, že vzduch 65 st. teplý za 5 minut celý roub neprohřeje. Zejména tlustší roub. Akdyž ho prohřeje, nezahubí ho?
   Je možné, že teplem ošetřená rostlina se vzpamatuje, pokud je celá i s kořeny. Na ujmutí roubu to možná ale nestačí. Je to ale jen úvaha. Vycházím ze zkušenosti, že zasazená podnož peckoviny vetšinou na jaře vyraší i s horšímy kořeny, ale pokud ji téhož jara naštěpujme, až na výjimky seroub neujme. Aspoň mně se to nedařilo.

Připojit reakci
                           

Vrúble


host - xxx.xxx.182.227 (?)
1.12.2010 17:50
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Je to z knihy Zahradnický slovník naučný, díl pátý, virózy rostlin.P
Připojit reakci
                           

Vrúble


host - xxx.xxx.82.69 (?)
2.12.2010 14:14
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pestujem slivky v nadmorskej vyške okolo 800 m.n.m. Ani jedna z odrôd nemá príznaky šárky /Domáca veľkoplodá - Bystrická slivka/. Asi pred 10. rokmi som vysadil Čačanskú lepoticu, ktorá mala na listoch šárku. I keď táto odrôda rodí v týchto drsných podmienkach velmi nepravidelne a málo, príznaky šárky na listoch sa úplne stratili a teraz strom raste veľmi zdravo. Že by to bola cesta na vyliečenie vrublov? 

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2, 3   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Ptačí jeřáb / jeřáb sladkoplodý - má někdo na zahradě?429.1.2020228
Roubování38528.1.2020456754
Mantet 4026.1.202027398
Jabloň Eva - zkušenosti 223.1.20204562
Řez ovocných stromů6421.1.202028596
Kdouloň obecná6319.1.202052887
Honeycrisp3117.1.202026842
Díra v jabloni 816.1.20205196
Topaz nepřekonaný 25810.1.2020131200
zlatá reneta89.1.202016550
Sloupové jabloně166.1.202060729
Roubovací klešte26.1.2020637
Betonove stlpiky44.1.2020881
Přeroubování starší jabloně, poraďte 154.1.20202244
Protirakovinové jablko133.1.20206415
Smiřické vzácné 3029.12.201928121
Blaník328.12.2019718
Podzimní přihnojení2525.12.201919030
Delor 3325.12.201920974
Proč jen na zakrské podnoži?525.12.2019991
Prince je výborné, poroste mi tady?222.12.2019643
Jadroviny 201914522.12.201931330
Jeromine 121.12.20191168
Jesenno - zimné práce11819.12.201945500
Jabloň Ghiva317.12.2019779
60 let stará jabloň - určení odrůdy 2017.12.201917527
Stará červená letní jabloň 5915.12.201944385
Zpustlý sad1514.12.20195869
Degustace Lysice 2019 713.12.20192378
Mrazuodolné odrody jabloní a podpníky2110.12.20193992
Opravný řez 19.12.2019538
Vlky399.12.201912458
Stará (ne)známá jablon708.12.201974411
Jabloň Jonathan628.12.201969745
5 TOP odrůd jabloní758.12.201938548
Jarka208.12.201913637
Klíčení jablka ze semene227.12.20194066
Náhrada za Desert285.12.201924162
Podnoz A234.12.2019793
Gulicky na korenoch 163.12.20193210
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Fórum pro chovatele - domácí miláčci, psi, drůbež, králíci, včely, krmiva, pelíšky
Brojlerová kuřata20:17
Chov pstruhov18:02
Chov pstruhov17:55
Chov pstruhov16:50
Chov pstruhov16:18
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2020
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů