Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
 Zahradní grily Weber - plynové, elektrické a lávové grily 

Jabloně > Roubování

Roubování


host - xxx.xxx.50.44 (?)
23.3.2007 18:50
Když už byla řeč o karborundu: valice záleží na materiálu čepele. Z novější produkce jsou to většinou tzv. mražené, tvrdé oceli, které tvrdým brouskem jenom ohladíte. Jako oko v hlavě opatruji notně opotřebený nůž po dědovi, používám ho už 40 let, s jeho broušením nemám problém a protože dobře drží ostří (na rozdíl od nerezu), brousím ho jen v nejnutnějším případě. Je to takový Rols Royce mezi noži. Taky jsem měl nože z KDS; roubovák byl přijatelný, zato žabka měla čepel snad z nějaké obruče.
Ukázat polohu příspěvku v diskuzi >
Připojit reakci

recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   << Předchozí příspěvky | <...6, 7, 8, 9, 10...>   
         

Roubování


host - xxx.xxx.66.215 (?), 14.3.2007 21:33
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Děkuji za reakci, nejsem profesional v roubování. Dělám to protože mě to baví. Snažil jsem se jen oponovat, že drahé profesionální nářadí není to jediné, co zaručí úspěch a radost z této práce. Omlouvám se všem majitelům belgických brousků od roku 1800 do dnešních dnů a přeji hodně úspěchů. JH
Připojit reakci   
            

Roubování


vyslouzil (17608), 14.3.2007 22:24
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Máte samozřejmě pravdu. A to ještě není nic třeba proti bonsjistům - to je teprve snobárna s nářadím!  Můj blízký příbuzný si zakoupil pravou japonskou konvičku - bratru za 3 000 Kč.  Těžko uvěřit, že by po levnější zálivce ty bonsaje nerostly, že.
   Se štěpovacími pomůckami je to ale jinak. On ten belgický kámen byl kdysi normální brousek pro jemmné broušení, stál jen o málo víc než karborundum. Podobně jako chilský ledek (guano) bylo běžné hnojivo a rozsivkovou zeminou se vylepšovala půda. Dnes jsou to drahé suroviny. Rašelina bude brzy další. Ty nové, levnější většinou ty staré překonaly (roubovací PE páska je asi  praktičtější než lýko i rafie), někdy ale ne zcela.

Připojit reakci
               

Roubování


host - xxx.xxx.1.251 (?), 19.3.2007 1:27
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
belgický brousek byl speciální druh jemného pískovce. Vhodný kámen se dá ještě leckde v kraji, kde je pískovec najít, třeba v řečištích. Nejlepší je ten, který je z jemného písku a který prošel během věků trochu tepelnou přeměnou v blízkosti nějakých termálních jevů.  Tady na severní Moravě by to mohly být vybrané vrstvy takzvaného godulského pískovce,  ze kterého je tvořena severní část moravskoslezských Beskyd.  Aspoň ty pískovcové kameny tady v potocích občas vypadají velice podobně jako ten kus belgického brousku, co mám doma.Později kameníci dělali luxusnější složený z vrstvy jemnějšího a hrubšího pískovce.  Zase o hodně později zmizelo umění dělat ty brousky a trpělivost hledat vhodný kámen a tyto brousky se začaly dělat ve fabrikách lisováním korundového a karborundového prášku. A takový mám doma a používám už asi 20 let, kdysi jsem ho sehnal v Karborundu v Benátkách nad Jizerou. Myslím, že jsou pořád v nabídce.
Připojit reakci
                  

Roubování


host - xxx.xxx.1.251 (?), 19.3.2007 1:44
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Ten brousek má rozměry 15x5x2,5 cm.  Co se týká roubování používám běžný odložený kuchyňský nerezový nůž. Odložený proto, protože má oproti jiným velice tenkou čepel a v kuchyni by pravděpodobně utrpěl nějaké zuby na ostří. Nabroušený vydrží tak do deseti řezů, než otupí, když si u nedůležitých řezů vypomůžu druhým brubším nožem, vydrží tak na naroubování 2 - 5 stromků.  Co se týká intenzity broušení, u belgického brousku brousí oxid křemičitý a přimíchaný oxid železa, což je mnohem měkčí materiál než korund nebo karborundum. Staří si ale pískovec považovali, údajně prý dobře nabrousil, ale tolik "nežral"ostří jako korund. Nevím ale jak by se osvědčil pískovec na dnešní moderní supertvrdé materiály typu zmrazené ostří.
Připojit reakci
                     

Roubování


vyslouzil (17608), 19.3.2007 18:15
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Jsme mezi odborníky - brusiči, takže k tomu není co dodat. Já si dosud myslel, že měkší brousek rychleji nabrousí, ale taky rychleji ubývá (brousku i nože). Každopádně nedoporučuji kroužkové brousky typu Fiskars. A nezapomňte roubovací nože brousit jen z jedné strany. Ale to je asi nošením dříví dol esa.
Připojit reakci
                     

Roubování


host - xxx.xxx.50.44 (?), 23.3.2007 18:50
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Když už byla řeč o karborundu: valice záleží na materiálu čepele. Z novější produkce jsou to většinou tzv. mražené, tvrdé oceli, které tvrdým brouskem jenom ohladíte. Jako oko v hlavě opatruji notně opotřebený nůž po dědovi, používám ho už 40 let, s jeho broušením nemám problém a protože dobře drží ostří (na rozdíl od nerezu), brousím ho jen v nejnutnějším případě. Je to takový Rols Royce mezi noži. Taky jsem měl nože z KDS; roubovák byl přijatelný, zato žabka měla čepel snad z nějaké obruče.
Připojit reakci
                        

Roubování


host - xxx.xxx.204.1 (?), 28.3.2007 10:48
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Ted by melo jit uz dobre roubovani za kuru mesic jde do uplnku miza stoupa na horu 4.4. je uplnek.
Připojit reakci
                           

Roubování


vyslouzil (17608), 28.3.2007 14:03
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
U nás (svitavsko) teče míza zatím jen hrušním. Jabloně teprve začnou, peckoviny až za dlouho. Neuspěchal bych to. Ne že bych nevěřil měsíci, ale míza je míza.
Připojit reakci
                        

Roubování


host - xxx.xxx.1.251 (?), 1.4.2007 9:38
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Aha, takže se proto ten nůž se zmrazenou čepelí nadá na brousku nabrousit. Asi si koupím brusný papír tisícovku na broušení pod vodou a zkusím ten nůž nabrousit s ním.
Připojit reakci
                           

Roubování


tomast (566), 4.4.2007 9:24
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

viděl jsem i doporučení brousit tyto oceli na obyčejné porculánové pojistce, nikdy jsem to ale nezkoušel. T.

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | <...6, 7, 8, 9, 10...>   
Fórum pro chovatele - domácí miláčci, psi, drůbež, králíci, včely, krmiva, pelíšky
Hrdličky8.7.2020
Chov pstruhov6.7.2020
Chov pstruhov2.7.2020
Teplota v kurníku2.7.2020
Teplota v kurníku1.7.2020
Jak skladovat hobliny?29.6.2020
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2020
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů