Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Jabloně > Vetrani sklepa, kolisani teploty a vliv na jablka

Vetrani sklepa, kolisani teploty a vliv na jablka


Ivan Hlavatý (3590) - xxx.xxx.234.97 (?)
5.12.2018 16:44
Ideálny 'sklep' by bol taký, v ktorom sa teplota stabilne udržiava tesne nad 0°C a kolíše čo najmenej, je tmavý a s vysokou stabilnou vlhkosťou vzduchu. Taký má ale málokto. Tiež by tam nemali byť okrem jabĺk iné plodiny a už vôbec nie zelenina či zemiaky a úplne optimálne by bolo skladovať skoršie odrody jabĺk oddelene od neskorých. To je ale v podstate sci-fi, také možnosti asi nemá žiadny hobík. Ja si práve myslím, že kolísanie teplôt skladovateľnosť skracuje významnejšie než prítomnosť svetla. Vetranie považujem za potrebné, plyny ktoré sa zrením jabĺk uvoľňujú tiež proces dozrievania akcelerujú. Ak si zoberieme profesionálne ULO-sklady, tak ich princíp je v podstate založený na stabilnej nízkej teplote a vytvorení umelej atmosféry s nízkym obsahom kyslíka a umele navodeným vysokým obsahom dusíka (ULO = ultra low oxygen). Ja mám v pivnici vetrací otvor, ktorý nezatváram počas celej dĺžky skladovania, bez ohľadu na vonkajšiu teplotu. Ak chcete mať jablká aj v apríli-máji-júni, treba zvoliť vhodné odrody s dlhým shelf-life (Admiral, Idared, Melrose, Braeburn...). IH (P.S.: tento rok bol počasím výnimočný, jablká išli do pivnice poväčšine skôr ako obvykle, v už iniciálne zrelšom stave a pivnice boli ešte teplé... Ako sa to prejaví na skladovateľnosti to ešte len uvidíme, ale že asi nie pozitívne sa dá predpovedať takmer s istotou.)
Ukázat polohu příspěvku v diskuzi >
Připojit reakci

recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty

Vetrani sklepa, kolisani teploty a vliv na jablka


kreketuse (426) - xxx.xxx.156.17 (?)
5.12.2018 12:56, počet návštěv: 733
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Ve sklepe se mi drzi kolem 7st, pro jablka je lepsi 1 az 5 st. Pokud teplotu snizuji nocnim vetrani, zpravidla klesne, ale po zavreni postupne opet nastava korekce smerem vzhuru. Predpokladam ze kolisani teploty pro delku skladovatelnosti jablem patrne vadit nebude. Ale zajimaji mne v obecnosti argumenty pro a proti, zda je takoveto vetrani vhodne ci nevhodne? (za denniho svetla to asi vyhodne jako celek neni, nebot jablka maji zustava ve tme) 

Připojit reakci   
   

Vetrani sklepa, kolisani teploty a vliv na jablka


host - xxx.xxx.166.118 (?)
5.12.2018 15:22
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Mám podobný problém a zřejmě i většina malopěstitelů. Dva základní faktory - průběh počasí od konce léta až do dneška změnit nelze a stavební provedení sklepa asi jen v některých případech. A tak větrání za chladného počasí a pokud možno intenzivní - což bývá hlavně v noci, někdy však i ve dne - ke snížení teploty ve sklepě prospívá a následně, pokud se venku oteplí, je lépe větrání, přesněji proudění vzduchu zvenku dovnitř,  silně omezit. Toho světla bych se nyní asi nijak nebál. Dobrá je i vyšší vzdušná vlhkost, proudící do sklepa zvenku. Ale hmota stavby spolu s hmotou ovoce zatím nestačí natolik prochladnout, proto to následné oteplení. Noční mrazíky a snižování denních teplot ovlivní teplotu ve sklepě směrem k optimu s tím, že k urychlení zralosti ovoce uodrůd k tomu citlivých už došlo.

To nejsou žádná obecná pravidla, jde jen můj názor na základě mých zkušeností. R.

Připojit reakci
   

Vetrani sklepa, kolisani teploty a vliv na jablka


Ivan Hlavatý (3590) - xxx.xxx.234.97 (?)
5.12.2018 16:44
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Ideálny 'sklep' by bol taký, v ktorom sa teplota stabilne udržiava tesne nad 0°C a kolíše čo najmenej, je tmavý a s vysokou stabilnou vlhkosťou vzduchu. Taký má ale málokto. Tiež by tam nemali byť okrem jabĺk iné plodiny a už vôbec nie zelenina či zemiaky a úplne optimálne by bolo skladovať skoršie odrody jabĺk oddelene od neskorých. To je ale v podstate sci-fi, také možnosti asi nemá žiadny hobík. Ja si práve myslím, že kolísanie teplôt skladovateľnosť skracuje významnejšie než prítomnosť svetla. Vetranie považujem za potrebné, plyny ktoré sa zrením jabĺk uvoľňujú tiež proces dozrievania akcelerujú. Ak si zoberieme profesionálne ULO-sklady, tak ich princíp je v podstate založený na stabilnej nízkej teplote a vytvorení umelej atmosféry s nízkym obsahom kyslíka a umele navodeným vysokým obsahom dusíka (ULO = ultra low oxygen). Ja mám v pivnici vetrací otvor, ktorý nezatváram počas celej dĺžky skladovania, bez ohľadu na vonkajšiu teplotu. Ak chcete mať jablká aj v apríli-máji-júni, treba zvoliť vhodné odrody s dlhým shelf-life (Admiral, Idared, Melrose, Braeburn...). IH (P.S.: tento rok bol počasím výnimočný, jablká išli do pivnice poväčšine skôr ako obvykle, v už iniciálne zrelšom stave a pivnice boli ešte teplé... Ako sa to prejaví na skladovateľnosti to ešte len uvidíme, ale že asi nie pozitívne sa dá predpovedať takmer s istotou.)
Připojit reakci
      

Vetrani sklepa, kolisani teploty a vliv na jablka


host - xxx.xxx.14.170 (?)
5.12.2018 17:24
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

V chladících boxech se doporučuje nemít větší rozdíl teplot než 0.5 °C Tam jde ale o to, že chladící zařízení vysušuje vzduch.  Stále platí, že čím nižší je teplota, tím pomalejší je metabolismus v plodech. Letošní podzimní teploty moc nepřejí dlouhodobému skladování v amatérských podmínkách. Ono to bude problematické i v profesionálních skladech.

V.

Připojit reakci
         

Vetrani sklepa, kolisani teploty a vliv na jablka


Ivan Hlavatý (3590) - xxx.xxx.234.235 (?)
5.12.2018 18:46
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Istá veľká ovocinárska firma zo Slovenska (nebudem ju menovať, keďže to nie je podstatné) si prenajala ULO-sklady v Rakúsku a uložila v nich prevažnú väčšinu svojej úrody jabĺk. Teraz by na ich predaji obchodným reťazcom prerobili, lebo jabĺk je nadbytok. Spoliehajú sa na to, że v dôsledku špecifického počasia v tomto roku zimné odrody dozrejú a prezrejú skôr ako obvykle a profi-pestovatelia ktorí majú len bežné sklady už na jar nebudú mať čo ponúknuť. Spomínaná firma potom plánuje vytasiť svoje jablká a predávať ich za výhodnejšie ceny. Či im to vyjde, ukáže čas, vstúpiť do toho totiž môže konkurencia zo zahraničia (PL, HUN, AT, ITA, NZ). Preto sa toľko apeluje na "vlastenectvo" spotrebiteľov. Väčšina z nich má ale toto 'na háku' a riadi sa jedine cenami. Ja osobne som rád, že som v tomto sebestačný a nemusím tieto veci riešiť. IH
Připojit reakci
            

Vetrani sklepa, kolisani teploty a vliv na jablka


Marek-TT (203) - xxx.xxx.235.1 (?)
5.12.2018 20:40
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pivnicu, v ktorej skladujem jablká, sa snažím vetrať pravidelne. V 2 protiľahlých rohoch sú nainštalované ventilátory, ktoré zabezpečujú vháňanie vzduchu dnu. Zapínam ich väčšinou na noc, no aj tak sa mi zatiaľ nepodarilo stiahnuť teplotu pod 7°C. Veľkú časť viny bude mať na tom stavba nad pivnicou, ktorá je síce nevykurovaná, no aj tak ju čiastočne izoluje. Napriek tomu u jabĺk s dlhšou výdržou (Topaz, Fuji) nepozorujem rapídne znižovanie kvality. Mať časť odrôd s dobrou skladovateľnosťou, ktoré nie sú až tak náchylné na nevhodné skladovacie priestory, je jednou z ciest, ako si zabezpečiť čerstvé ovocie z vlastnej produkcie aj počas jarných mesiacov.

Připojit reakci
               

Vetrani sklepa, kolisani teploty a vliv na jablka


host - xxx.xxx.212.49 (?)
5.12.2018 22:40
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Mám Idaredy a zimní hrušky v bedýnkách venku ve stínu - musí být na hlíně až jde teplo od země, bedýnky přikryté minimálně 20cm vrstvou listím (i z bočních stran). Bylo u nás jeden den -9,5°C, na jabkách kapky vody, odspodu žížaly. Do příchodu celodenních mrazů prosinec/leden vydrží, pak do sklepa. smiley MH

Připojit reakci
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Jabloň Lucy9718.12.201855282
Lysice 20182617.12.20184077
Nepadá listí1017.12.20181079
Degustace Valmez prosinec 2018 217.12.2018400
Sklizeň jádrovin 201810115.12.201815073
Prosím o pomoc s určením odrůd 512.12.2018676
Určení jablka dle fota 5712.12.201822800
TOP odrody sezóny 20181712.12.20182494
Joya 311.12.2018493
Ktoré odrody sú vhodné na vypestovanie semenáčov?359.12.201821401
Opět prosím o určení odrůdy 109.12.2018892
Fuji - červené mutace579.12.201819302
Evelina 147.12.201817169
Vetrani sklepa, kolisani teploty a vliv na jablka75.12.2018734
Bude vůbec úroda ovoce v příštím roce?45.12.2018551
České sady po sklizni 2018 1428.11.20181927
Které jablko považujete nyní (v listopadu) za nejchutnější?2927.11.20184722
Sezona výsadby ovocný stromků začala8026.11.201812444
Mletý dolomitický vápenec a hnůj společně?3324.11.20183519
Holiday 1624.11.20182085
Trhliny a díry ve starých stromech722.11.2018854
Envy 521.11.20184431
Určení odrudy 920.11.2018995
Koru 219.11.2018411
Staré odrůdy1819.11.20184112
Bakteriální boulovitost kořenů 2218.11.20182172
Stará odrůda jabloně 618.11.2018945
Jarka1718.11.20188953
Vysadba stromku - kvetinacovy efekt617.11.2018726
Povrchové kořeny1115.11.20181417
Praskliny v kmenu 415.11.2018889
Kedy odstrániť pásku1914.11.20183641
Opál 4814.11.201820163
Honeycrunch 1114.11.20182100
Staré odrody z chorvadska len jablk 603 odrôd 512.11.2018902
Hádanka 7812.11.201812356
Co to mám na jablůňce? 811.11.2018820
Výstava jabĺk Teplička n.váhom 110.11.2018405
Jesenno - zimné práce11010.11.201834576
Poznáte túto odrodu? 410.11.2018664
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Fórum pro chovatele - domácí miláčci, psi, drůbež, králíci, včely, krmiva, pelíšky
Záchůdek catgenie 120+13.12.2018
Koťátka versus blechy13.12.2018
Kolik a jaké krmivo?10.12.2018
Kolik a jaké krmivo?10.12.2018
Border kolie do bytu?23.11.2018
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2018
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů