Úvazek roubu

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 65.50 (?) 
6.5.2010 8:37

Přesně stejnými kroky jsem empiricky doplnil techniku roubování za kůru, jako p. Vítek. Nejrychlejší a nejčastější mojí technikou je bezesporu zlepšené zlepšené roubování za kůru. To druhé zlepšení spočívá právě v šikmém seříznutí kůry roubu pod očkem, na něž dolehne kůra. Setkal jsem se ale i s nevýhodou tohoto vylepšení. Zdá se mi, že roub přiroste dřív právě k té kůře než dřevnímu válci. Párkrát se mi stalo, že po uvolnění úvazku se řez na podnoži "rozšklebil a roub přihojený jenom na kůře se vytočil z lůžka a zůstal viset přilepený jen na té kůře. Rostl dál, ale zacelení rány trvalo dlouho a není dokonalé.  
   Co se týče toho německého způsobu s klínkem. Ano klínek je mírně šikmo do kozí nožky, úhel se řídí tloušťkou podnože. Na tlusté větvi je to v podstatě úplný klínek, u podnože jen 2x silnější než roub je klínek bližší kozí nožce.

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 178.235 (?), 5.5.2010 23:40

U peckovin roubování za kůru moc nepoužívám, spíš kopulaci mladých výhonů.Zmíněnému německému způsobu dost věřím, zkusím u jádrovin.Očko by se při manipulaci nemělo ani trochu poškodit.Místa pro něj je tam oproti Tittelovu způsobu víc.  AB

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Napojení na novou kanalizaci9.6.2025
Robotická sekačka na chalupu6.6.2025
Filtrace kohoutkové vody6.6.2025
Robotická sekačka na chalupu5.6.2025
Robotická sekačka na chalupu3.6.2025
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?29.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz