Mám podobný problém a zřejmě i většina malopěstitelů. Dva základní faktory - průběh počasí od konce léta až do dneška změnit nelze a stavební provedení sklepa asi jen v některých případech. A tak větrání za chladného počasí a pokud možno intenzivní - což bývá hlavně v noci, někdy však i ve dne - ke snížení teploty ve sklepě prospívá a následně, pokud se venku oteplí, je lépe větrání, přesněji proudění vzduchu zvenku dovnitř, silně omezit. Toho světla bych se nyní asi nijak nebál. Dobrá je i vyšší vzdušná vlhkost, proudící do sklepa zvenku. Ale hmota stavby spolu s hmotou ovoce zatím nestačí natolik prochladnout, proto to následné oteplení. Noční mrazíky a snižování denních teplot ovlivní teplotu ve sklepě směrem k optimu s tím, že k urychlení zralosti ovoce uodrůd k tomu citlivých už došlo.
To nejsou žádná obecná pravidla, jde jen můj názor na základě mých zkušeností. R.