Vanda nebo Vysočina



Stránky: 1,  2   
host - 40.193 (?) 
13.2.2016 21:00, zobrazeno: 8002x

Zdravím.  Mám v sadu stromek semenáče a váhám, zda naroubovat  Vandu nebo Vysočinu. Rouby mám. S žádnou nemám zkušenost. U Vandy mám o obavu s pihovitostí.  Sad 400m osluněný.  Co byste doporučili? Petr

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 153.9 (?), 13.2.2016 23:27

Dobrý den, záeží na tom, co od odrůdy očekáváte. Vandu pěstuji asi dvacet let v nadmořské výšce podobné Vaši a za tu dobu jen jednou nezarodila (mráz v květu), jinak velmi spolehlivá. Ale nevydrží dlouho a při skladování jsou s ní problémy. Vysočinu mám dva roky, je trochu sladší, se skladováním nemám moc zkušeností, protože ještě moc nerodí a na uskladnění toho moc nezbude.

Jen pro informaci, v současné době konzumujeme Topazy a Rozely, jsou výborné, na uskladnění podstatně lepší než obě Vámi zmiňované odrůdy.

JZ

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 153.9 (?), 14.2.2016 9:54

Ještě jsem zapomně jedno. Říkáte semenáček, z toho usuzuji na vysokokmen. Vanda před dozráváním hodně padá, máme pod ní vždy "naseto". A když dopadne na tvrdé, tak je "nakaši". Při sklizni se vyplatí ji protrhávat - sklízet alespoň nadvakrát.

Jak jsem už psal, s Vysočinou tolik zkušeností nemám, nemohu vyloučit, že tyto vlastnosti nemá také.

Překvapuje mne zkušenost pana Vinšálka s Rozelou jako podzimní až raně zimní odrůdou. V našich podmínkách se chová jako zimní až pozdně zimní, dokonce naše první úroda vůbec nedozrála, i když jsem ji trhal až ve sněhu někdy koncem listopadu. Hořkou skvrnitost potvrzuji, občas se bohužel vyskytuje.

JZ

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Mikeš13 - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1994) - 26.83 (?), 14.2.2016 7:55

Myslím si, že výběrem jakékoliv z těchto dvou neuděláte chybu. Vzhledem k tomu, že to jsou víceméně podzimní odrůdy, bych skladování nějak moc neřešil.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 68.74 (?), 14.2.2016 9:35

Vandu nepěstuji kvůli pihovitosti, bohatě mi v tomto stačí trápení s jejím potomstvem, i když to jsou chuťovky.
Patří k nim i zde zmiňovaná Rozela. U mě (330m) je to podzimní až ranně zimní odrůda s optimální konzumní zralostí v listopadu, nejdéle do půli prosince. Možná by do února vydržela, ale už v lednu je její chuť za zenitem.
Topaz si uchovává svěžest i chuť do půli března.
U obou odrůd, ale to platí i obecně, záleží také na ročníku.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 72.172 (?), 14.2.2016 12:13

Vandu mám naštepenu na polovičke veľkei starej jablone, viac ako 10-12 rokov. Za tie roky rodila celkom slušne, aj chuť by bola celkom uchádzajúca.. Jej veľkým nedostatkom, pre ktorý som sa ju rozhodol preštepiť, Síríusom, je veľký opad plodov a veľmi veľa plodov zhnije priamo na strome.Z veľkej úrody nakoniec zostane málo zdravých plodov.Je veľmi citlivá na akékoľvek mechanické poškodenie, či už od ľadovca, sršne osy, silný vietor, dokážu často zredukovať úrodu na minimum. Jediné riešenie je plody podtrhúť, to je ale na úkor jej chuti.Na nejakom menšom konári si ju nechám jednak z nostalgie a aj kvoli opeľovaniu, lebo v jari zvykne veľľmi krásne zakvitnúť.

afer

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Mikeš13 - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1994) - 26.83 (?), 14.2.2016 15:38

Vandu mám už nějaký ten pátek a nebýt nevhodné podnože pro místní podmínky, tak bych jí skoro nic nevytkl. Výraznější opad jsem ve srovnání s jinými odrůdami nezaznamenal, po sklizni za 7 - 14 dnů pěkně dojde do konzumní zralosti. Pro mě je to především chuťovka a "bezúdržbová" jabloň - pěkně roste, dobře nasazuje, minimální potřeba řezu, pravidelně plodí, bez postřiků. Hořkou pihovitost jsem zaznamenal jen na pár plodech. Opět jsem si ji vysadil, tentokrát na jiné podnoži.


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Jiřina7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (883) - 142.1 (?), 14.2.2016 15:41

Vandu pěstuju přes dvacet let. Mám ji v zatravněném sadu na semenáči.  Stromek jsem si štěpovala sama. Pihovitost byla jen v prvních letech, po nástupu hojné plodnosti není pihovité ani jedno jablko. Zatravněný sad téměř nehnojíme. Jde o podzimní jablko výborné navinulé chuti. V hornobělských degustacích v listopadovém termínu bývala Vanda na prvním místě. Z hornobělské pětadvacítky jsem tehdy vycházela při obnově zahrady. Jablka pěstuju pro širší rodinu a ne každému navinulá chuť vyhovuje. Plodnost je vysoká i přesto, že více než polovina nejlepších plodů shnije před sklizní. Tvoří menší korunu i na semenáči. Přes určité nedostatky bych ji doporučila do každé zahrady, pokud majiteli bude vyhovovat chuť.  Zdraví Jiřina

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 67.66 (?), 14.2.2016 22:15

Celá řada lidí tu podrobně popisuje své - vesměs dobré - zkušenosti s Vandou. Zadavatel se ale, jestli se nemýlím,  ptá jestli Vandu nebo Vysočinu. 
   Já bych volil Vysočinu.
1. Přijde mi, že roste slaběji než Vanda a na bujný semenáč se tak bude víc hodit. 
2. Vanda konzumně dozrává poměrně brzy po sklizni. Nevydrží enormně dlouho, je otázka, jestli stihnete všechny plody ze stromu na semenáči zkonzumovat.
3. Vysočinu lze taky jíst poměrně brzy po sklizni. Vydrží však déle. Nedávno jsme snědli poslední Vysočiny - pravda, už byly měkší. 
4. Mně Vysočina chutná víc. Ale je to otázka vkusu.
Obě zvažované odrůdy rozhodně nejsou špatné. Možná bych ale spíš sáhnul pro některou ze trojice Rozela, Admirál, Merkur. Hlavně kvůli delší době konzumace.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
LukášK - (16) - 54.182 (?), 15.2.2016 8:29

Mám v sadu Lipno. Vysočinu, Vandu nemám. Když jdu pro jablka a rozhlížím se covzít, sahnu po Rozele, Red Topazu. Nově mám Admirál, ten ještě neplodí. Vysočinu nebo Vandu bych dal spíše na nějakou větev jiné jabloně ale ne na celý strom. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?8:04
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika