Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Kontakty   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Jabloně > Roubování

Roubování


host - xxx.xxx.50.44 (?)
23.3.2007 18:50
Když už byla řeč o karborundu: valice záleží na materiálu čepele. Z novější produkce jsou to většinou tzv. mražené, tvrdé oceli, které tvrdým brouskem jenom ohladíte. Jako oko v hlavě opatruji notně opotřebený nůž po dědovi, používám ho už 40 let, s jeho broušením nemám problém a protože dobře drží ostří (na rozdíl od nerezu), brousím ho jen v nejnutnějším případě. Je to takový Rols Royce mezi noži. Taky jsem měl nože z KDS; roubovák byl přijatelný, zato žabka měla čepel snad z nějaké obruče.
Ukázat polohu příspěvku v diskuzi >
Připojit reakci

recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   << Předchozí příspěvky | <...6, 7, 8, 9, 10...>   
                  

Roubování


host - xxx.xxx.1.251 (?)
19.3.2007 1:44, počet návštěv: 438477
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Ten brousek má rozměry 15x5x2,5 cm.  Co se týká roubování používám běžný odložený kuchyňský nerezový nůž. Odložený proto, protože má oproti jiným velice tenkou čepel a v kuchyni by pravděpodobně utrpěl nějaké zuby na ostří. Nabroušený vydrží tak do deseti řezů, než otupí, když si u nedůležitých řezů vypomůžu druhým brubším nožem, vydrží tak na naroubování 2 - 5 stromků.  Co se týká intenzity broušení, u belgického brousku brousí oxid křemičitý a přimíchaný oxid železa, což je mnohem měkčí materiál než korund nebo karborundum. Staří si ale pískovec považovali, údajně prý dobře nabrousil, ale tolik "nežral"ostří jako korund. Nevím ale jak by se osvědčil pískovec na dnešní moderní supertvrdé materiály typu zmrazené ostří.
Připojit reakci   
                     

Roubování


vyslouzil (17344)
19.3.2007 18:15
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Jsme mezi odborníky - brusiči, takže k tomu není co dodat. Já si dosud myslel, že měkší brousek rychleji nabrousí, ale taky rychleji ubývá (brousku i nože). Každopádně nedoporučuji kroužkové brousky typu Fiskars. A nezapomňte roubovací nože brousit jen z jedné strany. Ale to je asi nošením dříví dol esa.
Připojit reakci
                     

Roubování


host - xxx.xxx.50.44 (?)
23.3.2007 18:50
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Když už byla řeč o karborundu: valice záleží na materiálu čepele. Z novější produkce jsou to většinou tzv. mražené, tvrdé oceli, které tvrdým brouskem jenom ohladíte. Jako oko v hlavě opatruji notně opotřebený nůž po dědovi, používám ho už 40 let, s jeho broušením nemám problém a protože dobře drží ostří (na rozdíl od nerezu), brousím ho jen v nejnutnějším případě. Je to takový Rols Royce mezi noži. Taky jsem měl nože z KDS; roubovák byl přijatelný, zato žabka měla čepel snad z nějaké obruče.
Připojit reakci
                        

Roubování


host - xxx.xxx.204.1 (?)
28.3.2007 10:48
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Ted by melo jit uz dobre roubovani za kuru mesic jde do uplnku miza stoupa na horu 4.4. je uplnek.
Připojit reakci
                           

Roubování


vyslouzil (17344)
28.3.2007 14:03
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
U nás (svitavsko) teče míza zatím jen hrušním. Jabloně teprve začnou, peckoviny až za dlouho. Neuspěchal bych to. Ne že bych nevěřil měsíci, ale míza je míza.
Připojit reakci
                        

Roubování


host - xxx.xxx.1.251 (?)
1.4.2007 9:38
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Aha, takže se proto ten nůž se zmrazenou čepelí nadá na brousku nabrousit. Asi si koupím brusný papír tisícovku na broušení pod vodou a zkusím ten nůž nabrousit s ním.
Připojit reakci
                           

Roubování


tomast (566)
4.4.2007 9:24
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

viděl jsem i doporučení brousit tyto oceli na obyčejné porculánové pojistce, nikdy jsem to ale nezkoušel. T.

Připojit reakci
                           

Roubování


host - xxx.xxx.33.75 (?)
7.4.2007 0:20
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Co se týče broušení používám jak carborundum z Benátek tak piskovcový brousek z Rožnova, ale nejlepší je keramická vložka z pyrometru z průmyslové pece, kterou mám asi 20 let a ta je opravdu nejlepši (materiál podobný pojistce).
Připojit reakci
                           

Roubování


host - xxx.xxx.50.44 (?)
22.4.2007 18:50
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Dovoluji si vstoupit do odborné diskuze a podělit se o zkušenosti s uchováním roubů do jara. Již několik desetiletí po způsobu předků uchovávám rouby u severní strany stavení zahrabané do sterilního popelu. Letos při těch teplotách jsem měl obavy, ale rouby vydržely bez vady, i když mi je slepice vyhrabaly.
Připojit reakci
                           

Roubování


vyslouzil (17344)
22.4.2007 23:18
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zajímavý údaj. Čím si vysvětlujete efekt popela?  Ten popel máte ze dřeva? Je suchý nebo vlhký? Neznečišťuje příliš rouby? Nevadí jeho zásaditá reakce? Jak udržujete popel sterilní a proč? Jak moc jsou v něm rouby ponořené? Kolmo nebo naležato?
  Já mám rouby zapíchnuté na severní straně normálně 1/3 délky v hlíně. Dosud jsou všechny v pořádku, pokud ovšem byly nařezány ve správný čas a dostatečně silné. Před roubováním je dám na pár hodin do vody

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | <...6, 7, 8, 9, 10...>   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Lze podsadit pod starou jabloň mladou jako náhradu?221.10.201972
Jabloň Lucy10720.10.201972314
Kde ochutnat jablka - okolí Ústí nad Orlicí420.10.2019310
Zimní odrůda - vhodný výběr420.10.2019677
Jadroviny 201910619.10.201915718
Spencer 4719.10.201947872
Klíčení jablka ze semene2019.10.20192238
Opál 6519.10.201936286
Cosmic crisp WA38 518.10.20191210
Semenáč ako podpník118.10.2019125
Kanadská reneta alias kmínová517.10.20196523
Car Alexander? 617.10.2019575
Prince je výborné, poroste mi tady?117.10.2019111
Delor 3317.10.201919019
Matčino1417.10.20193073
Dotaz na jabloň116.10.2019155
Kanzi 4116.10.201923617
Rada při výběru jabloně315.10.2019771
Beni Shogun 5815.10.201927376
Jabloň Felicita? 215.10.2019281
Zimní jabloně1615.10.20199790
Melrose 5815.10.201950325
Odrůda Admiral13415.10.201949509
Red Prince / Red Jonaprince4915.10.201951301
Meteor712.10.20194081
Jabloň Jonathan6211.10.201966381
Nadměrná násada plodů ovocných stromů499.10.201938253
Muškátová reneta 69.10.20195194
Jabloň Vanda288.10.201938091
-3,2°C a jablká na stromoch78.10.2019802
Fuji266.10.201913514
Jantar 345.10.201927612
Jarka195.10.201911795
Odrůdy jabloní (a nejen jabloní) z východu335.10.201911415
Rozela 615.10.201951991
Kidd´s orange845.10.201962649
Florina764.10.201940968
Pinova324.10.201929084
Gala 113.10.20192188
Orion772.10.201983572
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Fórum pro chovatele - domácí miláčci, psi, drůbež, králíci, včely, krmiva, pelíšky
Co mi žere slepice19.10.2019
Co mi žere slepice18.10.2019
Co mi žere slepice17.10.2019
Chov pstruhov17.10.2019
Roční kohout padá do sedu, nohy ho neunesou17.10.2019
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů