Řez roubů ve druhém roce po roubování
|
|
 |
 |
Radouš - Stříbrný Zahrádkář (257) - 130.20 (?) 16.4.2009 11:00
Řeči o tom, že lepší by byl nový mladý stromek, či že roubovat se mělo jinak, jsou už dost zbytečné - je to, jak to je. Můj názor:
- Obvykle se vybere 1 roub, u šikmých větví nejčastěji ten na horní straně, jako základ a zkrátí se výchovným řezem - viděl bych to snad na polovinu, možná i více. Příliš velké přírůstky bych omezil letním řezem.
- Ostatní zatím nelikvidovat, jen velmi hluboce zkrátit a pak několikrát za zelena opět zkrátit - slouží jako pomocné k zavalení rány.
- "Důležité" rouby je dobře chránit před vylomením vyvázáním k opěrným laťkám, velké přírůstky působí na srůst jako "páka".
Problém bude s vyholováním - Rubín k tomu inklinuje, rouby jsou na dost dlouhých větvích, možná budete muset použít i druhý roub pro zapěstování "rozvětvení". Nebylo by od věci se poradit s roubovatelem, aby Vás nenařkl ze zkažení díla. Už podle toho, jak se nikdo nežene do diskuse, není to úplně jednoduché.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
Adam Bernau - (5) - 70.222 (?), 16.4.2009 10:11, zobrazeno: 12672x
Soused mi vloni narouboval jednu starou jabloň rouby Rubínu. Rouby rostou jako z vody a měl bych je prořezat. Výchovný řez nově vysazených stromků zvládám, ale tady jsem bezradný. Na třech hlavních větvích se ujaly jeden, tři a čtyři rouby. Má se ponechat jen jeden a ostatní odřezat? Je lepší nechat horní nebo spodní roub? Nebo jich nechat více? Poraďte prosím.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 43.19 (?), 16.4.2009 11:12
Ještě bych doporučil , pokud možno, rozhodnout se pro roub na vrchní části přeroubované větvi. Ujmuté rouby spodní se později lehce vylamují. H.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Radouš - Stříbrný Zahrádkář (257) - 130.20 (?), 16.4.2009 11:00
Řeči o tom, že lepší by byl nový mladý stromek, či že roubovat se mělo jinak, jsou už dost zbytečné - je to, jak to je. Můj názor:
- Obvykle se vybere 1 roub, u šikmých větví nejčastěji ten na horní straně, jako základ a zkrátí se výchovným řezem - viděl bych to snad na polovinu, možná i více. Příliš velké přírůstky bych omezil letním řezem.
- Ostatní zatím nelikvidovat, jen velmi hluboce zkrátit a pak několikrát za zelena opět zkrátit - slouží jako pomocné k zavalení rány.
- "Důležité" rouby je dobře chránit před vylomením vyvázáním k opěrným laťkám, velké přírůstky působí na srůst jako "páka".
Problém bude s vyholováním - Rubín k tomu inklinuje, rouby jsou na dost dlouhých větvích, možná budete muset použít i druhý roub pro zapěstování "rozvětvení". Nebylo by od věci se poradit s roubovatelem, aby Vás nenařkl ze zkažení díla. Už podle toho, jak se nikdo nežene do diskuse, není to úplně jednoduché.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 43.19 (?), 16.4.2009 11:31
Až teď jsem si prohlédl fotku Vašeho stromu. Byl v minulosti velmi zanedbán a proto těžko zvladatelný. H.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Adam Bernau - (5) - 70.222 (?), 16.4.2009 12:10
Děkuji za rady. Mladé stromky postupně vysazuji na hektarové zahradě za chalupou. Těhle starých mi bylo líto porazit a víceméně to beru jako experiment a možnost zkoušet. Stejně rostou na nevhodném místě (severní strana, ve stínu velkých stromů...) takže velkou úrodu tady neočekávám.
Myslel jsem, že soused se v roubování vyzná, ale vy píšete, že roubovat se mělo jinak - poraďte jak. Více pahýly větví seříznout? Roubovat postupně větev po větvi?
Soused mi vloni slíbil, že mi to letos i prořeže, ale má letos "jiné" starosti a nemůžu ho sehnat. Jsem na chalupě jen o víkendu a on dělá na směny... Adam
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 235.249 (?), 16.4.2009 15:20
Proč jste se vlastně rozhodl takhle velký strom přeroubovat?
|
|
 |
|
 |
 |
|
Radouš - Stříbrný Zahrádkář (257) - 130.20 (?), 16.4.2009 16:12
Mám rád klasiku. V jasných pravidlech se člověk rychle orientuje. Tady je klasikou zakládání korunky. To znamená maximálně 4 kosterní větve a jeden střed, další řád větvení u kosterních větví až po půl metru, patro 0,8 až 1,0 m, stačí tři větve. Vše ostatní je obrost sice užitečný, ale vhodný jen jako plodonosný, tzn. v létě omezovat nebo ohýbat. Patro zakládat raději později.
To je schema. Váš strom do něho obtížně vpasujete. Málo větví, nesymetrie, obrost daleko od kmenu. Jedno možné řešení bylo výrazně větší seřezání pahýlů (pár tažných větviček je třeba nechat, i když jsem už zkusil říznout vysokokmen v půli a naroubovast a vyšlo to). Druhé, možná lepší řešení je po razantním seřezání počkat na bujný obrost a ten pak roubovat kopulací, tj. šikmým řezem stejně silné větévky i roubu. Zkuste se podívat na zahrada.zjev, jsou tam metody řezu i roubování popsány. Vlastní tvořivosti se meze nekladou, někdo vytváří chybějící větve roubováním do boku. Pokud máte nenarašené rouby, je teď vhodná doba na pokusy. Jde to i za zelena v "klimatické buňce". Je také možné dřevo starých stromů využívat na topení nebo uzení. Dřevěný popel je pak dobré hnojivo. I o kácení a dobývání pařezů je zde vlákno, právě tak jako o motorových pilách. Když budete chtít přečíst všechny dobré rady, tak se ani na zahradu nedostanete. Tím chci říci - poraďte se a pak to udělejte po svém. Zkušenost je prý nesdělitelná.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |