Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:Ideálny 'sklep' by bol taký, v ktorom sa teplota stabilne udržiava tesne nad 0°C a kolíše čo najmenej, je tmavý a s vysokou stabilnou vlhkosťou vzduchu. Taký má ale málokto. Tiež by tam nemali byť okrem jabĺk iné plodiny a už vôbec nie zelenina či zemiaky a úplne optimálne by bolo skladovať skoršie odrody jabĺk oddelene od neskorých. To je ale v podstate sci-fi, také možnosti asi nemá žiadny hobík. Ja si práve myslím, že kolísanie teplôt skladovateľnosť skracuje významnejšie než prítomnosť svetla. Vetranie považujem za potrebné, plyny ktoré sa zrením jabĺk uvoľňujú tiež proces dozrievania akcelerujú. Ak si zoberieme profesionálne ULO-sklady, tak ich princíp je v podstate založený na stabilnej nízkej teplote a vytvorení umelej atmosféry s nízkym obsahom kyslíka a umele navodeným vysokým obsahom dusíka (ULO = ultra low oxygen). Ja mám v pivnici vetrací otvor, ktorý nezatváram počas celej dĺžky skladovania, bez ohľadu na vonkajšiu teplotu. Ak chcete mať jablká aj v apríli-máji-júni, treba zvoliť vhodné odrody s dlhým shelf-life (Admiral, Idared, Melrose, Braeburn...). IH (P.S.: tento rok bol počasím výnimočný, jablká išli do pivnice poväčšine skôr ako obvykle, v už iniciálne zrelšom stave a pivnice boli ešte teplé... Ako sa to prejaví na skladovateľnosti to ešte len uvidíme, ale že asi nie pozitívne sa dá predpovedať takmer s istotou.)