Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Kontakty   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Jabloně > Roubování

Roubování


host - xxx.xxx.1.251 (?)
19.3.2007 1:44
Ten brousek má rozměry 15x5x2,5 cm.  Co se týká roubování používám běžný odložený kuchyňský nerezový nůž. Odložený proto, protože má oproti jiným velice tenkou čepel a v kuchyni by pravděpodobně utrpěl nějaké zuby na ostří. Nabroušený vydrží tak do deseti řezů, než otupí, když si u nedůležitých řezů vypomůžu druhým brubším nožem, vydrží tak na naroubování 2 - 5 stromků.  Co se týká intenzity broušení, u belgického brousku brousí oxid křemičitý a přimíchaný oxid železa, což je mnohem měkčí materiál než korund nebo karborundum. Staří si ale pískovec považovali, údajně prý dobře nabrousil, ale tolik "nežral"ostří jako korund. Nevím ale jak by se osvědčil pískovec na dnešní moderní supertvrdé materiály typu zmrazené ostří.
Ukázat polohu příspěvku v diskuzi >
Připojit reakci

recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   << Předchozí příspěvky | <...6, 7, 8, 9, 10...>   
                  

Roubování


host - xxx.xxx.1.251 (?)
19.3.2007 1:44, počet návštěv: 435387
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Ten brousek má rozměry 15x5x2,5 cm.  Co se týká roubování používám běžný odložený kuchyňský nerezový nůž. Odložený proto, protože má oproti jiným velice tenkou čepel a v kuchyni by pravděpodobně utrpěl nějaké zuby na ostří. Nabroušený vydrží tak do deseti řezů, než otupí, když si u nedůležitých řezů vypomůžu druhým brubším nožem, vydrží tak na naroubování 2 - 5 stromků.  Co se týká intenzity broušení, u belgického brousku brousí oxid křemičitý a přimíchaný oxid železa, což je mnohem měkčí materiál než korund nebo karborundum. Staří si ale pískovec považovali, údajně prý dobře nabrousil, ale tolik "nežral"ostří jako korund. Nevím ale jak by se osvědčil pískovec na dnešní moderní supertvrdé materiály typu zmrazené ostří.
Připojit reakci   
                     

Roubování


vyslouzil (17303)
19.3.2007 18:15
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Jsme mezi odborníky - brusiči, takže k tomu není co dodat. Já si dosud myslel, že měkší brousek rychleji nabrousí, ale taky rychleji ubývá (brousku i nože). Každopádně nedoporučuji kroužkové brousky typu Fiskars. A nezapomňte roubovací nože brousit jen z jedné strany. Ale to je asi nošením dříví dol esa.
Připojit reakci
                     

Roubování


host - xxx.xxx.50.44 (?)
23.3.2007 18:50
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Když už byla řeč o karborundu: valice záleží na materiálu čepele. Z novější produkce jsou to většinou tzv. mražené, tvrdé oceli, které tvrdým brouskem jenom ohladíte. Jako oko v hlavě opatruji notně opotřebený nůž po dědovi, používám ho už 40 let, s jeho broušením nemám problém a protože dobře drží ostří (na rozdíl od nerezu), brousím ho jen v nejnutnějším případě. Je to takový Rols Royce mezi noži. Taky jsem měl nože z KDS; roubovák byl přijatelný, zato žabka měla čepel snad z nějaké obruče.
Připojit reakci
                        

Roubování


host - xxx.xxx.204.1 (?)
28.3.2007 10:48
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Ted by melo jit uz dobre roubovani za kuru mesic jde do uplnku miza stoupa na horu 4.4. je uplnek.
Připojit reakci
                           

Roubování


vyslouzil (17303)
28.3.2007 14:03
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
U nás (svitavsko) teče míza zatím jen hrušním. Jabloně teprve začnou, peckoviny až za dlouho. Neuspěchal bych to. Ne že bych nevěřil měsíci, ale míza je míza.
Připojit reakci
                        

Roubování


host - xxx.xxx.1.251 (?)
1.4.2007 9:38
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Aha, takže se proto ten nůž se zmrazenou čepelí nadá na brousku nabrousit. Asi si koupím brusný papír tisícovku na broušení pod vodou a zkusím ten nůž nabrousit s ním.
Připojit reakci
                           

Roubování


tomast (566)
4.4.2007 9:24
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

viděl jsem i doporučení brousit tyto oceli na obyčejné porculánové pojistce, nikdy jsem to ale nezkoušel. T.

Připojit reakci
                           

Roubování


host - xxx.xxx.33.75 (?)
7.4.2007 0:20
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Co se týče broušení používám jak carborundum z Benátek tak piskovcový brousek z Rožnova, ale nejlepší je keramická vložka z pyrometru z průmyslové pece, kterou mám asi 20 let a ta je opravdu nejlepši (materiál podobný pojistce).
Připojit reakci
                           

Roubování


host - xxx.xxx.50.44 (?)
22.4.2007 18:50
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Dovoluji si vstoupit do odborné diskuze a podělit se o zkušenosti s uchováním roubů do jara. Již několik desetiletí po způsobu předků uchovávám rouby u severní strany stavení zahrabané do sterilního popelu. Letos při těch teplotách jsem měl obavy, ale rouby vydržely bez vady, i když mi je slepice vyhrabaly.
Připojit reakci
                           

Roubování


vyslouzil (17303)
22.4.2007 23:18
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zajímavý údaj. Čím si vysvětlujete efekt popela?  Ten popel máte ze dřeva? Je suchý nebo vlhký? Neznečišťuje příliš rouby? Nevadí jeho zásaditá reakce? Jak udržujete popel sterilní a proč? Jak moc jsou v něm rouby ponořené? Kolmo nebo naležato?
  Já mám rouby zapíchnuté na severní straně normálně 1/3 délky v hlíně. Dosud jsou všechny v pořádku, pokud ovšem byly nařezány ve správný čas a dostatečně silné. Před roubováním je dám na pár hodin do vody

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | <...6, 7, 8, 9, 10...>   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Merkur12323.9.201967780
Topaz 1523.9.20199239
Delikates1323.9.20194946
Florina7223.9.201938907
Gala 723.9.20191369
Red Cap 2022.9.201911103
Jantar 422.9.2019866
Jadroviny 20196222.9.20198533
Freiherr von Halberg1322.9.2019952
Odrůda Admiral11122.9.201943572
Boskopské (koženáč) a boskopské červené4220.9.201923890
Neznámá odrůda jabloně 120.9.2019200
Řez ovocných stromů6020.9.201922029
Hadanka 1020.9.20191258
Volně rostoucí zákrsek vs. vřetenovitý zákrsek719.9.2019513
Kdouloň obecná6019.9.201948625
Grávštýnské červené a Jadernička moravská519.9.20191476
Dark Idol118.9.2019153
Jak vám plodí už starší sloupové jabloně?2318.9.201919908
Bláhův koženáč 117.9.2019192
Lotos 2517.9.201918478
Beforest 3217.9.201926213
Hájkova muškátová reneta 117.9.2019191
Matčino 8717.9.201968552
Selena prokletá 817.9.20194819
Jabloň Antej316.9.2019441
Coxova reneta (Cox´s Orange Renette, *1825 M.R. Cox v Colnbrook-Lawnu)8314.9.201963461
Golden Delicious7114.9.201928006
Ochrana proti hryzcovi713.9.2019853
Desert 4612.9.201918660
Prima 1512.9.20196088
Matčino109.9.20192196
Solax na slabo rastucich podpnikoch v 480 m.n.m139.9.20192392
J.E. Proche 29.9.2019294
Táborita 108.9.20191915
Růžena Bláhová 58.9.20191250
Novamac 68.9.20192066
Akane - perla podzimu 818.9.201956324
Padlí, strupovitost, svilušky, květopas, mery, pilatky, obaleči... na jádrovinách 20191156.9.201921035
Určenie odrôd jabloní po dedovi 234.9.20196443
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Fórum pro chovatele - domácí miláčci, psi, drůbež, králíci, včely, krmiva, pelíšky
Nemoc pstruha duhového8:20
Kurice nechteji do kurniku7:10
Kurice nechteji do kurniku22.9.2019
Kurice nechteji do kurniku22.9.2019
Kurice nechteji do kurniku22.9.2019
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů