Vliv podnože na chuť



host - 66.16 (?)
22.1.2016 20:43

další infomace a zdroje třeba zde (v AJ) nebo celá kapitola v knize Manual of plant grafting, Peter T. MacDonald, kde je zmíněna i možnost zpětné transkripce genu z mRNA podnože do DNA roubu.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  1,  2   
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 61.6 (?), 26.12.2009 23:10

Pokud přeroubuji nějaký strom - a provádím to přes 30 let -  mají jablka z prvních úrod obvykle jinou velikost chuť i skladovatelnost než matečný strom. Je to pochopitelné, vznikl nepoměr mezi kořeny a nadzemní částí, změnila se distribuce živin.  Postupně však, jak strom doroste původní velikosti, se plodové znaky připodobní původním. Možná jsem neměl to štěstí při kombinaci odrůd, ale já žádný rozdíl v chuti plodů v závislosti na přeroubované odrůdě nenacházím.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
PeterNR - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (306) - 168.82 (?), 22.1.2016 19:28

Dobrý podvečer, 

natrafil som na zaujímavý článok, v ktorom je popísané ako sa vzájomne ovplyvňujú podnož a vrúbeľ resp. očko. Priznám sa, neveril by som tomu že to je možné. Zaujímavé čítanie.

Peter

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 22.1.2016 19:39

Článek je trochu bulvární. Píše o ovlivnění genomu.  Jenže genom je tvořen DNA, zatímco oni hovoří o mobilní (patrně mesenger) RNA. Takže štěp neovlivňuje genom rostliny, spíš její chování. Jenže to už by taková mediální bomba nebyla, protože to je dávno známé.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Mittwoch - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (312) - 50.105 (?), 22.1.2016 22:29

Článek jsem nečetl. Podnož (donor RNA - tzv. sRNA/miRNA) skutečně neovlivňuje pouze messenger (mRNA, transkript, předloha pro výrobu bílkovin), nýbrž i prostřednictvím epigenetických změn i vlastní genom (=DNA) roubu. Představte si to tak, že v rostlině jsou téměř všechny buňky (narozdíl od živočichů) propojeny trubkami (=plasmodesmy), kterými spolu komunikují. U podnože reagující na nějaký podnět vznikne signál (malá ribonukleová kyselina, smallRNA/microRNA), která putuje floémem celou rostlinou vzhůru do roubu, kde vstoupí plasmodesmy do buněk a ovlivní nejen produkci příslušné bílkoviny, ale i genom buňky (kupř. vypne úplně výrobu předlohy bílkoviny - mRNA=messengerové RNA).

Mičurin v lecčem pravdu měl, nevěděl však proč a bohužel řadu myšlenek dovedla propaganda/lysenkismus ad absurdum (př. "budou-li slepice zobat spolu se zrním sklo a roky si obrušovat zobáky, po několika generacích se budou rodit se zobáky jako orli").

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 66.16 (?), 22.1.2016 20:43

další infomace a zdroje třeba zde (v AJ) nebo celá kapitola v knize Manual of plant grafting, Peter T. MacDonald, kde je zmíněna i možnost zpětné transkripce genu z mRNA podnože do DNA roubu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 14.170 (?), 22.1.2016 22:00

Co třeba kouknout do starších análů. Mičurinova metoda sbližování.

V.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
&Milan - (16) - 208.184 (?), 23.1.2016 15:29

Taktiež mám jednu negatívnu skúsenosť s preštepením - cca 13 rokov preštepená jabloň odrody Starkrimson na odrodu Melrose plodí jablká s výrazne nahorklou chuťou šupky. Dužina je chutná, jablká výdržia až do mája.

Milan

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Maty - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (976) - 92.46 (?), 23.1.2016 18:56

Já připojím taky svoji zkušenost, mám 3 jabloně odrůdy Otava. První je štíhlé vřeteno (spolu s dalšímy stromky jiných odrůd tvoří jednu řadu) na podnoži M9 - chuť i barva nic moc. Druhý stromek je samostatně stojící čtvrtkmen na podnoži M7, chuť výrazně lepší. Třetí stromek rouboval otec, podnož odkopek, následně mezištěp (zpomalovací můstek) a roub. Jablka výborné chuti a krásné barvy. Stanoviště je pro všechny stromky obdobné. Pak se v tom vyznejte...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
sadař vlada z opavy - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (373) - 214.150 (?), 1.2.2016 23:13

Zdravím p.Lucas

Tato Vaše otázka padla na neprozkoumanou púdu plnou záhad a tajemství. Je na místě připomenout, že se tím to a docela podrobně zabíval sovětský šlechtitel Mičurin a u tohoto šlechtitele bych si vyprosil kdyby měl někdo nemístné politické narážky.

Mičurin zjistil, že podnož a to i odrúda silně ovlivňuje svou lidově řečeno krví i roub do kterého teče.

Na podobných poznadcích Mičurin hledal vznik a chování chymér vzniklých z oček místa srůstu.

Je fakt, že zimní odrůdy naroubované na rané mají horší skladovatelnost a odrůdy naroubované na odrůdě kalvilového typu jsou podlouhlejší než originální odrůda. S těmito problémy se na každé výstavě dostaneme do problémů, kde odrůda vypadá jako Idared a má tvar Glostru. Vždy při určování odrůdy je u mě první otázka , jestli je to přeroubovaný strom.

V pomologii se vždy uvádí z jaké podnože je typizovaný plod. V nové pomologii to bývá z podnoří M9.

s pozdravem sadař vlada

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Cesta z litého betonu8:34
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika