Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Jabloně > Vetrani sklepa, kolisani teploty a vliv na jablka

Vetrani sklepa, kolisani teploty a vliv na jablka


Ivan Hlavatý (4121) - xxx.xxx.234.97 (?)
5.12.2018 16:44
Ideálny 'sklep' by bol taký, v ktorom sa teplota stabilne udržiava tesne nad 0°C a kolíše čo najmenej, je tmavý a s vysokou stabilnou vlhkosťou vzduchu. Taký má ale málokto. Tiež by tam nemali byť okrem jabĺk iné plodiny a už vôbec nie zelenina či zemiaky a úplne optimálne by bolo skladovať skoršie odrody jabĺk oddelene od neskorých. To je ale v podstate sci-fi, také možnosti asi nemá žiadny hobík. Ja si práve myslím, že kolísanie teplôt skladovateľnosť skracuje významnejšie než prítomnosť svetla. Vetranie považujem za potrebné, plyny ktoré sa zrením jabĺk uvoľňujú tiež proces dozrievania akcelerujú. Ak si zoberieme profesionálne ULO-sklady, tak ich princíp je v podstate založený na stabilnej nízkej teplote a vytvorení umelej atmosféry s nízkym obsahom kyslíka a umele navodeným vysokým obsahom dusíka (ULO = ultra low oxygen). Ja mám v pivnici vetrací otvor, ktorý nezatváram počas celej dĺžky skladovania, bez ohľadu na vonkajšiu teplotu. Ak chcete mať jablká aj v apríli-máji-júni, treba zvoliť vhodné odrody s dlhým shelf-life (Admiral, Idared, Melrose, Braeburn...). IH (P.S.: tento rok bol počasím výnimočný, jablká išli do pivnice poväčšine skôr ako obvykle, v už iniciálne zrelšom stave a pivnice boli ešte teplé... Ako sa to prejaví na skladovateľnosti to ešte len uvidíme, ale že asi nie pozitívne sa dá predpovedať takmer s istotou.)
Ukázat polohu příspěvku v diskuzi >
Připojit reakci

recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty

Vetrani sklepa, kolisani teploty a vliv na jablka


kreketuse (440) - xxx.xxx.156.17 (?)
5.12.2018 12:56, počet návštěv: 1556
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Ve sklepe se mi drzi kolem 7st, pro jablka je lepsi 1 az 5 st. Pokud teplotu snizuji nocnim vetrani, zpravidla klesne, ale po zavreni postupne opet nastava korekce smerem vzhuru. Predpokladam ze kolisani teploty pro delku skladovatelnosti jablem patrne vadit nebude. Ale zajimaji mne v obecnosti argumenty pro a proti, zda je takoveto vetrani vhodne ci nevhodne? (za denniho svetla to asi vyhodne jako celek neni, nebot jablka maji zustava ve tme) 

Připojit reakci   
   

Vetrani sklepa, kolisani teploty a vliv na jablka


host - xxx.xxx.166.118 (?)
5.12.2018 15:22
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Mám podobný problém a zřejmě i většina malopěstitelů. Dva základní faktory - průběh počasí od konce léta až do dneška změnit nelze a stavební provedení sklepa asi jen v některých případech. A tak větrání za chladného počasí a pokud možno intenzivní - což bývá hlavně v noci, někdy však i ve dne - ke snížení teploty ve sklepě prospívá a následně, pokud se venku oteplí, je lépe větrání, přesněji proudění vzduchu zvenku dovnitř,  silně omezit. Toho světla bych se nyní asi nijak nebál. Dobrá je i vyšší vzdušná vlhkost, proudící do sklepa zvenku. Ale hmota stavby spolu s hmotou ovoce zatím nestačí natolik prochladnout, proto to následné oteplení. Noční mrazíky a snižování denních teplot ovlivní teplotu ve sklepě směrem k optimu s tím, že k urychlení zralosti ovoce uodrůd k tomu citlivých už došlo.

To nejsou žádná obecná pravidla, jde jen můj názor na základě mých zkušeností. R.

Připojit reakci
   

Vetrani sklepa, kolisani teploty a vliv na jablka


Ivan Hlavatý (4121) - xxx.xxx.234.97 (?)
5.12.2018 16:44
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Ideálny 'sklep' by bol taký, v ktorom sa teplota stabilne udržiava tesne nad 0°C a kolíše čo najmenej, je tmavý a s vysokou stabilnou vlhkosťou vzduchu. Taký má ale málokto. Tiež by tam nemali byť okrem jabĺk iné plodiny a už vôbec nie zelenina či zemiaky a úplne optimálne by bolo skladovať skoršie odrody jabĺk oddelene od neskorých. To je ale v podstate sci-fi, také možnosti asi nemá žiadny hobík. Ja si práve myslím, že kolísanie teplôt skladovateľnosť skracuje významnejšie než prítomnosť svetla. Vetranie považujem za potrebné, plyny ktoré sa zrením jabĺk uvoľňujú tiež proces dozrievania akcelerujú. Ak si zoberieme profesionálne ULO-sklady, tak ich princíp je v podstate založený na stabilnej nízkej teplote a vytvorení umelej atmosféry s nízkym obsahom kyslíka a umele navodeným vysokým obsahom dusíka (ULO = ultra low oxygen). Ja mám v pivnici vetrací otvor, ktorý nezatváram počas celej dĺžky skladovania, bez ohľadu na vonkajšiu teplotu. Ak chcete mať jablká aj v apríli-máji-júni, treba zvoliť vhodné odrody s dlhým shelf-life (Admiral, Idared, Melrose, Braeburn...). IH (P.S.: tento rok bol počasím výnimočný, jablká išli do pivnice poväčšine skôr ako obvykle, v už iniciálne zrelšom stave a pivnice boli ešte teplé... Ako sa to prejaví na skladovateľnosti to ešte len uvidíme, ale že asi nie pozitívne sa dá predpovedať takmer s istotou.)
Připojit reakci
      

Vetrani sklepa, kolisani teploty a vliv na jablka


host - xxx.xxx.14.170 (?)
5.12.2018 17:24
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

V chladících boxech se doporučuje nemít větší rozdíl teplot než 0.5 °C Tam jde ale o to, že chladící zařízení vysušuje vzduch.  Stále platí, že čím nižší je teplota, tím pomalejší je metabolismus v plodech. Letošní podzimní teploty moc nepřejí dlouhodobému skladování v amatérských podmínkách. Ono to bude problematické i v profesionálních skladech.

V.

Připojit reakci
         

Vetrani sklepa, kolisani teploty a vliv na jablka


Ivan Hlavatý (4121) - xxx.xxx.234.235 (?)
5.12.2018 18:46
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Istá veľká ovocinárska firma zo Slovenska (nebudem ju menovať, keďže to nie je podstatné) si prenajala ULO-sklady v Rakúsku a uložila v nich prevažnú väčšinu svojej úrody jabĺk. Teraz by na ich predaji obchodným reťazcom prerobili, lebo jabĺk je nadbytok. Spoliehajú sa na to, że v dôsledku špecifického počasia v tomto roku zimné odrody dozrejú a prezrejú skôr ako obvykle a profi-pestovatelia ktorí majú len bežné sklady už na jar nebudú mať čo ponúknuť. Spomínaná firma potom plánuje vytasiť svoje jablká a predávať ich za výhodnejšie ceny. Či im to vyjde, ukáže čas, vstúpiť do toho totiž môže konkurencia zo zahraničia (PL, HUN, AT, ITA, NZ). Preto sa toľko apeluje na "vlastenectvo" spotrebiteľov. Väčšina z nich má ale toto 'na háku' a riadi sa jedine cenami. Ja osobne som rád, že som v tomto sebestačný a nemusím tieto veci riešiť. IH
Připojit reakci
            

Vetrani sklepa, kolisani teploty a vliv na jablka


Marek-TT (602) - xxx.xxx.235.1 (?)
5.12.2018 20:40
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pivnicu, v ktorej skladujem jablká, sa snažím vetrať pravidelne. V 2 protiľahlých rohoch sú nainštalované ventilátory, ktoré zabezpečujú vháňanie vzduchu dnu. Zapínam ich väčšinou na noc, no aj tak sa mi zatiaľ nepodarilo stiahnuť teplotu pod 7°C. Veľkú časť viny bude mať na tom stavba nad pivnicou, ktorá je síce nevykurovaná, no aj tak ju čiastočne izoluje. Napriek tomu u jabĺk s dlhšou výdržou (Topaz, Fuji) nepozorujem rapídne znižovanie kvality. Mať časť odrôd s dobrou skladovateľnosťou, ktoré nie sú až tak náchylné na nevhodné skladovacie priestory, je jednou z ciest, ako si zabezpečiť čerstvé ovocie z vlastnej produkcie aj počas jarných mesiacov.

Připojit reakci
               

Vetrani sklepa, kolisani teploty a vliv na jablka


host - xxx.xxx.212.49 (?)
5.12.2018 22:40
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Mám Idaredy a zimní hrušky v bedýnkách venku ve stínu - musí být na hlíně až jde teplo od země, bedýnky přikryté minimálně 20cm vrstvou listím (i z bočních stran). Bylo u nás jeden den -9,5°C, na jabkách kapky vody, odspodu žížaly. Do příchodu celodenních mrazů prosinec/leden vydrží, pak do sklepa. smiley MH

Připojit reakci
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Pinova2418.8.201926700
Prima 818.8.20194859
Jadroviny 20192517.8.20192543
Letní jablka dozrávají 15716.8.2019107169
Zničené listy u mladých rezistentních jabloní 2913.8.20192365
Jabloň Lucy10213.8.201968365
Red Cap 1813.8.201910425
Padlí, strupovitost, svilušky, květopas, mery, pilatky, obaleči... na jádrovinách 201910512.8.201917656
Odrůda Admiral9211.8.201937386
Jaké tvary stromů?2210.8.201922480
Jabloň - zdroj ovoce a zdroj stínu119.8.2019814
Kam mizí holovouské šlechtění328.8.20196850
Pravokořenné stromy1407.8.201973390
Akane - perla podzimu 777.8.201954151
Mantet 407.8.201923962
Red Delicious mutant 46.8.20192034
Srpnové 35.8.2019261
Určení jablka dle fota 785.8.201930852
Určenie odrôd jabloní po dedovi 224.8.20195619
Roubování na pařízek 322.8.20193006
Kam se poděl Šampion?1172.8.201990728
Letní červené jablko - Astrachán červený? 41.8.2019413
Florina7131.7.201937698
Doporuceni jablone - zacatecnik1331.7.20191226
Topaz nepřekonaný 25530.7.2019115143
Rosette 429.7.20191602
Juno, nebo jine skore jablko328.7.2019330
Opad plodů Admirálu3128.7.20194781
"Boule" na kmenu jabloně 522.7.2019487
Desert 4521.7.201917371
Zanedbaná jabloň 121.7.2019180
Poškozená kůra a dřevo na mladé jabloni 719.7.2019701
Usychajuca mlada jablon 519.7.20191001
Vzdušné potápanie - zakoreňovanie ovocných stromov 717.7.20191403
Sušení jablek6117.7.201964376
Coxova reneta (Cox´s Orange Renette, *1825 M.R. Cox v Colnbrook-Lawnu)8116.7.201962157
Mrazuodolné odrody jabloní a podpníky616.7.2019547
Pocta Rubinole 10815.7.201945820
Air layering fruit trees - množení ovocných stromů512.7.20192071
Citrónové zimní1611.7.20192339
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Fórum pro chovatele - domácí miláčci, psi, drůbež, králíci, včely, krmiva, pelíšky
Chov krůt16.8.2019
Nemocná chodidla slepic15.8.2019
Chov pstruhov12.8.2019
Zablácená vejce12.8.2019
Zablácená vejce11.8.2019
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů