Úvazek roubu
|
|
|
|
|
 |
 |
|
tomast - Zlatý Zahrádkář (572) - 244.4 (?), 17.3.2010 13:58
Nic nového neporadím, nepřestaňte trénovat... Roubování za kůru je určitě jednodušší, samozřejmě pokud to průměr větví/roubů dovolí...
Jádroviny se ujímají dobře, i pokud roub není zcela ukázkový. Asi bych to neměl říkat, ale ujímaly se mi i rouby s kratšími styčnými plochami. Důležité je, aby řezné plochy nebyly konvexní (duté), popř. "do vrtule". Nebo zkuste použít jiný nožík - já třeba nemám rád tlusté čepele, preferuji čepel co nejtenčí, ale nesmí se při řezu bortit a ohýbat.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Jelen - (42) - 179.219 (?), 17.3.2010 22:56
Naprosto souhlasím s tou anglickou kopulací, navíc, pokud je někdo dřevák jako třeba já a není schopen udělat úplně rovný řez, tak přichycením roubu a podnoze za jazýčky dosáhne většího spojení roubu a podnože. Nebo mi to aspoň tak připadlo.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 66.105 (?), 21.3.2010 10:03
Nejlepší a nejpřesnější kopulační řez roubu může laik vytvořit na prkýnku nebo polystyrénové nebo korkové desce. Nožem pak jen zatáhnete jako smyčcem. U tenčích roubů, kterých mám málo, to někdy tak dělám. Tlustý roub se tak řezat nedá. Mimmo
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 153.9 (?), 2.4.2010 0:38
Hlavně si nic nedělejte z toho, že řez neprovedete jedním řezem. Roubuji už 20 let (i když ne moc) a většinu řezů musím opravovat. Procento úspěšnosti ujmutí mám okolo 95%. Řezné rány k sobě přilehnou po stažení pružnou páskou (Někdy používám i pružnou elektrikářskou, lepí a tím dobře drží. Většinou ji ale používám lepicí stranou ven, lépe se pak po srůstu sundává.)
Anglická kopulace je po troše treningu nejspolehlivější.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 103.253 (?), 3.4.2010 9:07
Používám anglickou kopulaci, skutečně manipulace je lepší, ale hodně roubuji i do rozštěpu jednoleté výhony a rouby stejné síly, či rouby o menším průměru, než je podnož. Někdy i rouby od průměru 2mm a jde to(sakury).
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 24.183 (?), 3.4.2010 10:56
Já používám klasickou kopulaci, ale pomáhám si obyčejným kolíčkem na prádlo. Velmi dobře zastane funkci další ruky a omotávání páskou je potom naprosto pohodové.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 251.161 (?), 30.4.2010 9:41
Také jak pan Vysloužil jsem v knížkách našel doporučení nechat vyčnívat řez roubu nad podnoží.I kyž ne tolik jak on uvádí, jen asi 3-5mm.Doporučuje se to k vuli zavalení kalusem.V posledních letech kromě za kůru obyčejně nebo zlepšený způsob, zkouším Tittlův způsob.Zdá se mi dobrý.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |