Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Kontakty   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Jabloně > Roubování

Roubování


host - xxx.xxx.33.75 (?)
7.4.2007 0:20
Co se týče broušení používám jak carborundum z Benátek tak piskovcový brousek z Rožnova, ale nejlepší je keramická vložka z pyrometru z průmyslové pece, kterou mám asi 20 let a ta je opravdu nejlepši (materiál podobný pojistce).
Ukázat polohu příspěvku v diskuzi >
Připojit reakci

recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   << Předchozí příspěvky | <...6, 7, 8, 9, 10...>   
                  

Roubování


host - xxx.xxx.1.251 (?)
19.3.2007 1:44, počet návštěv: 435004
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Ten brousek má rozměry 15x5x2,5 cm.  Co se týká roubování používám běžný odložený kuchyňský nerezový nůž. Odložený proto, protože má oproti jiným velice tenkou čepel a v kuchyni by pravděpodobně utrpěl nějaké zuby na ostří. Nabroušený vydrží tak do deseti řezů, než otupí, když si u nedůležitých řezů vypomůžu druhým brubším nožem, vydrží tak na naroubování 2 - 5 stromků.  Co se týká intenzity broušení, u belgického brousku brousí oxid křemičitý a přimíchaný oxid železa, což je mnohem měkčí materiál než korund nebo karborundum. Staří si ale pískovec považovali, údajně prý dobře nabrousil, ale tolik "nežral"ostří jako korund. Nevím ale jak by se osvědčil pískovec na dnešní moderní supertvrdé materiály typu zmrazené ostří.
Připojit reakci   
                     

Roubování


vyslouzil (17299)
19.3.2007 18:15
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Jsme mezi odborníky - brusiči, takže k tomu není co dodat. Já si dosud myslel, že měkší brousek rychleji nabrousí, ale taky rychleji ubývá (brousku i nože). Každopádně nedoporučuji kroužkové brousky typu Fiskars. A nezapomňte roubovací nože brousit jen z jedné strany. Ale to je asi nošením dříví dol esa.
Připojit reakci
                     

Roubování


host - xxx.xxx.50.44 (?)
23.3.2007 18:50
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Když už byla řeč o karborundu: valice záleží na materiálu čepele. Z novější produkce jsou to většinou tzv. mražené, tvrdé oceli, které tvrdým brouskem jenom ohladíte. Jako oko v hlavě opatruji notně opotřebený nůž po dědovi, používám ho už 40 let, s jeho broušením nemám problém a protože dobře drží ostří (na rozdíl od nerezu), brousím ho jen v nejnutnějším případě. Je to takový Rols Royce mezi noži. Taky jsem měl nože z KDS; roubovák byl přijatelný, zato žabka měla čepel snad z nějaké obruče.
Připojit reakci
                        

Roubování


host - xxx.xxx.204.1 (?)
28.3.2007 10:48
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Ted by melo jit uz dobre roubovani za kuru mesic jde do uplnku miza stoupa na horu 4.4. je uplnek.
Připojit reakci
                           

Roubování


vyslouzil (17299)
28.3.2007 14:03
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
U nás (svitavsko) teče míza zatím jen hrušním. Jabloně teprve začnou, peckoviny až za dlouho. Neuspěchal bych to. Ne že bych nevěřil měsíci, ale míza je míza.
Připojit reakci
                        

Roubování


host - xxx.xxx.1.251 (?)
1.4.2007 9:38
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Aha, takže se proto ten nůž se zmrazenou čepelí nadá na brousku nabrousit. Asi si koupím brusný papír tisícovku na broušení pod vodou a zkusím ten nůž nabrousit s ním.
Připojit reakci
                           

Roubování


tomast (566)
4.4.2007 9:24
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

viděl jsem i doporučení brousit tyto oceli na obyčejné porculánové pojistce, nikdy jsem to ale nezkoušel. T.

Připojit reakci
                           

Roubování


host - xxx.xxx.33.75 (?)
7.4.2007 0:20
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Co se týče broušení používám jak carborundum z Benátek tak piskovcový brousek z Rožnova, ale nejlepší je keramická vložka z pyrometru z průmyslové pece, kterou mám asi 20 let a ta je opravdu nejlepši (materiál podobný pojistce).
Připojit reakci
                           

Roubování


host - xxx.xxx.50.44 (?)
22.4.2007 18:50
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Dovoluji si vstoupit do odborné diskuze a podělit se o zkušenosti s uchováním roubů do jara. Již několik desetiletí po způsobu předků uchovávám rouby u severní strany stavení zahrabané do sterilního popelu. Letos při těch teplotách jsem měl obavy, ale rouby vydržely bez vady, i když mi je slepice vyhrabaly.
Připojit reakci
                           

Roubování


vyslouzil (17299)
22.4.2007 23:18
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zajímavý údaj. Čím si vysvětlujete efekt popela?  Ten popel máte ze dřeva? Je suchý nebo vlhký? Neznečišťuje příliš rouby? Nevadí jeho zásaditá reakce? Jak udržujete popel sterilní a proč? Jak moc jsou v něm rouby ponořené? Kolmo nebo naležato?
  Já mám rouby zapíchnuté na severní straně normálně 1/3 délky v hlíně. Dosud jsou všechny v pořádku, pokud ovšem byly nařezány ve správný čas a dostatečně silné. Před roubováním je dám na pár hodin do vody

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | <...6, 7, 8, 9, 10...>   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Freiherr von Halberg1322.9.2019723
Odrůda Admiral11122.9.201943159
Delikates1122.9.20194584
Jadroviny 20196021.9.20198123
Boskopské (koženáč) a boskopské červené4220.9.201923787
Neznámá odrůda jabloně 120.9.2019147
Řez ovocných stromů6020.9.201921898
Hadanka 1020.9.20191230
Volně rostoucí zákrsek vs. vřetenovitý zákrsek719.9.2019476
Kdouloň obecná6019.9.201948542
Grávštýnské červené a Jadernička moravská519.9.20191456
Dark Idol118.9.2019139
Jak vám plodí už starší sloupové jabloně?2318.9.201919885
Bláhův koženáč 117.9.2019174
Lotos 2517.9.201918452
Beforest 3217.9.201926152
Hájkova muškátová reneta 117.9.2019179
Matčino 8717.9.201968454
Selena prokletá 817.9.20194799
Jabloň Antej316.9.2019428
Coxova reneta (Cox´s Orange Renette, *1825 M.R. Cox v Colnbrook-Lawnu)8314.9.201963361
Golden Delicious7114.9.201927944
Ochrana proti hryzcovi713.9.2019841
Desert 4612.9.201918590
Prima 1512.9.20196048
Merkur11810.9.201967409
Gala 49.9.20191106
Matčino109.9.20192180
Solax na slabo rastucich podpnikoch v 480 m.n.m139.9.20192372
J.E. Proche 29.9.2019287
Táborita 108.9.20191898
Růžena Bláhová 58.9.20191234
Novamac 68.9.20192055
Akane - perla podzimu 818.9.201956171
Red Cap 197.9.201910922
Padlí, strupovitost, svilušky, květopas, mery, pilatky, obaleči... na jádrovinách 20191156.9.201920988
Určenie odrôd jabloní po dedovi 234.9.20196408
Lord lamborne 114.9.20191148
Heliodor 1023.9.201976355
Mollies Delicious 251.9.201915157
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Fórum pro chovatele - domácí miláčci, psi, drůbež, králíci, včely, krmiva, pelíšky
Kurice nechteji do kurniku8:18
Jak chovat kohouta pro peří ("kosárky")19.9.2019
Jak chovat kohouta pro peří ("kosárky")19.9.2019
Chov pstruhov13.9.2019
Chov pstruhov13.9.2019
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů